Hopp til innhold

Fredsprisvinneren: – Jeg er veldig ydmyk og lykkelig

– Dette er en ære og vil bety mye for det videre arbeidet for fred, sier fredsprisvinner Abiy Ahmed.

Ahmed

STOLT: Statsministeren i Etiopia, Abiy Ahmed, tildeles Nobels fredspris 2019 for blant annet å ha inngått fredsavtale med nabolandet Eritrea.

Foto: Eduardo Soteras / AFP

​​​​​Fredag klokken 11.00 ble det klart: Etiopias statsminister Abiy Ahmed er årets vinner av Nobels fredspris.

– Tusen takk, jeg er veldig ydmyk og glad. Jeg kan forestille meg hvordan resten av de afrikanske lederne vil bli motivert til å jobbe for fred på vårt kontinent. Tusen takk jeg er så lykkelig, sier Abiy Ahmed på telefon til sekretær i Nobelkomiteen og direktør ved Nobelinstituttet, Olav Njølstad.

Njølstad fikk tak i fredsprisvinneren litt etter annonseringen klokken 11.

Her får Abiy Ahmed beskjed om at han har vunnet:

Laster Twitter-innhold

– Vi er stolte som nasjon

Etiopias statsminister Abiy Ahmed

YDMYK: Statsministeren i Etiopia, Abiy Ahmed, tildeles Nobels fredspris 2019 for å ha inngått fredsavtale med nabolandet Eritrea.

Foto: Francisco Seco / AP

NRK har snakket med Abiy Ahmeds pressetalskvinne Billene Seyoum Woldeyes, som opplyser at fredsprisvinneren er opptatt i et toppmøte store deler av dagen.

– Han er opptatt med å styre landet, sier Woldeyes til NRK, og legger på røret.

Statsminister Abiy Ahmeds stab skriver på Twitter at Etiopia «er stolte som nasjon», etter at det ble kjent at han mottar Nobels fredspris for 2019:

«Statsminister Abiy Ahmed har jobbet for å fremme regional stabilitet og integrasjon. Dette arbeidet har båret frukter (...) I dag, når verden hyller det han har oppnådd gjennom å tildele ham Nobels fredspris, inviterer vi alle etiopiere og venner av Etiopia til å fortsatt stå på fredens side. Denne anerkjennelsen er en felles seier for alle etiopiere og en oppfordring til å styrke vårt arbeid med å gjøre Etiopia – «the new horizon of hope» – til en fremgangsrik nasjon for alle.».

Laster Twitter-innhold

Gratulerte via TV

Da Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen, møtte pressen etter at hun hadde lest opp Nobelkomiteens begrunnelse, hadde hun ikke fått snakket med vinneren selv ennå.

– Da jeg gikk her for å kunngjøre prisen, hadde vi ikke nådd ham. Så hvis han ser på nå, må han motta mine hjerteligste gratulasjoner.

Noen timer senere tvitret statsministeren selv, midt mellom møter med andre afrikanske statsledere som er samlet i Addis Ababa.

– Jeg er ydmyk over Nobelkomiteens beslutning. Min dypeste takknemlighet for alle som jobber for fred. Denne prisen er til Etiopia og hele det afrikanske kontinent. Vi skal lykkes med freden.

Laster Twitter-innhold
Etiopias statsminister Abiy Ahmed (i midten) sammen med andre statsledere

TOPPMØTE: Etiopias statsminister Abiy Ahmed (i midten) sammen med Kenyas President Uhuru Kenyatta, Somalias President Mohamed Abdullahi Mohamed Farmajo og Ugandas President Yoweri Museveni. Statslederne er i disse dager samlet til toppmøte i Addis Ababa.

Foto: Presidential Press Service

– Avgjørende initiativ for å løse grensekonflikten

Abiy Ahmed ble statsminister i Etiopia i april 2018, men har allerede iverksatt en rekke reformer i landet, i tillegg til å inngå fredsavtalen med nabolandet.

Kunngjøringen av Nobels fredspris for 2019

ANERKJENNE OG MOTIVERE: Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen fortalte mandag hvorfor Etiopias statsminister Abiy Ahmed er årets Nobels fredsprisvinner.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

«Den norske nobelkomité har bestemt at Nobels fredspris for 2019 skal gå til Etiopias statsminister Abiy Ahmed Ali for hans innsats for fred og mellomstatlig samarbeid, og da særlig for hans avgjørende initiativ for å løse grensekonflikten med nabolandet Eritrea», heter det i Nobelkomiteens begrunnelse.

Hun påpekte at statsministeren raskt gjorde det klart at han ville gå i fredssamtaler med Eritrea, og utarbeidet prinsippene for en fredsavtale for å avslutte den langvarige, fastlåste situasjonen mellom landene.

«En viktig forutsetning for dette gjennombruddet var at statsminister Abiy sa seg villig til uten forbehold å godta den løsningen på grensetvisten som Den internasjonale grensekommisjonen for Etiopia og Eritrea hadde anvist i sin voldgiftsdom fra 2002», heter det.

– Noe ambivalent til at han får prisen

Øyvind Aadland har hatt oppdrag for det norske utenriksdepartementet i reform- og fredsprosessen i Etiopia.

Øyvind Aadland

TIDLIG: Øyvind Aadland mener prisen kan ha komme litt tidlig, ettersom han mener de virkelig store utfordringene for Abiy Ahmed ligger foran han.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

– Fredsprisen til Abiy Ahmed er veldig gledelig, for den kan bidra til fred og demokrati på Afrikas horn, men samtidig er jeg noe ambivalent til at han får prisen nå. Det kan være for tidlig, for Ahmed har fortsatt store utfordringer foran seg.

– Han må styrke sin legitimitet gjennom valg, som er planlagt neste år. Og han har utfordringer i reformprosessen i hjemlandet, sier Aadland til NRK.

Eksperter har også pekt på at Abiys Ahmeds parti ligger an til å tape valget. Da har spørsmålet vært om han likevel kommer til å være villig til å gjennomføre valget.

Nobelkomiteen tar opp disse forholdene i sin begrunnelse:

«Etiopia er et land med mange ulike språk og folkegrupper. I den senere tid har gamle etniske motsetninger blusset opp igjen. Ifølge internasjonale observatører kan så mye som tre millioner etiopiere være på flukt i eget land, i tillegg til om lag en million flyktninger og asylsøkere fra nabolandene. (...) Etniske motsetninger fortsetter å eskalere, slik det har vært urovekkende eksempler på i de siste ukene og månedene. Noen vil sikkert mene at denne prisen derfor kommer for tidlig. Nobelkomiteen mener at det er nettopp nå statsminister Abiys innsats fortjener anerkjennelse og trenger oppmuntring.»

Følg nyhetsstrømmen rundt fredsprisen:

SISTE NYTT

Siste nytt