Statsminister Erna Solberg mottok årets fredsprisvinner, Etiopias statsminister Abiy Ahmed Ali, til frokost i statsministerboligen.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Nobels fredspris 2019

Oppsummert

Nobels fredspris for 2019 går til Etiopias statsminister Abiy Ahmed, for hans bidrag til å skape fred med nabolandet Eritrea, bidra i forsoningsprosesser i nabolandene og viljen til å bygge opp demokratiet i hjemlandet.

 • Møter Eritreas president

  Etiopias statsminister Abiy Ahmed møter første juledag Eritreas president, Isaias Afwerki, for første gang siden førstnevnte mottok Nobels fredspris. Ifølge etiopiske myndigheter, skal de to diskutere både bilaterale og regionale spørsmål.

 • Takket for fine dager

  Etiopias statsminister Abiy Ahmed avsluttet i ettermiddag sitt nobelbesøk. – Mottakelsen i Norge har vært fantastisk, jeg har aldri opplevd tilsvarende. Jeg håper vi fortsetter samarbeidet på mange områder og at nordmenn kommer til Etiopia, sa Ahmed.

  Etiopias statsminister Abiy Ahmed Ali og direktør for Nobels fredssenter Liv Tørres
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Etiopia ser til Norge

  Etiopias statsminister Abiy Ahmed sier tildelingen av Nobels fredspris oppmuntrer til videre innsats, både i demokratiseringen og moderniseringen av hjemlandet og til å skape fred og velstand på Afrikas horn. Men det øker også presset.

 • Vil øke samarbeidet

  Statsminister Erna Solberg sier Norge vil være en stabil samarbeidspartner for fredsprisvinner Abiy Ahmed og Etiopia, i endringene landet nå gjennomgår. Norge vil bidra med støtte på felter som demokratibygging, utdanning, klimatiltak og handel.

  Vinner av Nobels fredspris 2019, Etiopias statsminister Abiy Ahmed Ali sammen med statsminister Erna Solberg.
Vinner av Nobels fredspris 2019, Etiopias statsminister Abiy Ahmed Ali sammen med statsminister Erna Solberg.
Fakkeltog til ære for Etiopias statsminister Abiy Ahmed som får Nobels fredspris 2019.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no