Hopp til innhold

Frankrike vil diskutere Syria i Sikkerhetsrådet

Frankrike ber om et hastemøte i FNs sikkerhetsråd om Syria. Tyrkia innledet lørdag en militæroffensiv mot Afrin-regionen nord i det krigsherjede landet, et område som kontrolleres av den kurdiske YPG-militsen.

A Turkish military convoy arrives at a village on the Turkish-Syrian border in Kilis province

En tyrkisk militærkolonne i Kilis-provinsen søndag.

Foto: Stringer / Reuters

Frankrike har søndag bedt om et hastemøte i FNs sikkerhetsråd for å diskutere Syria, etter meldinger om at tyrkiske styrker skal ha gått inn i Afrin-regionen nord i landet. Det sier Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian.

– Ghouta, Idlib, Afrin – Frankrike ber om et hastemøte i Sikkerhetsrådet, skriver Le Drian på Twitter, og forteller at han har snakket med sitt tyrkiske motstykke tidlig søndag.

Laster Twitter-innhold

– #Syria: Våpenhvile overalt. Ubegrenset humanitær tilgang, skriver Le Drian i en ny Tweet.

Tyrkiske bakkestyrker har søndag gått inn i Afrin, opplyser hæren. Tyrkias statsminister Binali Yildirim sa at styrkene gikk inn i nabolandet like over klokka ni norsk tid søndag, meldte nyhetsbyrået AFP.

Lørdag innledet Tyrkia en militæroffensiv mot YPG-militsen og det kurdiske politiske partiet PYD i kurdiskkontrollerte områder nord i Syria.

– Drevet tilbake

Syria

Tyrkisk militær skyter søndag mot i YPG-posisjoner nær den syriske grensa.

Foto: Bulent Kilic / AFP

YPG avviser Yildirims uttalelse, og sier militsen stanset de tyrkiske soldatenes forsøk på å ta seg over grensa, melder Reuters.

YPG-talsmann Birusk Hasaka i Afrin sier de tyrkiske styrkene ble drevet tilbake etter kraftige kamper. Også en annen YPG-talsperson hevder de tyrkiske styrkene så langt er blitt drevet tilbake.

Den London-baserte eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) melder om kamper mellom tyrkiske styrker og den kurdiske militsen på grensa. Også SOHR avviser at tyrkiske styrker har tatt seg inn i Syria.

Selv om den kurdiske YPG-militsen utgjorde hoveddelen av den USA-støttede SDF-styrken som var med på å bekjempe ekstremistgruppa IS i Syria, anser Tyrkia både YPG og PYD for å være terrorister og allierte av den forbudte PKK-bevegelsen i Tyrkia.

Yildirim sier ifølge kringkasteren HaberTürk at Tyrkia planlegger å opprette en 30 kilometers «sikker sone» som en del av operasjonen i Afrin

– Ikke demonstrer

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier søndag at han håper operasjonen i Syria «er over i løpet av veldig kort tid», ifølge AFP.

Erdogan taler

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, her avbildet 20. januar, advarte mot prokurdiske demonstrasjoner.

Foto: Murat Cetin Muhurdar / AFP

I en tale søndag advarte Erdogan den prokurdiske opposisjonen fra å protestere mot militæroperasjonen nord i Syria, ifølge Reuters.

I talen, som ble holdt for støttespillere i byen Bursa nordvest i Tyrkia, advarte Erdogan at sikkerhetsstyrkene kom til å gripe inn i eventuelle demonstrasjoner.

– Vit at hvor du enn går i gatene, så følger sikkerhetsstyrkene tett med, sa Erdogan til det prokurdiske partiet HDP, som er det nest største opposisjonspartiet i den tyrkiske nasjonalforsamlingen.

Raketter

Tidlig søndag morgen traff fire raketter skutt fra Syria den tyrkiske grensebyen Kilis, ifølge det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu. En person skal ha blitt lettere såret, melder nyhetsbyrået Ap.

A building which was hit by rockets fired from Syria, is seen in the Turkish border town of Kilis

En bygning som skal være blant dem som ble truffet da flere raketter ble skutt mot den tyrkiske grensebyen Kilis tidlig søndag.

Foto: Stringer / Reuters

Etter at militæroffensiven ble innledet lørdag ble det gjennomført angrep mot over 150 mål i Syria, ifølge den tyrkiske hæren. De ville ikke opplyse hvorvidt alle er i Afrin-regionen. Minst ti personer, de fleste av dem sivile, ble drept i det tyrkiske luftangrepet mot byen Afrin, ifølge YPG-militsen.

– Sju sivile ble drept, deriblant et barn. I tillegg ble tre YPG-soldater drept, sa en talsmann for YPG-militsen.

Uttrykker bekymring

De siste dagene har flere titalls tyrkiske militære kjøretøy og hundrevis av soldater blitt sendt til grenseområdet, og Tyrkia truet med et nært forestående bakkeangrep. Syria svarte da at deres luftforsvar vil svare dersom Tyrkia angriper med fly.

En talsmann for det syriske utenriksdepartementet sa lørdag til nyhetsbyrået SANA at de ikke var blitt informert om angrepene, slik tyrkiske myndigheter hevdet.

Både Russland og USA har uttrykt bekymring for situasjonen.

SISTE NYTT

Siste nytt