Hopp til innhold

Frankrike forbyr utendørs varmelamper på kafeer og restauranter

I framtiden vil det bli en kald fornøyelse å ta en kaffe eller nippe til et glass vin på franske uteserveringer vinterstid. Da blir varmelampene forbudt.

Elektriske varmelamper, som her på La Belle Equipe i Paris, blir forbudt fra våren 2021.

Elektriske varmelamper, som her på La Belle Equipe i Paris, blir forbudt fra våren 2021.

Foto: Michel Euler / Michel Euler

Tiltaket ble kunngjort mandag og inngår i president Emmanuel Macrons plan for å redusere CO₂-utslipp.

Presidentens grønne ambisjoner skal angivelig gjennomsyre den økonomiske pakken som skal få Frankrike på fote etter covid-19-krisen.

Etter de voldsomme sammenstøtene mellom politi og de gule vestene i fjor, opprettet presidenten et Borgernes Klimaråd, der 150 tilfeldig utplukkede personer sist måned kunngjorde flere titalls forslag, blant dem forbud mot elektrisk oppvarming av uteserveringer.

Røykeforbud

Frankrikes miljøvernminister Barbara Pompili

Frankrikes miljøvernminister Barbara Pompili

Foto: BERTRAND GUAY / BERTRAND GUAY

Denne delen av fransk restaurantliv tok seg kraftig opp etter at røykeforbudet ble innført i 2008.

Eiere av barer og restauranter skjønte fort at kundene kunne beholdes ved å la dem bestille utendørs under behagelige klimatiske forhold.

Slike varmelamper er også utbredt i Oslo og mange andre byer i den vestlige verden.

Miljøvernerne raste og mente at dette var sløsing med strøm og gass og at fellesskapet ikke skulle gjøre det mer behagelig for inngrodde røykere.

Etterhvert har en håndfull franske byer innført forbud mot utendørs oppvarming, men i Paris har borgermester Anne Hidalgo så langt sagt nei, under henvisning til store tap for restaurantbransjen.

Men mandag varslet altså Macrons nye miljøvernminister Barbara Pompili at det fra slutten av neste vinter blir nye regler og at kundene får kle på seg, skriver Le Parisien.

. Restaurantene får fortsette med oppvarming denne vinteren ettersom mange av dem sliter økonomisk.

Sløsing

– Folk forstår at vi befinner oss i en farlig situasjon. Hvis vi ikke gjør noe, får vi en økologisk krise etter den pågående helsekrisen. Vi kan ikke fortsette å varme opp uteserveringer når det er null grader, bare for at folk skal kunne sitte i varmen og ta en kaffe. Det er energisløsing, sa ministeren i et intervju med avisa Le Monde.

Det blir også forbudt å holde dørene åpne til bygninger med luftavkjøling om sommeren.

Blant andre tiltak som vil bli kunngjort gjennom presidentdekreter de kommende månedene, er økte krav til isolasjon i nybygg og forbud mot kull- og oljefyring.

En nasjonal plan skal skjerme naturområder mot bygging av nye kjøpesentre, men regjeringen nedlegger ikke et forbud slik miljøvernere krevde.

Folk har begynt å vende tilbake til franske kafeer etter nedstengningen, som her på Le Bar du Marche i Paris.

Folk har begynt å vende tilbake til franske kafeer etter nedstengningen, som her på Le Bar du Marche i Paris.

Foto: BERTRAND GUAY / BERTRAND GUAY

Klimatiltak i koronapakker

President Macron har også innført flere andre klima- og miljøtiltak i forbindelse med krisepakkene som er innført under koronapandemien.

Blant annet er det stilt strenge krav for å redde landets Air France. I praksis tvinges flyselskapet til å slutte med innenlandsfly der tog er et raskt alternativ.

Samme medisin gjelder også bilindustrien. Som en del av en redningspakke blir det satser milliarder på elbiler.

Myndighetene ønsker også å få folk til å sykle mer. Det er derfor innført en ordning der alle franskmenn får 50 euro – cirka 560 norske kroner – til å reparere syklene sine.

SISTE NYTT

Siste nytt