Hopp til innhold

Fotballguttene sier unnskyld til foreldrene sine

Flere av de thailandske fotballguttene fortalte aldri foreldrene sine at de gikk til grotten, men løy og sa de skulle på fotballtrening. Nå unnskylder de seg.

De tolv guttene og fotballtreneren som satt fast i en grotte i Thailand er skrevet ut av sykehuset.

Her møter guttene som var innesperret i Tham Luang-grotten pressen for første gang.

Under dagens pressekonferanse fortalte guttene om hvordan de overlevde kun på regnvann som rant inn i grotten, de første ni dagene før de ble funnet.

I tillegg sa de at de gjorde forsøk på å grave seg ut av grotten.

Flere av guttene sier på pressekonferansen at de løy til foreldrene sine om at de skulle på fotballtrening, i stedet for å si at de gikk til grotten.

En av guttene sier at han var redd for å bli straffet av faren sin. Én annen sier han var bekymret over at han ikke fikk gjort hjemmeleksene sine mens han satt innesperret.

Både guttene og treneren fikk applaus fra salen da de presenterte seg én etter én, med navn, kallenavn og posisjonen de spiller på fotballaget.

Skrevet ut fra sykehus onsdag

Både guttene og treneren fikk applaus fra salen da de presenterte seg én etter én, med navn, kallenavn og posisjonen de spiller på fotballaget.

Da de ankom pressekonferansen, var de ikledd fotballdrakter. De virket avslappet og glade, og vinket og hilste med den tradisjonelle thailandske wai-hilsenen, med håndflatene mot hverandre.

Psykologer og leger som har behandlet guttene på sykehus i én uke har konkludert med at de er både fysisk og mentalt klare for å bli skrevet ut.

Derfor blir både fotballguttene og treneren deres skrevet ut fra sykehus onsdag, én dag tidligere enn planlagt.

På pressekonferansen kom det også frem at fire søknader om statsborgerskap er sendt til godkjenning for de papirløse guttene på fotballaget.

"Ake" Ekkapol Janthawong

Alle de 12 guttene og fotballtreneren deres var tilstede på pressekonferansen om grottedramaet i dag.

Foto: Vincent Thian / AP

Thailandske myndigheter håper at pressekonferansen vil føre til at guttene kan vende tilbake til en normal hverdag uten for mye oppmerksomhet fra pressefolk.

Tilstede på pressekonferansen var blant annet en psykiater, som vurderte og godkjente spørsmålene som ble stilt til guttene. Målet var å unngå spørsmål som kunne utløse posttraumatisk stress.

– Et mirakel

Guttene beskrev blant annet hvordan de reagerte da britiske dykkere fant dem, etter at de hadde tilbrakt ti dager flere kilometer inne i den oversvømte grotten.

– Det var et mirakel. Jeg ble sjokkert, sa en av guttene, Adul Sam-on (14).

Han sa også at dykkerne ga dem det første håpet om at de kunne bli reddet ut, etter at de først ble innesperret i grotten.

Guttene fortalte også at én av dem måtte oversette engelsken til de andre, og at de fortalte dykkerne at de var sultne.

Saken har vakt oppmerksomhet verden over, og i Thailand antas det at hver eneste familie satt klistret foran TV-skjermen under den direktesendte pressekonferansen.

Skal vernes fra pressen

Regjeringen har på forhånd gjort et stort nummer ut av den 45 minutter lange pressekonferansen.

Leger har gitt guttene, som er i alderen 11 til 16 år, og familiene deres råd om ikke å snakke med journalister på minst en måned.

Guttene og fotballtreneren deres ble meldt savnet etter at de gikk inn i en grotte for å søke ly for regnværet 23. juni.

Grotten ble rammet av flom, og først ni dager senere ble de funnet av britiske dykkere flere kilometer inne i grotten.

Den 10. juli var de siste guttene reddet ut, i det som beskrives som en svært risikabel redningsoperasjon. Én thailandsk dykker omkom under operasjonen.

SISTE NYTT

Siste nytt