Hopp til innhold

Redningsarbeider omkom under dykking i grotten

THAM LUANG-GROTTEN (NRK): En tidligere marinejeger (37) presset seg for hardt og omkom da han dykket under redningsarbeidet.

Flyet med omkommen dykker Saman Kunan

RESPEKT: Thailandske soldater og politioffiserer viste sin respekt da flyet med den avdøde Saman Kunan forlot den internasjonale flyplassen i Chiang Rai.

Foto: Ye Aung Thu / AFP

Tidlig fredag morgen norsk tid opplyste thailandske myndigheter at en tidligere marinejeger, som har deltatt i redningsaksjonen, hadde omkommet.

Den omkomne er den 37 år gamle politimannen Saman Kunont. Det var under dykkingen på vei ut av grotten at det fatale skjedde.

– Han var syk og hadde en dårlig allmenntilstand. Han presset kroppen sin så mye at han kollapset, sier Sanpon Kaewrai, fra det thailandske beredskapsdirektoratet, til NRK.

– Han skulle tatt en pause og sagt fra til sjefen sin, noe han ikke gjorde, sier Kaewrai, om mannen døde klokken 01 natt til fredag.

Oksygentanker

OKSYGEN: Eks-marinejegeren som fraktet oksygentanker innover i grotten, omkom selv av oksygenmangel.

Foto: Lillian Suwanrumpha / AFP

Leverte oksygenflasker

– Dette er triste nyheter, sier viseguvernør i Chiang Rai-distriktet, Passakorn Boonyaluck til journalister utenfor grotten, ifølge AFP.

– Jobben hans var å levere oksygen i grotten. Han var nok ikke seg selv på veien tilbake, sier han videre.

Å plassere oksygenflasker inne i grotten er en del av forberedelsene til et forsøk på å få guttene ut.

Den tidligere marinejegeren bidro frivillig i redningsoperasjonen. Det er uvisst hvordan dødsfallet vil påvirke det videre redningsarbeidet. Ulykken er det største tilbakefallet i redningsinnsatsen etter fotballaget som forsvant 23. juni.

Jobber på spreng

Redningsarbeidere har jobbet på spreng i nesten to uker med å hente guttene.

Torsdag morgen sa en thailandsk redningsarbeider til NRK at målet var å hente ut guttene i løpet av dagen eller morgendagen. En ny mulighet hadde åpnet seg. Dersom enda mer vann ble ledet ut av grotta, kunne vannstanden bli lav nok til at guttene kunne føres ut med hodet over vannet hele veien ut, kun iført flytevester.

– Guttene må nok dykke, men helst så lite som mulig, sa redningsarbeider Sanpon Kaeeri til NRK.

Etter at den erfarne tidligere marinejegeren omkom natt til fredag i redningsarbeidet, stiller flere spørsmål om hvorvidt det er mulig for guttene, som ikke er erfarne dykkere, å dykke ut av grotten.

Talsperson for marinen Apakorn Yookonkaew sier at marinejegerne har tenkt å få guttene ut samme vei som den topptrente dykkeren, men at de vil være mer forsiktige, ifølge Ap.

Thailand Grotte Illustrasjon

Illustrasjon av grotten. Flere steder er det svært trangt og flere steder når vannet opp til grottetaket, begge deler vanskeliggjør redningsoperasjonen.

Foto: Melinda Furulund / NRK

Ulike meldinger

I løpet av torsdag kom det ulike meldinger fra Thailand. Noen timer etter at flytevester hadde blitt sendt inn i grotten til guttene, meldte Bangkok Post at flomvann pumpet ut av grotta, ved et uhell skal ha blitt sendt tilbake.

CNN skrev torsdag kveld at to av fotballguttene samt at treneren i 20-årene ikke er i form til å bli evakuert.

Å få guttene ut av grotten er imidlertid en kamp mot klokka, ettersom det er meldt storm og kraftig regn i Chiang Rai-provinsen fredag. Frykten er at vannstanden skal stige så mye at dykkerne ikke lengre klarer å ta seg inn til guttene.

Målet er å redde guttene og treneren ut før regnet kommer.

SISTE NYTT

Siste nytt

Biden vil ha rikingskatt i USA: – Ingen milliardærer burde betale mindre i skatt enn en skolelærer

Vil ha rikingskatt i USA: – Ingen milliardærer burde betale mindre i skatt enn en skolelærer

I natt holdt Joe Biden den tradisjonelle State of the Union-talen i Kongressen. Blant temaene var rikingskatt og retten til abort.