Fortsetter regnskogsatsingen

Regjeringens regnskogsatsing blir forlenget med ti år, fra 2020 til 2030.

Mindre avskogning i Brasils regnskog

REDUSERT: Før var Brasil landet med høyest avskoging, men landet har siden midten av 2000-tallet redusert avskogingen drastisk.

Foto: BRUNO KELLY / Reuters

Det var klima- og miljøminister Tine Sundtoft som kunngjorde nyheten på en pressekonferanse i Paris fredag ettermiddag.

– Å forlenge klima- og skogsatsingen vår er det beste bidraget Norge kan gi til klimaenighet i Paris og til kampen mot klimaendringene, sier Sundtoft.

Regjeringen vil også videreføre satsing på urfolk og sivilt samfunn, samt samarbeid med privat sektor.

– Årets beste nyhet

Generalsekretær i WWF Norge, Nina Jensen, gleder seg over nyheten om at satsingen forlenges. Likevel tør hun ikke juble for mye helt ennå.

– Dette er årets beste nyhet, med forebehold at det betyr at regjeringen viderefører satsing på dagens nivå frem til 2030. Bevaring av regnskog er et av de viktigste tiltakene for å bevare naturmangfold, sikre urfolkets rettigheter og selvfølgelig redusere klimaendringene.

Laster Twitter-innhold

I dag bevilger regjeringen inntil 3 milliarder årlig for å bevare regnskog i tropiske land. Sundtoft vil likevel ikke love at dette nivået vil bli opprettholdt etter 2020.

– Vi har satt nivået fram til 2020. Det viktige nå, er å kunngjøre at vi fortsetter etter 2020, sier Sundtoft.

Det er signalet som teller, mener hun.

Anerkjent

Regnskogsatsingen ble første etablert av daværende statsminister Jens Stoltenberg i 2008. Regjeringen bevilger årlig penger for å bevare regnskog i Brasil, Colombia, Etiopia, Guyana, Indonesia, Liberia og Etiopia.

Brasil blir ofte trukket frem som den store suksesshistorien. Ifølge regjeringen har Brasil redusert sin avskoging med 60 % etter at prosjektet startet. Det siste året har derimot avskogingen gått litt opp.

Regnskogssatsingen har fått mye skryt, både nasjonalt og internasjonalt.

God klem

Etter kunngjøringen fikk klimaministeren en god klem av Naturvernforbundets leder, Lars Haltbrekken og Regnskogfondets leder, Lars Løvold. Organisasjonene har jobbet mye for at Norge skal fortsette satsingen.

– Bevaring av regnskog er et ekstremt viktig klimatiltak, ikke bare når det gjelder utslipp, men også når det gjelder å regulere klimaet på hele kloden, sier Løvold.

En forutsetningen for forlengelsen er at utslipp fra skog i utviklingsland blir inkludert i Paris-avtalen.

Haltbrekken og Sundtoft klemmer

KLEM: Klima- og miljøminister Tine Sundtoft får en god klem av Lars Haltbrekken (leder i Naturvernforbund) etter at Sundtoft kunngjorde at Norge forlenger regnskogsatsingen til 2030.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt