Hopp til innhold

Klimaavtale er utsatt til lørdag

PARIS (NRK): Utkastet til ny klimaavtale, som etter planen skulle vedtas i Paris i dag, vil ikke bli vedtatt før lørdag, men i dag ble det klart at USA og Kina vil samarbeide om en ny klimaavtale.

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius og FNs generalsekretær Ban Ki-moon

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius og FNs generalsekretær Ban Ki-moon får nå ett døgn ekstra til å forhandle frem en ny klimaavtale.

Foto: STEPHANE MAHE / Reuters

CO₂ i atmosfæren
426,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Samtalene tar lengre tid enn planlagt, og vi trenger en ekstra dag for å bli enige, fortalte Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius den franske TV-kanalen BFMTV, og understreket at avtalen vil bli presentert lørdag morgen, og vil kunne stemmes over midt på dagen i morgen.

For fortsatt er det uenighet om hvordan utslippsmålene skal nås, hvem som skal betale og hvordan fordelingene skal være mellom fattige og rike land.

Fryktet for tiden

I går la Fabius fram et nytt utkast til klimaavtale og satte fristen til i dag klokka 18.

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) fryktet at tiden ville bli for knapp.

– Det blir helt avhengig av arbeidet som blir gjort i natt, sa statsråden torsdag kveld.

Ifølge henne var det da gjort framskritt i det nye utkastet som er lagt fram.

– Men ingenting er avgjort, og jeg tror det blir utfordrende å få enighet, sa Sundtoft.

Nå er avtalefristen utsatt til lørdag.

Europakorrespondent Åse Marit Befring rapporterer fra Paris

Video: NRKs Europakorrespondent, Åse Marit Befring er i Paris: – De store vanskelige sakene er ikke på plass

USA og Kina-samarbeid

Ifølge kinesisk statlig TV så snakket de to presidentene i Kina og USA, Xi Jinping og Barack Obama, sammen på telefon i dag tidlig og ble enige om å samarbeide for å nå klimamålene.

Begge de mektige presidentene sier de ønsker å jobbe tett sammen for å få på plass en avtale under klimatoppmøtet i Paris.

Men det er fortsatt en konflikt med Kina, som ikke godtar en juridisk bindene avtale om høyere ambisjoner, og hvordan gjennomføringen av hvert enkelt lands mål skal følges opp.

Uenighet

De frivillige klimamålene som verdens land så langt har overlevert til FN, er langt fra nok til at man kan regne med å nå målet om å unngå global oppvarming på mer enn 2 grader.

Mange av landene på klimatoppmøtet i Paris mener derfor det er svært viktig å sørge for at målene gradvis blir skjerpet.

Tidligere i uken ble det lagt frem et utkast til en avtale som viste at det var stor uenighet mellom rike og fattige land om hvordan klimatiltakene skulle finansieres.

Det dokumentet var 14 sider langt (med 15 tilleggsdokumenter) og mye kortere enn utkastet som ble lagt fram forrige helg. Da var teksten full av hakeparenteser som illustrerer uenighet mellom partene.

SISTE NYTT

Siste nytt