Hopp til innhold

Første henrettelse gjennomført i Arkansas

Arkansas har gjennomført sin første henrettelse siden 2005, under en time etter at de fikk klarsignal fra Høyesterett.

Ledell Lee

Ledell Lee på vei inn i en rettssal i Arkansas tirsdag.

Foto: Benjamin Krain / AP

Den amerikanske delstaten hadde egentlig planer om å ha fire doble henrettelser over ti dager i april, noe som ville vært ny rekord etter at dødsstraff ble gjeninnført i USA.

Grunnen var at et av giftmedikamentene er i ferd med å gå ut på dato. Sakene havnet i retten, der de tre første henrettelsene ble midlertidig stanset.

Sent torsdag kveld amerikansk tid fikk Arkansas klarsignal fra Høyesterett til å henrette Ledell Lee (51). Fire minutter før midnatt var han erklært død, melder AP.

Lee ble dømt til døden for drapet på naoen Debra Reese i Jacksonville i 1993. Ifølge dommen slo han henne i hjel med en dekkspak etter å ha stjålet 300 dollar fra henne.

Han takket nei til et siste måltid, og ville heller ha besøk av en prest, opplyser fengselet.

Dødsdømte i Arkansas

Bruce Ward, Don Davis, Ledell Lee, Stacey Johnson, Jack Jones, Marcel Williams, Kenneth Williams og Jason McGehee skulle henrettes i april. Alle er dømt for drap.

Foto: Handout / Reuters

Fortsetter henrettelsene mandag

– Guvernøren vet at det rette ble gjort i natt. Rettferdigheten seiret, sier guvernør Asa Hutchinsons talsmann J.R. Davis.

Ytterligere to innsatte, Jack Jones og Marcel Williams, skal henrettes mandag. Kenneth Williams skal etter planen henrettes torsdag neste uke.

Stacey Johnson skulle henrettes samme dag som Lee, men Høyesterett har gitt advokatene tid til å hente inn nye DNA-bevis.

Bruce Ward, Don Davis og Jason McGehee har fått utsatt henrettelsene sine lenge nok til at det mye omtalte giftmedikamentet kommer til å gå ut på dato.

Saksøkt av legemiddelprodusent

I tillegg til ankene fra de dødsdømtes forsvarere har legemiddelprodusenten McKesson saksøkt Arkansas fordi de mener fengselet villedet dem da de kjøpte inn bedøvelsesmiddelet som brukes i giftblandingen.

Selskapet hadde satt som betingelse at stoffet kun skulle brukes til akuttbehandling av innsatte, og fengselet sier de ikke har noen andre muligheter til å få tak i det.

Delstatens advokater mener de dødsdømte forsøkte å manipulere rettssystemet til medikamentet gikk ut på dato, mens forsvarerne mente en best før-dato var et altfor vilkårlig argument til å ta livet av åtte mennesker.

31 amerikanske delstater praktiserer dødsstraff i dag, og giftsprøyte er den vanligste henrettelsesmetoden.

Johnny Depp og Damien Echols

Det ble holdt en demonstrasjon mot henrettelsene i Little Rock forrige fredag. Damien Echols, som ble dømt til døden men senere løslatt, hadde med seg skuespiller Johnny Depp.

Foto: Stephen B. Thornton / AP

SISTE NYTT

Siste nytt