Hopp til innhold

Legemiddelgigant nekter giftsalg til dødsstraff

Den store legemiddelprodusenten Pfizer innfører streng salgskontroll for å hindre at deres legemidler brukes til dødsstraff.

Dødsstraffrom

HER SETTES GIFTSPRØYTER: Arkivbilde av rommet som brukes til gjennomføring av dødsstraff med giftsprøyte i fengselet San Quentin i California, USA. Flere amerikanske fengsler har begynt å bruke andre henrettelsesmetoder fordi stadig flere farmasiselskaper ikke lenger vil selge dem gift.

Foto: Eric Risberg / Ap

– Pfizer lager produkter for å forsterke og redde pasienters liv. Med disse verdiene til grunn, er Pfizer sterkt imot å bruke våre legemidler til henrettelser, skriver selskapet i en uttalelse på sine nettsider.

Det amerikanske selskapet krever nå at distributørene deres ikke videreselger de sju legemidlene det er snakk om til bruk i giftsprøyter.

Statlige innkjøpere må også garantere at legemidlene de kjøper av Pfizer bare skal brukes til pasientbehandling.

Planlagte henrettelser utsatt

Hittil har rundt 25 amerikanske og europeiske legemiddelselskaper innført strenge restriksjoner for å hindre at deres produkter brukes til dødelige injeksjoner, ifølge aktivitsgruppa Reprieve.

– Pfizers standpunkt forsterker farmasiindustriens motstand mot misbruk av legemidler, sier Maya Foia, leder for Reprieve i en uttalelse.

En rekke planlagte henrettelser i USA har de siste åra blitt forsinket på grunn av at farmasiselskaper har lagt ned forbud mot å bruke deres legemidler, skriver nyhetsbyrået Ap.

Blant annet delstaten Ohio har måttet utsette planlagte henrettelser av rundt et tjuetalls innsatte, fordi de ikke har gifta til å gjennomføre dødsstraffen med.

Innfører andre henrettelsesmetoder

Enkelte amerikanske stater har innført lover som tillater bruk av andre henrettelsesmetoder, i mangel på nok legemidler til å sette giftsprøyte.

I fjor vedtok Utah at det skal være tillatt å henrette en dødsdømt fange med skudd, dersom gift ikke var å oppdrive. Oklahoma var den første staten til å godkjenne bruk av nitrogengass til henrettelser, mens Tennessee i 2014 gjeninnførte den elektriske stolen til tilfelle de går tom for gift.

Hittil i år har USA gjennomført 14 henrettelser, fordelt på de fem statene Texas, Georgia, Alabama, Florida og Missouri. I fjor var tallet 28 henrettelser fordelt på seks stater.

– Har resultert i mislykkede henrettelser

– Pfizer er det nest største farmasiselskapet i verden. Det at de også har tatt standpunkt er et signal om en samlet bransje i spørsmålet om legemidler de produserer bør brukes til å drepe folk, sier Ty Alper, klinisk professor i jus ved universitetet i California til BBC radio.

Han arbeider også ved en institusjon der studenter hjelper innsatte som har fått dødsstraff med å få vurdert saken sin på nytt.

Ifølge Alper gjenstår det nå å se hvordan delstatene som i dag praktiserer dødsstraff reagerer på den stadig minkende tilgangen på gift. Noen stater har importert gifta ulovlig, mens andre har kjøpt gifta av mindre seriøse farmasiselskaper.

– Det har resultert i flere forferdelige henrettelser der gifta ikke har fungert slik den skulle, forteller Alper.