Hopp til innhold

– Kan ikke beskrives som annet enn tortur

Da Dennis McGuire (53) ble henrettet i et fengsel i Ohio torsdag, ble det prøvd ut en ny giftblanding som aldri før er blitt brukt på dødsdømte fanger. Nå viser ny dokumentasjon at det tok hele 26 minutter fra McGuire fikk giftsprøyten til han døde.

Amber McGuire og Missie McGuire

Dennis McGuires datter Amber McGuire (t.v.) og svigerdatter Missie McGuire gråter på en pressekonferanse fredag, dagen etter at Dennis McGuire døde etter en uvanlig langsom henrettelse i Ohio.

Foto: Kantele Franko / Ap

De første meldingene gikk ut på at henrettelsen hadde tatt 10 minutter.

Dokumentasjon som er frigitt fredag, viser imidlertid at henrettelsen begynte klokken 10.27 lokal tid torsdag. Først klokken 10.53 ble McGuire erklært død, skriver nyhetsbyrået AP.

Ifølge AP er dette dermed den henrettelsen som har tatt lengst tid i løpet av de 15 årene som er gått siden Ohio gjenopptok dødsstraff.

Gispet etter luft

Øyenvitner har fortalt at McGuire gispet etter luft flere ganger i løpet av de lange minuttene.

– Det normale er at personen dør etter rundt ti minutters søvnlignende tilstand, sier direktør Richard Dexter ved Death Penalty Information Center, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Den uvanlig langsomme henrettelsen har vakt sterke reaksjoner hos blant andre McGuires familie.

– Dette kan ikke beskrives som noe annet enn tortur, sier McGuires datter.

Familien vil saksøke

Dødsdømte Dennis McGuire

Dennis McGuire var dømt til døden for drap og voldtekt i 1989. Torsdag ble han henrettet med en ny medikamentmiks.

Foto: Ap

Hun var selv til stede da faren fikk giftsprøyten og forteller at hun holdt seg for ørene, så hun ikke skulle høre lydene han laget den knappe halvtimen det gikk før han døde.

McGuires familie truer nå med søksmål.

Advokat Jon Paul Rion sier de mener McGuires grunnlovsfestede vern mot uforholdsmessig streng straff er brutt.

Ny medikamentmiks

53-åringen ble henrettet av fengselsmyndighetene med en omstridt ny medikamentmiks. Det var en kombinasjon av midazolam og hydromorfon som ble brukt under henrettelsen.

Det er første gang denne miksen er blitt brukt under henrettelse av en fange i USA, skriver AP.

– Sannheten er at ingen vet nøyaktig hvordan McGuire kommer til å dø, hvor lang tid det kommer til å ta, eller hva han kommer til å oppleve, skrev jussprofessor Elisabeth A. Semel, leder av Death Penalty Clinic ved det juridiske fakultetet på Berkeley, i et innlegg på CNN tidligere denne uken.

Ohio er en av flere delstater i USA som nå leter etter alternative medikamenter som kan brukes til henrettelser etter at flere av de store internasjonale legemiddelprodusentene av etiske grunner har sluttet å fremstille eller selge slike legemidler.

Produsenten av pentobarbital, danske Lundbeck, selger ikke lenger middelet til fengsler.

McGuire ble dømt til døden for å ha voldtatt og drept 22 år gamle Joy Stewart, som var gravid i sjuende måned, i 1989.

McGuires forsvarere har bedt guvernøren i Ohio om at det nå innføres et moratorium på henrettelser som følge av det som skjedde under henrettelsen av McGuire.

Det satt i midten av januar 138 menn og én kvinne på dødscelle i Ohio.

SISTE NYTT

Siste nytt