Hopp til innhold

Forskningsleder: Skadelig for det internasjonale klimasamarbeidet

Steffen Kallbekken, forskningsleder ved Cicero senter for klimaforskning mener det er det internasjonale klimasamarbeidet som vil lide mest dersom Trump trekker USA ut av Parisavtalen.

Steffen Kallbekken

FORSKNINGSLEDER: Steffen Kallbekken ved Cicero senter for klimaforskning.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy / NRK

CO₂ i atmosfæren
417.2 ppm
1,5-gradersmålet
+1.01°C
Les mer  om klima

Onsdag ettermiddag melder amerikanske medier at president Donald Trump kommer til å trekke USA ut av den internasjonale klimaavtalen. Meldingen er ikke bekreftet fra Det hvite hus, men får stor oppmerksomhet både i fagmiljøet og blant politikere.

– Dette er en veldig negativ nyhet. Prisavtalen er en rammeavtale. Det ligger ikke tilstrekkelig store utslippskutt på bordet nå til at vi kommer til å nå de langsikte klimamålene, så vi er helt avhengige av fortsatt samarbeid og at landene gradvis over tid trapper opp sitt bidrag, sier Kallbekken til NRK.

– Når Trump trekker seg ut er faren at andre landene ikke vil legge tøffere kutt på bordet over tid fordi USA undergraver tilliter til samarbeider, fortsetter han.

Uklart hva uttrekk vil innebære

Leder i Naturvernforbundet Silje Ask Lundberg

KRITISK: Lader i Naturvernforbundet, Silje Ask Lundberg.

Foto: Naturvernforbundet

Leder i Naturvernforbundet, Silje Ask Lundberg, understreker at det ikke er bekreftet at Trump faktisk kommer til å trekke USA ut av klimaavtalen, og poengterer at det heller ikke er klart hva USA i tilfelle vil trekke seg ut av.

– De kan trekke seg fra Parisavtalen, de kan trekker seg fra hele FNs klimakonvensjon, og de kan bli værende i klimakonvensjonen og Parisavtalen, men kutte i sitt eget ambisjonsnivå.

Frp: – Vi respekterer Trumps valg

– Alle disse alternativene er uansvarlige, i strid med vitenskapen og legger en større byrde på andre land. USAs president er verdens eneste statsleder som gir regelrett blanke i hva vitenskapen om jordas klima sier, sier Lundberg.

– I tråd med tidligere uttalelser

Steffen Kallbekken forklarer at å trekke seg fra Parisavtalen er en prosess som tar tre og et halvt år.

– Eller de kan velge å trekke seg fra hele klimakonvensjonen. Det tar bare ett år, men da er de ute av både Parisavtalen, alle andre klimaavtaler og sitter heller ikke rundt forhandlingsbordet, påpeker forskningslederen.

Allerede i valgkampen lovet Donald Trump at han skulle trekke USA ut av Parisavtalen dersom han ble president.

– Hvorfor gjør Trump dette?

– Der uklart om han tror på klimaendringer eller ikke, og han har selv sagt at han ikke gjør det. Han har også sagt veldig tydelig at han setter amerikanske arbeidsplasser, inkludert de i kullindustrien, foran alt annet. Han har tydeligvis møtt en del motbør innad som har gjort at det har tatt tid å komme frem til denne beslutningen, men det er i tråd med det han har sagt tidligere.

SISTE NYTT

Siste nytt