Frp: – Vi respekterer Trumps valg

De fleste Stortingspartiene reagerer negativt på meldingene om at Donald Trump angivelig trekker USA ut av Parisavtalen.

PARLAMENTARISK LEDER: Fremskrittspartiets Harald Tom Nesvik.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Venstres landsmøte.

VENSTRE-LEDER: Trine Skei Grande.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at amerikanske medier onsdag ettermiddag melder at USAs president kommer til å trekke landet ut av den internasjonale klimaavtalen.

Parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik i Fremskrittspartiet skriver følgende i en SMS til NRK:

-– Jeg tar til etterretning og respekterer USAs valg. Utover det har jeg ingen kommentar.

Fra mange andre er tonen definitivt mer kritisk.

​Venstre-leder Trine Skei Grande konstaterer på Twitter at Trump ikke tar klimaansvar, og mener det nå er desto viktigere at Europa og Norge går foran gjennom å kutte utslipp og utvikle ny teknologi.

Laster Twitter-innhold

- Svært beklagelig

- Det er svært beklagelig dersom Trump nå tar USA ut av den internasjonale klimapolitikken. Det er dramatisk, men ikke overraskende, at han fullstendig ser bort fra forskning og kunnskap på denne måten, sier leder av Stortingets energi og miljøkomité Ola Elvestuen (V) , og legger til:

- Dette vil være tilbakeslag for det internasjonale klimaarbeidet. Men vi kan selvfølgelig ikke gi opp. Vi må fortsette det arbeidet vi er i gang med, men med ytterligere tiltak og virkemidler.

- Allerede på etterskudd

Kristelig Folkepartis nestleder Kjell Ingold Ropstad mener det er alvorlig om Trump ikke vil følge opp Parisavtalen.

– Vi er allerede på etterskudd og er helt avhengig av at verdens statsledere er offensive på klima. Jeg håper til det siste at Trump ikke gjør alvor av sine trusler, mener Ropstad.

Det var nyhetsnettstedet Axios' som først meldte at USA ikke lenger ønsker å være tilsluttet Parisavtalen. Axios sier de har snakket med to anonyme kilder som har «direkte kjennskap til beslutningen». Flere andre store amerikanske medier melder at det er ventet at Trump kommer til å trekke avtalen.

Selv meddeler presidenten på Twitter at han vil kunngjøre sin beslutning om få dager.

Laster Twitter-innhold

Støre: – Beklagelig

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre det internasjonale klimasamarbeidet nyter godt av å ha USA med på laget.

Jonas Gahr Støre (Ap)

AP-LEDER: Jonas Gahr Støre.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det er beklagelig hvis president Trump trekker USA ut av Parisavtalen – den første bindende klimaavtalen med reell global deltakelse fra alle land. De store økonomiene i verden må samarbeide om å få klimagassutslippene ned. Uten USA svekkes det internasjonale klimaarbeidet, mener Støre.

Han tror dessuten det vil være ugunstig for amerikansk økonomi dersom USA går fra Parisavtalen.

– Det er en beslutning som peker bakover, ikke framover. Håpet er at delstater, byer, næringslivsledere og forbrukere ser forbi USAs nasjonale klimapolitikk i tiden som kommer. De andre landene i Parisavtalen, store og små, vil fortsatt stå ved forpliktelsene sine.

– En av verden mest selvopptatte populister

MDG-leder Une Aina Bastholm, sier i en uttalelse at beslutningen ikke er overraskende.

Une Aina Bastholm

MDG-LEDER: Une Aina Bastholm.

Foto: MDG

– Dette var dessverre forventet av en av verdens mest selvopptatte populister, som ikke har et snev av interesse for kunnskap og fremtidige generasjoners trygghet. Dette understreker at de store skillelinjene i den vestlige verden går mellom dem som står for grønn fremtidsoptimisme og solidaritet, og grå, nasjonalistisk populisme à la Trump, sier Bastholm.

SV-leder Audun Lysbakken synes det er «absurd» dersom nyheten stemmer.

– Det vil være et stort tilbakeskritt for det internasjonale klimasamarbeidet. Landet med verdens største økonomi velger nå å se bort fra vitenskapen, og setter seg selv på sidelinjen, mener Lysbakken.

Også flere fremtredende politikere reagerer på nyheten, som ikke er bekreftet fra offisielt hold. Senest søndag siterte amerikanske medier anonyme kilder på at Trump planla å trekke seg ut av Parisavtalen

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Leder for WWF Norge, Nina Jensen, skriver på Twitter at «vi får se det fra den positive siden». «Da slipper vi at TRUMP sinker resten av verden i klimaarbeidet».

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt