Anonyme kilder: Trump skal ha bestemt seg for å trekke USA fra Parisavtalen

En rekke amerikanske medier hevder at president Donald Trump vil trekke USA fra Parisavtalen. Påstandene er ikke bekreftet.

Donald Trump på G7-møtet

TOPPLEDERE: President Donald Trump sammen med Tysklands rikskansler Angela Merkel og Tunisias president Beji Caid Essebsi på G7-møtet på Sicilia i mai.

Foto: Flavio Lo Scalzo / AP

Ifølge nyhetsnettstedet Axios hevder to ubekreftede kilder tett på president Donald Trump at han har bestemt seg for å trekke USA fra Parisavtalen.

Også nyhetsbyrået AP melder at kilder i Det hvite hus hevder at Trump vil trekke USA fra Parisavtalen. Det samme skriver ABC News, The New York Times, CNN og CBS.

Onsdag skriver den amerikanske presidenten på Twitter at han vil offentliggjøre sin endelige beslutning i løpet av de neste dagene.

Laster Twitter-innhold

Både EU og Kina kommer på sin side til å bekrefte at de holder seg til Parisavtalen, uavhengig av hvilken avgjørelse USA kommer til, melder AP, som siterer en EU-kilde.

Ifølge CNN hadde presidenten et møte med Scott Pruitt, sjef for miljødirektoratet EPA, på tirsdag. Han har jobbet for at USA skal trekke seg fra avtalen. Onsdag skal Trump møte USAs utenriksminister Rex Tillerson, som tidligere har ment at landet bør forbli i avtalen.

NTB meldte allerede for to dager siden at Trump planlegger å trekke USA fra avtalen, men det er fortsatt ikke bekreftet at opplysningene Axios har publisert er korrekte.

Opposisjonen reagerer

I USA tar opposisjonen til motmæle mot presidenten. David Axelrod, som var sjefstrateg på Barck Obamas presidentkampanjer, kritiserer den sittende presidenten på Twitter.

– Å trekke USA fra Parisavtalen er en politisk handling for å mate egne velgere. Hans økonomiske rådgivere og ledere i næringslivet har frarådet dette, skriver Axelrod.

Laster Twitter-innhold

Senator Ed Markey går også hardt ut mot lekkasjene fra Det hvite hus.

– Å trekke seg fra Parisavtalen er en massiv moralsk-, økonomisk- og lederskapssvikt av Trump-administrasjonen, skriver demokraten på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Martin O'Malley, guvernør i Maryland, er også kritisk til at USA vurderer å trekke seg fra Parisavtalen.

– Vi slutter oss til Syria og Nicaragua som de eneste landene som ikke støtter Parisavtalen, skriver han blant annet på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Det samme twittrer også senator og demokrat Cory Booker.

Laster Twitter-innhold

Splittelse på G7-møte

Ifølge CNN skal Det hvite hus ha planlagt å komme med en endelig beslutning om Parisavtalen tidligere denne måneden, men utsatte dette til etter G7-møtet på Sicilia i slutten av mai.

Men G7-møtet skal ha endt med en dyp splittelse mellom medlemslandene. Uenighet om handel- og klimapolitikk skal ha ført til splittelsen.

Den amerikanske presidenten har tidligere sagt at han vurderer å trekke USA fra Parisavtalen, som skal begrense utslipp av klimagasser.

Laster Twitter-innhold

I forkant av G7-møtet sa Gary Cohn, en av Trumps rådgivere, til AFP at Parisavtalen vil være ødeleggende for USAs økonomiske vekst. Men amerikanerne sa også at de var interessert i å høre hva de andre deltakerlandene hadde å si.

I etterkant har Tysklands rikskansler, Angela Merkel, omtalt diskusjonen som krevende, skriver The Guardian.

– Vi har en situasjon der seks medlemsland, eller syv om vi teller med EU, står samlet mot ett annet medlemsland, sier Merkel.

Kan ta tre år

Detaljene for hvordan USA skal trekke seg for avtalen blir, ifølge Axios, utformet av en liten gruppe. Pruitt skal lede arbeidet.

Ifølge de anonyme kildene skal arbeidsgruppen avgjøre om USA skal trekke seg helt fra Parisavtalen, en formell prosess som vil ta tre år å gjennomføre. Men nettstedet hevder at gruppen også vurderer en raskere løsning, nemlig å trekke seg fra den underliggende klimaavtalen i FN.

SISTE NYTT

Siste nytt