Forbyr Jehovas vitner i Russland

Høyesterett har slått fast at trossamfunnet er en ekstremistorganisasjon.

Jehovas vitner i Russland

FORBUDT: Medlemmer av Jehovas vitner i Russland var til stede for å få med seg rettsavgjørelsen om trossamfunnets fremtid.

Foto: Ivan Sekretarev / AP

Høyesterettsdommer Jurij Ivanenko sier Russland har besluttet å stenge det administrative senteret til Jehovas vitner og dens lokale organisasjoner, og overdra deres eiendommer til den russiske føderasjonen.

– Ødelegger familier

Russiske myndigheter har tidligere bannlyst flere av trossamfunnets publikasjoner og stemplet det som ekstremistlitteratur. De har anklaget Jehovas vitner for å være en organisasjon som ødelegger familier, bygger hat og truer liv, skriver Reuters.

Det russiske nyhetsbyrået Interfax har snakket med en representant for Jehovas vitner som sier de vil anke dommen videre inn for Menneskerettighetsdomstolen.

– Vi vil gjøre alt som står i vår makt, sier Sergei Cherepanov.

Militærnektere

Trossamfunnet ble grunnlagt i USA i 1870 og har menigheter over hele verden.

Medlemmene er militærnektere og nekter å hilse nasjonale flagg, noe som har ført til at de har havnet i konflikt med myndighetene i flere land.

Men spesielt Russland har vært mest tydelige i sin kritikk når de har beskrevet trossamfunnet som en ekstremistisk kult.

Jehovas vitner har 175.000 medlemmer fordelt på over 2000 menigheter i Russland.

15.000 i Norge

I Norge har Jehovas vitner om lag 15.000 medlemmer. Trossamfunnet er kanskje mest kjent for sin forkynnervirksomhet fra dør til dør.

Vitnene praktiserer utstøting. I praksis betyr det at man mister all kontakt med venner og familie. De utstøtte behandles som ikke-eksisterende av troende som tar dette på alvor. Med henvisning til bibelen sies det at man ikke engang skal hilse på en som er utstøtt.

Medlemmene avviser også blodoverføringer og feirer ikke høytider som jul, påske, 17. mai, bursdager eller pinse.

SISTE NYTT

Siste nytt