Hopp til innhold

Gransker Bolsonaro: – 90.000 liv kunne vært spart

Brasil president Jair Bolsonaro får voldsom kritikk for sin koronapolitikk. – Minst 90.000 liv kunne vært spart, mener granskingskommisjonen.

iX6nVuMBwqo

«Likposer» på Copacabana-stranda i Rio de Janeiro symboliserer de mer enn 420.000 korona-døde i Brasil.

Foto: PILAR OLIVARES / Reuters

– Jair Bolsonaros håndtering av koronapandemien er den verste på planeten, sier senatoren Randolfe Rodrigues til NRK.

Rodrigues er visepresident i den offentlige kommisjonen som nå gransker presidentens opptreden under pandemien.

– Regjeringen Bolsonaro forsinket kjøpet av vaksiner. Presidenten nekter å ta vaksine. Vi kunne ha hatt vaksiner allerede i desember, sier senatoren.

Og han kommer med følgende kraftsalve:

– Dette kunne ha reddet livet til minst 90.000 brasilianere.

Senator Randolfe Rodrigues i Brasilia.

Senator Randolfe Rodrigues er en av lederne for granskingen av Bolsonaro-regjeringen.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Denne helgen passerer Brasil 420.000 dødsofre for covid-19. Det er det høyeste tallet i verden med unntak av USA. Og tallet på registrert smittede er over 15 millioner, ifølge nettstedet Worldometer.

Største utfordring

Det er en såkalt CPI, en parlamentarisk undersøkelseskommisjon, som nå er i gang med å granske regjeringen.

Presidenten har bagatellisert pandemien. Han har nektet å følge smittetiltak. Og han og anbefaler fortsatt koronamedisin som ikke virker. I tillegg mener kritikerne at regjeringen har mislyktes med sine innkjøp av vaksiner.

En slik undersøkelseskommisjon har omfattende fullmakter. Den kan drive etterforskning, avhøre sentrale personer og få tilgang til fortrolige dokumenter. Og den kan oversende saker til påtalemakten for videre politietterforskning.

Granskingen som nå er i gang regnes derfor som den hittil mest alvorlige politiske trusselen mot Jair Bolsonaros og hans styre.

– Kan gjøre stor skade

NRK møter Ricardo Della Coletta. Han er politisk reporter i Brasília, og dekker CPI-en for den brasilianske storavisen Folha de São Paulo:

– Denne granskingen kan gjøre stor skade på regjeringen, på grunn av de avsløringer den kan føre til. Senatorene vil få adgang til graderte dokumenter, og de kan avhøre sittende og tidligere regjeringsmedlemmer.

– Man kan den føre til at det startes riksrett mot presidenten?

– Det er lite sannsynlig. Men jeg tror det kan komme frem mye som vil svekke Bolsonaro foran neste års valgkamp, sier journalisten.

Politisk reporter Ricardo Della Coletta i Brasilia.

Ricardo Della Coletta tror granskingen vil svekke president Bolsonaro foran neste års presidentvalg.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Den første som forklarte seg for Senatets granskingskommisjon var tidligere helseminister Luiz Henrique Mandetta. Han fikk sparken av presidenten i fjor på grunn av uenighet om smittetiltakene:

– Bolsonaro fulgte ikke helsedepartementets faglige råd, men lyttet til andre, fortalte den tidligere ministeren under høringen.

Hvilken politiker kan få Brasil ut av hengemyra? Den omstridte presidenten Jair Bolsonaro, den nylig løslatte eks-presidenten Lula eller guvernøren i Sao Paulo, som har forsøkt å redde landet fra covid-19-kollaps?

Hvilken politiker kan få Brasil ut av hengemyra? Den omstridte presidenten Jair Bolsonaro, den nylig løslatte eks-presidenten Lula eller guvernøren i Sao Paulo, som har forsøkt å redde landet fra covid-19-kollaps?

Trofaste tilhengere

43 prosent av brasilianerne mener Jair Bolsonaro har skylden for koronatragedien i Brasil.

Det viser en undersøkelse fra Poder Data. 26 prosent viser til manglende smittedisiplin blant folk flest. Og drøyt 20 prosent mener at myndighetene i delstater og kommuner har hovedskylden.

Bolsonaro-tilhengeren Aloisio Nassal i Brasilia.

– Folk må ut og jobbe for å tjene penger, sier Bolsonaro-tilhengeren Aloisio Nassal i Brasília.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Men selv om støtten til presidenten synker, så har han fortsatt en trofast tilhengerskare – på rundt 30 prosent av befolkningen.

En av tilhengerne er tannlegen Aloisio Nassal, som jeg møter under en demonstrasjon i Brasília:

– Bolsonaro snakker fra hjertet. Han sier de tingene som må sies. Og han er ikke redd for å snakke slik, sier Nassal, som gir full støtte til presidentens koronapolitikk:

– Hans syn på pandemien er korrekt. Det er som han sier: Vi har to problemer: økonomien og viruset. Folk må ut og jobbe for å tjene penger, sier Bolsonaro-tilhengeren Aloisio Nassal til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt