FN-rapport: Sivile dødstall i Afghanistan økte igjen i 2013

Etter hvert som afghanske myndigheter tar over ansvaret for kampen mot opprørerne, øker de sivile tapene på ny i det krigsherjede landet, rapporterer FN.

Afghanske kvinner og barn

Det er fortsatt kvinner og barn som rammes hardest av krigen i Afghanistan. I fjor økte de sivile dødstallene på ny.

Foto: JOHANNES EISELE / Afp

I FN-rapporten som ble lagt fram i dag går det fram at det var en økning i sivile tap på 14 prosent i 2013.

Dermed øker dødstallene igjen etter en nedgang i 2012, og gjør fjoråret til et av de dødeligste siden krigen i Afghanistan ble innledet for 12 år siden.

Flere sivile dør

Utenlandske styrker har i stor grad trukket seg ut av landet eller overlatt ansvaret for sikkerheten til afghanske myndigheter.

Samtidig har Taliban trappet opp angrepene i landet, noe som gjenspeiles i dødstallene som ble presentert i dagens rapport.

FN mener det er alarmerende at de sivile dødstallene i kamper mellom afghanske soldater og Taliban stiger så mye.

Totalt ble det registrert 962 trefninger i fjor hvor sivile ble skadd eller drept, i gjennomsnitt 20 i uka.

Kvinner og barn rammes hardt

Fjoråret ble også krigens verste så langt når det gjelder alvorlige skader og dødsfall blant kvinner og barn.

De fleste dødsfallene skyldes landminer og veibomber eller at de havner i skuddvekslinger.

– Den grusomme virkeligheten er at de fleste kvinner og barn blir drept når de utfører sine daglige gjøremål. Enten de er hjemme, på vei til skolen, jobber på markene eller er på vei til sosiale tilstelninger, sier FNs sjef for menneskerettigheter Georgette Gagnon, ifølge AP.

Veibombe i Afghanistan

Det er veibomber som koster flest sivile livet. Her står en gruppe menn ved et kjøretøy som ble rammet av en slik bombe i Laghman-provinsen øst for Kabul i juni i fjor.

Foto: Rahmat Gul / Ap

Totalt ble 561 barn drept og 1195 skadd i 2013, en økning på 34 prosent sammenlignet med 2012.

For kvinner er tallene 235 døde og 511 skadd, noe som tilsvarer en økning på 36 prosent.

Taliban: Angriper kun «legitime mål»

Sammenlagt viser FNs tall at 2959 sivile ble drept og 5656 ble skadd i løpet av 2013. I 2012 var tallene henholdsvis 2768 og 4821.

I 2011 endte den dystre statistikken med 3133 døde og 4706 skadde. Det året er foreløpig det dødeligste av krigsårene.

Ifølge rapporten er det opprørerne som er skyld i 74 prosent av de sivile ofrene. Afghansk politi står for åtte prosent, mens de internasjonale koalisjonsstyrkene forårsaket tre prosent.

De resterende 15 prosentene av 2013-statistikken er enten av ukjent årsak eller ikke mulig å knytte til en syndebukk.

Nyhetsbyrået AP har forsøkt å innhente en kommentar fra representanter for Taliban uten å lykkes, men tidligere har gruppen hevdet at de kun angriper «legitime mål» som samarbeider med fiendene fra Vesten.

Fordømmer

Ledelsen for de internasjonale styrkene fordømmer i en uttalelse opprørernes «gjentakende hensynsløshet» overfor menneskeliv.

– Taliban fortsetter å angripe moskeer og helseinstitusjoner. De angriper og brenner ned skoler. De legger ut veibomber i nærheten av sivile mål, heter det i uttalelsen.

Ifølge FN-rapporten står veibomber for 34 prosent av de sivile tapene, mens skuddvekslinger står for 27 prosent. Selvmordsbomber og målrettede angrep står for henholdsvis 15 og 14 prosent. Luftangrep fra regjeringsvennlige styrker utgjør to prosent.

I løpet av 2013 var det en tredobling i antall angrep på imamer og moskeer til totalt 27. 18 mennesker ble drept i disse angrepene.

SISTE NYTT

Siste nytt

Talibans utenriksminister svarer på kritikk i et eksklusivt intervju med Yama Wolasmal.

Taliban-topp om drapet på norsk journalist: Man deler ikke ut søtsaker i krig

I 2008 ble journalisten Carsten Thomassen drept i et terrorangrep der Taliban påtok seg skylden. NRK spurte Talibans utenriksminister hva han ville si til nordmannens familie.