Hopp til innhold

Nato åpner for økt støtte til afghanske styrker

Natos plan har vært å kutte den afghanske sikkerhetsstyrken med en tredel etter 2015. Nå åpnes det for å beholde en full styrke frem til etter 2018.

nato

En Nato-soldat står utenfor Spozhmai hotel nord for Kabul, der en stor aksjon fant sted i fjor sommer. Norske styrker deltok som rådgivere i denne aksjonen.

Foto: Ahmad Jamshid / Ap

Det melder nyhetsbyrået Reuters som refererer til offisielle Nato-kilder fra toppmøtet i Brussel.

Anders Fogh Rasmussen

Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen innrømmer at det kan bli aktuelt å holde den afghanske sikkerhetsstyrken på et makstall på 352.000 personer lenger enn planlagt.

Foto: Yves Logghe / Ap

Generalsekretær Anders Fogh Rasmussen innrømmer at det kan bli aktuelt å holde den afghanske sikkerhetsstyrken på et makstall på 352.000 personer lenger enn planlagt. Den opprinnelige planen var å kutte styrken med en tredel i 2015.

– Jeg føler meg trygg på at vil være i stand til å finansiere de afghanske sikkerhetsstyrkene på en sånn størrelse, sa Fogh Rasmussen på en pressekonferanse.

TOPSHOTS-AFGHANISTAN-UNREST TOPSHOTS-AFGHANISTAN-UNREST

Nato-soldater hjelper en skadet kollega utenfor Herat 3. november 2011.

Foto: Aref Karimi / Afp

Nato skal innen utgangen av 2014 ha trukket ut alle kampstyrker fra Afghanistan og gå over til å drive rådgivning og trening av afghanske styrker. Ett av de store spørsmålene er hvor mange soldater som skal bli stående i en slik opplæringsstyrke.

Kilder fra Nato-toppmøtet sier forslaget om en større og mer langvarig støtte til styrkene i landet vil sende et viktig signal om varig støtte til Afghanistan og styrke afghansk tillit etter at USAs president Barack Obama erklærte at de vil være ute ved utgangen av 2014.

Ifølge Forsvarets hjemmesider er rundt 200 norske soldater og offiserer på jobb i Afghanistan.

Ved siden av spesialstyrker som trener opp afghanere, deltar nordmenn i politirådgivningstjenesten, transportbidrag, som mentorer og i kontingentledelsen.

Venter på USA

Det setter sitt preg på møtet at USA ikke har fått utnevnt ny forsvarsminister ennå, noe som begrenser hvor konkrete diskusjonene kan bli.

USA er heller ikke ferdig med forhandlingene med Afghanistans president Hamid Karzai om hvordan det amerikanske nærværet i landet skal bli fremover.

Det er en avtale som også blir viktig for Natos videre planlegging, og derfor står flere ting foreløpig litt på vent.

Nå er det ifølge flere kilder ventet et toppmøte i Nato rundt 15. juni, og først da er ting ventet å falle på plass.

Nato planlegger stor øvelse

Opptil 40.000 soldater skal om to år delta i en stor Nato-øvelse for å hindre at dyrekjøpte Afghanistan-erfaringer går tapt.

Nato-soldatene er etter utfordrende år i Afghanistan blitt bedre på samarbeid, og erfaringene fra felt er noe forsvarsalliansen ikke ønsker å la gå tapt.

I 2015 er planen å holde det generalsekretær Anders Fogh Rasmussen kaller «en omfattende øvelse». Den skal involvere soldater på bakken i stort antall, og i Nato-systemet sies det at det kan bli snakk om mellom 20.000 og 40.000 personer.

I tillegg ønsker Nato-landene å gjøre øvelser til en årlig hendelse, selv om økonomien kommer til å spille en rolle her.

Norge fornøyd

Norge har jobbet for å få fellesøvelser inn i et fast og langsiktig program, og det skal være aktuelt å prøve å få øvelser lagt til Norge.

– Norge er veldig tilfreds med at Nato vil forplikte seg på dette området. Vi ser fram til å gå i gang med arbeidet for hvordan Norge kan bidra til at Nato får gjennomført dette, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) til NTB.

– Det er en forlengelse av nærområdeinitiativet som Norge tok opp i 2008, og som vi nå ser har god gjenklang i Nato, sa hun før forsvarsministermøtet i Brussel torsdag.

Bekymret

Fogh Rasmussen er bekymret for hva kuttene i forsvarsbudsjettene rundt om i medlemslandene vil ha å si for forsvarsevnen. Han understreker at landene må sørge for at Nato fortsatt blir verdens «gullstandard» på sikkerhet.

USA har sett seg lei på at europeiske kutt legger stadig mer av byrdene på amerikanerne. Fogh Rasmussen ber Europa sette mer penger i forsvar med en gang den trøblete økonomien deres er på fote igjen.

– Først og fremst må vi sette strek og stoppe kuttene. Så må vi få til en mer effektiv bruk av pengene. Og så, når økonomien bedrer seg, må det komme en økning igjen, sier Fogh Rasmussen.

SISTE NYTT

Siste nytt