«Det ble gradvis mer utrygt i årene de norske soldatene var i Faryab»

Journalistene Anders Sømme Hammer og Marius Arnesen svarte på spørsmål om NRKs nye dokumentarserie «Exit Afghanistan» onsdag,

Anders Sømme Hammer i nettmøte hos NRK

SPIONMISTANKE: – Den største faren for meg er kidnapping og å bli tatt for å være en etterretningsagent når jeg reiser rundt på egen hånd. Og jeg bruker mye tid på å forklare at jeg er journalist, svarte frilansjournalis Anders Sømme Hammer i nettmøtet.

Foto: NRK

Hammer og Arnesen har begge jobbet med serien, som handler om Norges uttrekning fra Faryab-provinsen i Afghanistan. Dokumentaren tegner et dystert bilde av sikkerhetssituasjonen i tiden etterpå.

– Det ble gradvis mer utrygt i årene de norske soldatene var i Faryab. Og jeg mener at soldatene var med på å skape mer uro da de startet med langt mer offensive operasjoner i slutten av 2007. De dro da ut for å jakte opprørere, og det førte til at opprøret eskalerte, skriver Hammer i et svar til «Tore» i nettmøtet.

«Fredrik» lurte på om Hammer hadde møtte talibanere.

– Jeg har møtt talibanere og avhoppere. De jeg har møtt, var ikke truende mot meg. Men jeg har også droppet en del møter. Mange av journalistene som er blitt kidnappet i Afghanistan har vært på vei til det de har trodd var intervjuavtaler, men som i realiteten var feller, forteller frilansjournalisten.

Gjestftrie afghanere

Marius Arnesen

INTERNASJONAL VERSJON: Det jobbes med en internasjonal versjon av 'Exit Afghanistan', som vil bli tilgjengelig utenfor Norges grenser, kunne Marius Arnesen fortelle.

Foto: NRK

«Martin» lurte på hvordan det er å jobbe i Afghanistan for en fra Vesten.

– Afghanere er generelt veldig gjestfrie, man tar imot gjester på en helt annen måte der enn i Norge, svarer Anders Sømme Hammer i nettmøtet.

– Men samtidig har det vært en voksende fiendtlighet mot utlendinger i perioden jeg har bodd der, og det har også jeg fått merke. Den største faren for meg er kidnapping og å bli tatt for å være en etterretningsagent når jeg reiser rundt på egen hånd. Og jeg bruker mye tid på å forklare at jeg er journalist, fortsetter han.

Hammer legger også til at han ble arrestert for bare to uker siden i Kandahar i Sør-Afghanistan, fordi han nektet å betale bestikkelser til politiet.

Se fra utlandet

Alle episodene av «Exit Afghanistan» har vært tilgjengelig i NRKs Nett-TV siden mandag denne uken. Første episode sendes på NRK 1 kl. 21.40 onsdag kveld.

Svein O. Larsen i Glasgow påpeker at det ikke er mulig å se serien i NRKs Nett-TV fra utlandet, og lurer på den vil bli tilgjengelig utenfor Norges grenser.

– Grunnen til at vi dessverre ikke kan vise denne i utlandet på nåværende tidspunkt er at det jobbes med en internasjonal versjon, som vil bli tilgjengelig utenfor Norges grenser, svarer Marius Arnesen.

(Saken fortsetter under videoen)

Journalist Anders Sømme Hammer forteller om sin nye dokumentar-film fra Afghanistan.

SE VIDEO: Anders Sømme Hammer om dokumentarserien «Exit Afghanistan».

Tror på fred

I «Exit Afghanistan» skildres situasjonen på bakken i Faryab-provinsen fra to vidt forskjellige perspektiver:

NRK-journalisten Arnesen følger de norske styrkene tett før de overlater ansvaret for sikkerheten i provinsen til afghanske sikkerhetsstyrker, og Arnesen fortsetter å følge afghanerne etterpå.

Frilansjournalisten Hammer skildrer utviklingen i lokalsamfunnet i Maimana i Faryab, som de norske soldatene reiser fra. Han var der før, under og etter den norske tilbaketrekningen. Hammer har tidligere kalt Norges engasjement i provinsen for «Den norske fiaskoen i Faryab».

– Jeg mener den internasjonale krigføringen i Afghanistan har vært mislykket. Men jeg tror det blir fred en gang. Det er mye håp blant unge afghanere som ønsker normalitet, men de blir ikke prioritert og har liten makt, og jeg ser mørkt på de nærmeste årene, svarte Hammer til «Oslo».

Hammer har arbeidet i Afghanistsn siden juni 2007. Han har levert stoff til en rekke norske medier og utga i 2010 boken «Drømmekrigen. Hjerter og sinn i Afghanistan og Norge», som handler om det norske engasjementet i landet. I 2011 fikk han Fritt Ords Pris for sin uavhengige og kritiske dekning av Afghanistan-krigen.

Arnesen var med på å lage NRKs dokumentarserie «Norge i krig: Oppdrag Afghanistan», som ble sendt i 2010.

SISTE NYTT

Siste nytt