Fornøyd med innsatsen i Afghanistan

Til tross for at mye tyder på at det går mot det blodigste året på lenge i Afghanistan, er NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen overbevist om at de afghanske styrkene vil klare å beskytte sivilbefolkningen uten internasjonale styrker til stede.

Anders Fogh Rasmussen

NATOs generalsekretær mener organisasjonen har oppnådd det den ønsket i Afghanistan.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Vi har oppnådd det vi ønsket i Afghanistan, nemlig å forhindre at landet igjen blir et fristed for terrorister. Jeg vil gjerne takke norske soldater for deres innsats, sier Fogh Rasmussen i et intervju med NRK.

Til tross for at Taliban fortsatt er sterke og har gjennomført en rekke angrep i det siste, ser han ikke på dette som noe nederlag for ISAF-styrken.

– Vi har sett noen spektakulære angrep fra Taliban, men det totale bildet viser en nedgang i fiendtlige angrep, sier han.

Se hele intervjuet med Fogh Rasmussen på urix på NRK2

Ved utgangen av 2014 skal NATOs ISAF-operasjon i Afghanistan avsluttes. Fogh Rasmussen er overbevist om at man innen den tid har bygget en sterk afghansk sikkerhetsstyrke som kan overta oppgaven med å beskytte sivilbefolkningen.

– Jeg har sett denne styrken i aksjon og er imponert over det jeg har sett. Jeg er overbevist om at sivilbefolkningen vil få god beskyttelse av sikkerhetsstyrkene, sier han.

Afghanske sikkerhetsstyrker har satt opp veisperringer.

Afghanske sikkerhetsstyrker har satt opp veisperringer

Foto: Nasrullah Khan / Ap

– Taliban får det vanskeligere

Etter at Norge trakk seg ut av Faryabprovinsen i september i fjor, har det vært flere kamper mellom afghanske sikkerhetsstyrker og opprørere. Fogh Rasmussen er ikke engstelig for at dette vil skje når NATO trekker seg ut av resten av landet.

– Selvfølgelig vil det være forsøk på å underminere sikkerheten. Men, vi skal huske på at når ISAF operasjonen avsluttes så vil Taliban være i den vanskelige situasjonen at det er deres egne landsmenn i de afghanske sikkerhetsstyrkene de slåss mot og ikke lenger utlendinger. Det vil være meget vanskelig for Taliban, sier han.

ISAF-styrken trekker seg ut av Afghanistan om halvannet år, men enkelte NATO-styrker vil likevel bli igjen i landet. Hvor mange det blir er fortsatt usikkert.

– Etter at ISAF trekker seg ut i 2014, vil vi fortsette med en NATO ledet treningsoperasjon i 2015. Den vil være helt forskjellig fra ISAF, med betydelig færre folk. Men hvor mange det blir vil vi bestemme i løpet av de kommende månedene, sier Fogh Rasmussen.

SISTE NYTT

Siste nytt