NRK Meny
Normal

– Tusenvis av mennesker kan ha sultet i hjel

FN slår nå sultalarm i Syria. – Det er forbudt å bruke utsulting som våpen i krig, sier FNs menneskerettighetssjef Zeid Ra'ad al-Hussein. 500.000 syrere skal være beleiret.

MIDEAST-CRISIS/SYRIA-DAMASCUS A boy looks on while residents inspect a damaged building in the rebel held besieged city of Douma, a suburb of Damascus

SULTES TIL DØDE: Flere hundre tusen syrere lever i beleirede områder, der tusenvis trolig har sultet i hjel de siste månedene.

Foto: BASSAM KHABIEH / Reuters

Nesten en halv million mennesker lever i områder som er beleiret av regjeringsstyrker eller opprørere i Syria, og mange av dem har ikke fått forsyninger utenfra på månedsvis.

FNs menneskerettighetssjef Zeid Ra'ad al-Hussein er dypt bekymret og frykter sult i stor skala.

Utsulting som våpen

– Det er forbudt å bruke utsulting som våpen i krig. Det samme gjelder beleiring, sier Hussein.

– Tusenvis av mennesker kan ha sultet i hjel, advarer han.

Ifølge FNs humanitære koordinator i Syria, Yacoub El Hillo, håper FN å kunne bringe inn nødhjelp til 154.000 syrere i beleirede områder innen uka er omme.

Laster Twitter-innhold

– Først og fremst vil vi prøve å levere mat på bakken fordi det er den mest effektive måten, og fordi det er måten vi kan levere største mengde mat på. Men det er noen områder av landet der vi ikke kan komme over frontlinjen, sier Greg Barrow, en talsmann for FNs matvareprogram, til BBC.

FN anslår at nærmere en halv million syrere nå lever under beleiring i Syria.

Skjør våpenhvile

I løpet av en måned håper FN å kunne komme 1,7 millioner nødlidende syrere til unnsetning. En forutsetning for å få til dette, er at den midlertidige våpenhvilen trådte i krav ved midnatt natt til lørdag blir etterlevd.

Regimet og opprørerne anklager hverandre for gjentatte brudd på våpenhvilen.

Laster Twitter-innhold

Nødhjelp til flere byer

Ifølge BBC skal den første nødhjelpsleveransen gå til opprørsholdte Muadhamiya sørvest for Damaskus, og Madaya, hvor beboere allerede skal ha sultet i hjel.

Tre andre byer som er delvis under kontroll av opprørere og regjeringsstyrker, skal få nødhjelpsendinger onsdag. Dette gjelder byene Zabadani, Kefraya og Foah. Den opprørskontrollerte byen Kafr Batna skal etter planen få inn nødhjelp fredag.

FN er imidlertid avhengig av godkjenning fra de stridende partene ytterligere nødhjelpsleveranser kan iverksettes.

Det er noen områder av landet der vi ikke kan komme over frontlinjen

Greg Barrow, talsmann for FNs matvareprogram

Mislykket flydropp

FN gjennomførte i forrige uke flydropp med nødhjelp over det krigsherjede landet, men ingen av de 21 pallene med nødhjelp nådde fram som planlagt.

– I Deir al-Zor, en by med 200.000 innbyggere som er beleiret av IS, er det flyslipp eller ingenting. Og ingenting betyr at mennesker sulter, sa spesialrådgiver til FNs Syria-utsending Staffan de Mistura, Jan Egeland, etter et møte i Genéve før helgen.

Deir al-Zor, Syria

– I Deir al-Zor, en by med 200.000 innbyggere som er beleiret av IS, er det flyslipp eller ingenting, sier spesialrådgiver til FNs Syria-utsending Staffan de Mistura, Jan Egeland.

Foto: KHALIL ASHAWI / Reuters

FN ber om ubegrenset tilgang

Ifølge The Guardian oppfordrer FN nå alle parter å sikre ubetinget, uhindret og vedvarende tilgang til 4,6 millioner mennesker som lever i områder med behov for nødhjelp, hvor av en halv million mennesker lever under direkte beleiring uten mulighet til å komme seg unna.

Les også: – Mitt inntrykk er at de mener dette genuint

Laster Twitter-innhold
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt