Hopp til innhold

Brudd på våpenhvilen i Syria

Roen hersket en stund, etter at våpenhvilen trådte i kraft natt ​​til lørdag. Men i formiddag er det blitt meldt om flere tilfeller av skyting og bombing fra begge sider.

SYRIA-CONFLICT-REBELS

KJEMPER MOT REGJERINGEN: Denne syriske opprøreren ligger i dekning i utkanten av Damaskus, på fredag, før våpenhvilen trådte i kraft.

Foto: AMER ALMOHIBANY / Afp

MIDEAST-CRISIS/SYRIA-UN United Nations Special Envoy for Syria Staffan de Mistura speaks to the media during a news conference after briefing the Security Council in Geneva

INFORMERER: FNs utsending til Syria, Staffan de Mistura holder pressekonferanse om våpenhvilen i Geneve.

Foto: PIERRE ALBOUY / Reuters

Denne første dagen av våpenhvilen beskrives som kritisk, og FNs utsending til Syria, Staffan de Mistura, har informert om at den internasjonale arbeidsgruppen vil møtes i Genève i dag, for å vurdere våpenhvilen blir respektert denne første dagen. Det er USA og Russland som har tatt initiativet til denne avtalen, som er støttet av FN.

Ved midnatt tiet våpnene i områdene rundt Damaskus i sør, i Aleppo i nord og i områdene rundt Aleppo som er kontrollert av opprørerne. Og ifølge AFPs korrespondenter, kunne man se folk komme ut i gatene for å nyte dette sjeldne fredsøyeblikket.

SYRIA-CONFLICT

FREDELIG: I denne gaten i Aleppo var det rolig i natt, og folk gikk ut og nøt stillheten.

Foto: KARAM AL-MASRI / Afp

Ifølge det syriske observatoriet for menneskerettigheter, stanset og det russiske flyvåpenet alle flyvninger etter midnatt. Dermed hersket roen en stund i de sentrale provinsene Homs og Hama, som fram til lørdag har vært preget av intense kamper.

SYRIA-CONFLICT

SYKLIST: Han sykler rundt mellom ruinene i utkanten av Damaskus.

Foto: ABDULMONAM EASSA / Afp

Men nå melder opprørsgruppa Jaish al-Islam at regjeringsstyrkene skal ha sluppet tønnebomber og åpnet ild mot gruppas stillinger. Regjeringen på sin side hevder at ti granater traff Abbaseen-området i sentrum av Damaskus.

Og i Nord-Syria melder kurdiske styrker om harde sammenstøt i Tel Abyad ved grensen til Tyrkia, etter at de skal ha blitt angrepet av IS.

Mideast Islamic State Weapons

IS ANGREP: Dette bildet viser to IS medlemmer som avfyrer en rakett, nord i Syria. Bildet stammer fra slutten av Januar

Foto: Uncredited / Ap

Dette er regnes imidlertid ikke som et brudd på våpenhvilen, da den ikke omfatter IS eller Al-Nusrafronten. Disse regnes som terrorister av de fleste av aktørene i Syria-krigen.

Et av de viktigste målene med denne våpenhvilen er å sørge for en "fri, sikker og rask" humanitær tilgang til Syria, spesielt til de 4,6 millionene syrere som er fanget i beleirede eller vanskelig tilgjengelige områder.

Våpenhvilen er den første av dette omfanget i konflikten som har krevd mer enn 270.000 menneskeliv siden 2011 og drevet over halvparten av befolkningen på flukt.

Bashar al-assad, hundre opprørsgrupperinger og kurdiske styrker har lovet å respektere våpenhvilen.

RUSSIA-SYRIA-CONFLICT-CEASEFIRE

IDAG: En russisk representant for flyvåpenet holder en video-konferanse om situasjonen rundt våpenhvilen.

Foto: VASILY MAXIMOV / Afp

Men det syriske regimet og deres russiske allierte, samt den internasjonale koalisjonen som er ledet av USA, vil fortsette å kjempe mot IS og Al-nosra, som til sammen kontrollerer over halvparten av Syria.

Flere medlemmer av sikkerhetsrådet er bekymret for at denne våpenhvilen ikke vil vare. USAs ambassadør Samantha Power har sagt at det er mer enn rimelig å være skeptisk.

MIDEAST-CRISIS/SYRIA-UN The United Nations Security Council votes to approve a resolution endorsing the planned halt in fighting in Syria at the United Nations Headquarters in New York

STEMMER: Her stemmer FNs sikkerhetsråd for våpenhvilen, fredag ettermiddag.

Foto: BRENDAN MCDERMID / Reuters

Hun sa hun var dypt bekymret for den stadige russiske og syriske bombingen, som eskalerte i timene før våpenhvilen, da russerne ifølge det syriske menneskerettighets-observatoriet skal ha gjennomført 180 luftangrep i områdene rundt Damaskus og mot de nordlige provinsene rundt Aleppo og Homs.

SISTE NYTT

Siste nytt