– Mitt inntrykk er at de mener dette genuint

– Mitt inntrykk fra i natt er at de virkelig mener dette genuint. Så jeg velger å tro at dette er et gjennombrudd for de stakkars folkene som vi, altså det internasjonale samfunnet, har sviktet i årevis, sier Egeland.

Switzerland UN Displaced People
Foto: Martial Trezzini / Ap

– Vi har jobbet i natt med en rekke anmodninger til syriske myndigheter og til partene som sloss i de ulike områdene om å få dra inn i flere av de viktigste beleirede områdene i løpet av de neste 48 til 72 timene, sier Jan Egeland til NRK.

Møte i ettermiddag

- Vi har innkalt den internasjonale støttegruppen for Syria (ISSG) til møte i dag kl. 1600.

Hele poenget er å få nettopp Russland, USA, Saudi-Arabia, Tyrkia og Iran som har direkte innflytelse på bakken, til å hjelpe oss å presse igjennom adgang for våre konvoier. Ikke bare et par ganger, men på varig basis, presiserer Egeland.

Han er i Genève for å følge opp avtalen om våpenstillstand som er inngått.

Den internasjonale støttegruppen for Syria (ISSG) med USAs utenriksminister John Kerry og hans russiske kollega Sergej Lavrov i spissen, ble i natt enige om å få til en våpenstillstand i løpet av en uke. Håpet er at en midlertidig våpenhvile skal gjøre det mulig å bringe inn sårt tiltrengt nødhjelp til flere hundre tusen syrere som oppholder seg i beleirede områder.

Les også: Håp om våpenhvile: – Det mest positive som har skjedd på flere måneder

Desperat situasjon

Planen er at humanitær hjelp må komme raskt på plass for å skape forutsetninger for å gjenoppta fredssamtalene.

Det er et desperat behov for mat og medisiner og store deler av det krigsherjede landet, spesielt i byer og landsbyer som er beleiret og som ikke har fått matforsyninger på mange uker.

FN anslår at det befinner seg 450.000 mennesker i beleirede områdene som er omringet av enten opprørere eller regjeringsstyrker. Situasjonen for dem blir stadig mer kritisk.

Hvor er det størst behov for hjelp?

- Det er rundt atten beleirede områder, de fleste er beleiret av regjeringen i Damaskus og militser som støtter dem. I tillegg er det to områder som er beleiret av opposisjonsgrupper, som skal delta i forhandlingene i Geneve når de kommer igang igjen, sier Egeland.

- I de fleste av disse områdene er situasjonen helt fryktelig. Alle har sett bilder fra Madaya hvor folk har sultet ihjel.

Det er viktigst å få inn mat og medisiner, men også å evakuere syke mennesker. Alt det folk trenger når de har vært mange måneder uten noe som helst må nå kjøres inn med konvoier og slippes ned fra fly.

Jan Egeland har fått oppdraget fra FNs generalsekretær, og skal lede de ukentløige møtene fremover.

- Er det fordi russerne har styrket sin posisjon at dette gjennombruddet kom nå?

- Jeg tror at mange nok har sett at vi ikke kan fortsette i 2016 å la folk sulte ihjel mens bevæpnede menn ikke lar hjelpesendinger komme frem.

GERMANY-SYRIA-CONFLICT-DIPLOMACY

Utenriksministrene John Kerry og Sergey Lavrov og FNs utsending til Syria Stafan de Mistura kunne Suria Syria, Stafan de Mistura forteller at partene er enige om en våpenstillstand for å få inn humanitær hjelp.

Foto: CHRISTOF STACHE / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt