NRK Meny
Normal

Syrisk hjelpearbeider til NRK: Jeg blir i Aleppo til siste slutt

Innbyggerne i Aleppo frykter de skal dø av sult. Men Ismail Alabdullah mener det er hans ansvar og jobb å bli igjen i byen.

Innbyggerne i Aleppo frykter de skal dø av sult. Men Ismail Alabdullah mener det er hans ansvar og jobb å bli igjen i byen, forteller han i et intervju med NRK.

BLIR I ALEPPO: Hjelpearbeider Ismail Alabdullah jobber for The White Helmets i de oprørskontrollerte delene av Aleppo.

Desperasjon og redsel preger det som var Syrias største by før borgerkrigen.

– Jeg har sett mange blodbad. I går ble flere enn 20 mennesker drept av russiske og syriske luftangrep, inkludert kvinner og barn. Dette hender hver dag. Bombingen fra Russland gjør ikke forskjell på soldater og sivile, forteller hjelpearbeideren Ismail Alabdullah til Urix.

Siden starten av februar har Assad-regimet, hjulpet av russiske jagerfly, drevet en stor offensiv mot storbyen Aleppo. Over 500 mennesker, blant dem mange sivile, er drept siden starten på offensiven, ifølge den syriske eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Midt i dette står hjelpearbeideren Ismail Alabdullah, som leder arbeidet for The White Helmets (De hvite hjelmene) i de opprørskontrollerte delene av Aleppo.

– Situasjonen her er prekær, og folk er redde for hva som vil skje videre. Russlands involvering har gjort situasjonen verre. De bomber skoler og sykehus. Folk ønsker bare å komme seg ut av Aleppo. Situasjonen her er veldig, veldig ille, forteller Alabdullah.

Hvis vi taper Aleppo, taper vi krigen.

Hjelpearbeideren Ismail Alabdullah
En syrisk mann holder rundt en gutt etter et luftangrep i opprørskontrollerte al-Kalasa i Aleppo.

BOMBES: En syrisk mann holder rundt en gutt etter et luftangrep i opprørskontrollerte al-Kalasa i Aleppo 4. februar.

Foto: THAER MOHAMMED / Afp

Frykter hungersnød

FN har advart mot at 300.000 mennesker i den østlige delen av Aleppo kan bli avskåret fra humanitær hjelp hvis Assad-styrkene omringer området. Dette er en taktikk regimet bruker for å kvele motstanden i de tidligere opprørskontrollerte områdene i landet.

– De sier at de angriper ISIS. Men ISIS er ikke i Aleppo, hevder Alabdullah.

Den eneste fluktruten ut av byen blir nå bombet, og regjeringsstyrkene nærmer seg full beleiring av byen.

– Folk frykter marerittet kommer til Aleppo, som i Madaya, og at folk vil dø av sult, sier Alabdullah.

Hvem er igjen i byen?

– Noen blir igjen fordi de ikke har råd til å reise. Andre blir igjen fordi de ikke klarer å forlate landet sitt. De sier de ikke kan forlate hjemlandet sitt, forteller hjelpearbeideren. l

Vendepunkt i krigen

Han sier folk er redd Assad-regimet vil ta kontroll over hele Aleppo.

– Alle i Aleppo mener at hvis vi taper Aleppo, taper vi krigen. Folk skjønner at dette er en avgjørende tid.

– Ser folk dette som begynnelsen på et mulig tap?

– Ja, folk tror det, og det er grunnen til at de drar fra Aleppo. De ser at det internasjonale samfunnet har gitt opp, og lar Russland gjøre hva de vil, svarer Alabdullah.

Selv har han ingen planer om å forlate byen.

– For min del vil jeg bli her og forsvare mitt folk. Jeg vil bli til siste slutt. Det er min jobb og mitt ansvar for menneskene her. Jeg blir i Aleppo, sier hjelpearbeideren.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt