Hopp til innhold

FN skryter av serberne

Serbia kan snart få grønt lys for å bli med i EU - til tross for at de ikke har klart å fakke disse to personene.

Ratko Mladic og Goran Hadzic

Ratko Mladić (til venstre) og Goran Hadžić er de to viktigste personene å slå kloa i for FNs krigsforbrytertribunal for det tidligere Jugoslavia.

Foto: Scanpix

Ratko Mladić og Goran Hadžić er Europas kanskje to mest ettersøkte menn. Begge er mistenkte for omfattende krigsforbrytelser under krigen på Balkan på første halvdel av 1990-tallet.

Og så lenge disse to fortsatt er på frifot, vil Serbia ha et problem med å kunne tilegne seg et EU-medlemskap.

Nederland med veto mot Serbia

Som nrk.no har skrevet tidligere , har Nederland satt ned foten for et eventuelt serbisk EU-medlemskap dersom de ikke utøver fullt samarbeid med krigsforbryterdomstolen.

Årsaken til at Nederland er kompromissløse i saken, er at deres FN-soldater hadde som oppgave å sikre sivilbefolkningen i byen Srebrenica da 8000 bosniske menn og gutter ble henrettet – en massakre Mladić er holdt ansvarlig for.

Men selv om Serbia ikke har klart å utlevere Mladić og Hadžić, som antas å oppholde seg i landet, har den serbiske regjeringen ventet i spenning på karakterboka fra sjefanklageren ved FNs krigsforbryterdomstol Serge Brammertz.

Ikke «fullt samarbeid»

Sjefanklageren ved FNs krigsforbryterdomstol Serge Brammertz.

Sjefanklageren ved FNs krigsforbryterdomstol Serge Brammertz er positiv til serbernes anstrengelser.

Foto: (AP Photo/Darko Vojinovic)

Og han sier nå at samarbeidet mellom domstolen og Serbia går bedre og bedre, ifølge BBC . I Beograd håper man at dette kan øke sannsynligheten for et EU-medlemskap.

Brammertz sin konklusjon er den mest positive hittil.

- Etterforskerne får nå tilgang på dokumenter på en bedre og mer effektiv måte. Serbia må fortsette sine anstrengelser med det mål for øyet å utlevere de mistenkte, heter det.

Men dessverre for serberene er ikke ordene «fullt samarbeid» å finne i rapporten. Og det er nettopp dette nederlenderne krever for å oppheve sin veto mot at Serbia kan innlede EU-forhandlinger.

Tror rapporten kan overbevise

Likevel tror mange at rapporten fra krigsforbrytertribunalet kan være nok til å blidgjøre nederlenderne, skriver BBC.

I en kommentar til rapporten sier Serbias president Boris Tadic at de gjør alt som står i deres makt for å få pågrepet og utlevert Ratko Mladić og Goran Hadžić.

Mladić var militært øverstkommanderende for bosniaserberne, og er mistenkt for omfattende krigsforbrytelser i tillegg til Srebrenica-massakren. Den etniske serberen Hadžić er mistenkt for en rekke krigsforbrytelser i Kroatia, deriblant den såkalte Vukovar-massakren.

Dusøren som utloves for å frembringe disse to er på henholdsvis én million og 250.000 euro.

SISTE NYTT

Siste nytt