Hopp til innhold

FN-sjefen på plass ved Jemen-samtalene

Med få timer igjen av forhandlingene gjør FNs meklere det de kan for å presse fram en avtale om våpenhvile i Jemen. Onsdag kveld ankom FN-sjefen Sverige og i dag dukker Storbritannias utenriksminister Jeremy Hunt opp.

FNs generalsekretær Antonia Guterres tas imot av Margot Wallström

FNs generalsekretær Antonia Guterres tas imot av Sveriges utenriksminister Margot Wallström onsdag kveld, da han kom for å støtte fredsforhandlingene om Jemen.

Foto: Tt News Agency / Reuters

En våpenhvile mellom jemenittiske myndigheter og Houthi-opprørerne anses som helt nødvendig for å kunne få inn sårt tiltrengt nødhjelp til landet.

Verdenssamfunnet mobiliserer derfor det de kan, for å legge press på partene slik at de fortsetter fredsforhandlingene selv om den avtalte samtaletiden snart er over.

Jemen omtales i dag som verdens største humanitære krise, der 14 millioner mennesker står i fare for å dø av sult.

Meklerne søker å få til en nedtrapping av krigføringen på særlig to steder; i den opprørerkontrollerte havnebyen Hodeida, som er et nøkkelpunkt for innførsel av nødhjelp, og i Taiz, Jemens tredje største by der krigføringen har vært på sitt mest intense.

FN-sjefen med avtaleutkast

FNs generalsekretær António Guterres ankom onsdag kveld den svenske småbyen Rimbo, der forhandlingene pågår. Med seg har han et utkast til en avtale som han oppfordrer partene til å enes om.

Utkastet omfatter både et politisk rammeverk for Jemen når krigen en gang tar slutt, et forslag om å gjenåpne flyplassen i hovedstaden Sana og ikke minst en løsning på spørsmålet om havnebyen Hodeida.

Houthi-opprørerne har siden 2014 kontrollert store deler av de befolkningstette områdene i landet, inkludert Hodeida og hovedstaden Sana, som de erobret i 2014.

FN forslår at den viktige havnebyen, hvor all nødhjelpen som holder liv i store deler av den jemenittiske befolkningen kommer inn, skal legges under internasjonal kontroll.

Opprørerne vil at havnebyen skal få status som nøytral sone, mens regjeringen kan godta internasjonal tilstedeværelse, men ønsker å ha kontroll over byen.

FNs prioriterte mål å forhindre et angrep på havnebyen, som opprørerne fortsatt holder, men som regjerings- og koalisjonsstyrkene forsøker sterkt å erobre.

Ifølge kilder som er tett på forhandlingene, har partene klart å bli enige om å gjenåpne flyplassen i Sana, men kun for innenrikstrafikk. Internasjonale flyginger må først lande i byene Aden eller Sayun for inspeksjon, før de kan gå videre til Hodeida. FN skal bistå med å ivareta sikkerheten, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Partene skal ifølge Reuters ' kilder også ha blitt enige om gjenoppta olje- og gasseksporten for å skaffe sårt tiltrengte statsinntekter.

Tidligere er det blitt kjent at regjeringen og opprørerne skal utveksle 15.000 fanger.

Fredsforhandlinger om Jemen i Sverige

Representanter for Jemens eksilregjering og opprørerne sammen under fredsforhandlingene i Sverige, som ledes av FNs spesialutsending Martin Griffiths (t.h. med ryggen til).

Foto: Jonathan Nackstrand / AFP

Siste dag

Torsdag er siste dag i denne runden av forhandlinger, som startet torsdag i forrige uke.

Det er FNs spesialutsending Martin Griffiths som har ledet samtalene, mens altså generalsekretæren slutter seg til i dag.

Både Jemens myndigheter, som er støttet av en koalisjon ledet av Saudi-Arabia, og Houthi-opprørerne, som støttes av Iran, har imidlertid gjensidig beskyldt hverandre for å blokkere forhandlingene.

FN-sjefen skal onsdag ha vært på tråden til Saudi Arabias kronprins Mohammed bin
Salman, som mange peker på som arkitekten bak de internasjonale angrepene mot opprørerne.

Etter drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi, som mange mener kronprinsen også gav ordre om, har flere land nektet å bistå til krigføringen.

Tirsdag sa en representant for den jemenittiske regjeringen at en våpenhvile «virker usannsynlig».

SISTE NYTT

Siste nytt