Fredssamtaler om Jemen på svensk slott

Houthi-opprørernes utsendinger er kommet til Sverige, og er klare for fredssamtaler på Johannesberg slott ved Stockholm.

Johannesberg slott ved Stockholm hvor fredssamtalene om Jemen skal finne sted

FREDSSAMTALER: Johannesberg slott i Rimbo nord for Stockholm, hvor fredssamtalene om Jemen skal finne sted

Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS

Tirsdag kveld satte delegasjonen seg på et fly i opprørskontrollerte Sana i Jemen, og satte kurs mot Sverige. Om bord var også FNs spesialutsending til Jemen, Martin Griffiths.

– Houthi-delegasjonen er ankommet. Vi venter den jemenittiske regjeringsdelegasjonen om kort tid, skrev Sveriges utenriksminister Margot Wallström.

Laster Twitter-innhold

Onsdag morgen reiste også delegasjonen som skal representere Jemens regjering ved fredssamtalene fra Saudi-Arabias hovedstad Riyadh.

– Haster

Den svenske utenriksministeren, Margot Wallström

STOLT: Margot Wallström sier hun er stolt over å være vertskap for samtalene.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Wallström sier at det haster med samtaler, som et første skritt på vei mot en slutt på konflikten i Jemen. Hun skriver at Sverige er stolt av å kunne legge til rette for samtalene.

De nye fredssamtalene om Jemen skal etter planen starte denne uka, men en konkret dato er foreløpig ikke satt.

– Den offisielle starten blir når de andre partene har ankommet, og det er forventet å være i midten av uken, sier Patric Nilsson ved det svenske utenriksdepartementet til Sveriges radio.

– Om partene nå skal møtes i Sverige, er det første gang de møtes på over to år, sier Nilsson.

Erkefiender

Mohammad Fazlhashemi er Midtøsten-kjenner og professor ved Uppsala universitet. Han sier til Sveriges Radio at man ikke må ha for store forventninger til forhandlingene.

– Man bør være realistisk, de er svorne erkefiender. Bare det at de setter seg ved forhandlingsbordet er et steg i riktig retning.

Fazlhashemi mener dette er et godt tegn, men tror forhandlingene kommer til å være låst i begynnelsen.

– Det hører jo til spillet, man kan ikke innta en myk stilling fra starten.

Flere medlemmer av Houti-delegasjonen på vei til fredssamtaler i Sverige

OPTIMISTISK: Flere medlemmer av Houti-delegasjonen på vei til fredssamtaler i Sverige.

Foto: MOHAMMED HUWAIS / AFP

Tillitsbygging

Tidligere i uken ble 50 sårede Houthi-opprørere evakuert i FN-fly fra Jemen til nabolandet Oman.

Evakueringen ses på som et kritisk steg i retning av at de planlagte fredssamtalene i Sverige faktisk blir gjennomført.

Det var spesialutsending Griffiths som foreslo at opprørerne skulle evakueres av «humanitære hensyn», og som et «tillitsbyggende tiltak».

I de foregående dagene hadde han samtaler med begge sider, som en del av arbeidet med å legge til rette for fredssamtalene.

Martin Griffiths

FN-utsending Martin Griffiths har hatt kontakt med begge sider av konflikten.

Foto: Mohamed Al-sayaghi / Reuters

Mislykkede samtaler

Evakuering av sårede opprørere var et av hindrene i forkant av de avbrutte fredssamtalene i Sveits i september. Den gangen ble det ikke noe av samtalene, fordi Houthienes representanter nektet å reise til Genève.

De beskyldte FN for ikke å garantere dem mulighet til å returnere til Sana, og for ikke å ha sørget for evakuering av sårede til Oman.

Også fredssamtaler holdt i 2016 mislyktes, da de brøt sammen etter 108 dager med forhandlinger i Kuwait. Da ble opprørernes delegater sittende fast i Oman i tre måneder.

Katastrofe

Ifølge FN er rundt 10.000 mennesker drept siden den saudiledede koalisjonen gikk inn i konflikten i Jemen i 2015. Rettighetsgrupper frykter de reelle dødstallene er langt høyere.

Krigen har utløst det FN omtaler som verdens verste humanitære katastrofe. Ifølge FN står 14 millioner mennesker i fare for å sulte i Jemen, som følge av krigshandlingene.

– Med fredssamtalene kan det i det minste bli en pause for sivilbefolkningen, slik at de kan puste en kort stund. Det er de som er hardest rammet, sier Fazlhashemi.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt