FN vedtok sanksjoner mot terrorsiktet nordmann

En komité i FNs sikkerhetsråd har innført sanksjoner mot en gruppe ekstremister, blant dem en terrorsiktet 35 år gammel nordmann som er mistenkt for å ha fått terrortrening av Al Qaida i Jemen.

Den siktede 35 år gamle nordmannen innfelt i et bilde av Aqap i Jemen.

35-åringen fra Nesodden (innfelt) er siktet for å ha deltatt i eller støttet terrororganisasjonen Al Qaida på Den arabiske halvøya (AQAP). Nå er han også oppført på FNs terrorliste som betyr at han har globalt reiseforbud og har fått bankkonti sperret.

Foto: - / Afp

Den 35-årige nordmannen som er fra Nesodden, ble i sommer ført opp på USAs terrorliste. Han er etterlyst og skal befinne seg i Jemen, ifølge amerikanske myndigheter.

Nå har sanksjonskomiteen i Sikkerhetsrådet i FN svartelistet nordmannen og 13 andre ekstremister, etter ønske fra USA og Frankrike. Sanksjonene inkluderer et globalt reiseforbud og sperring av bankkonti. De andre ekstremistene er fra Frankrike, Saudi-Arabia, Senegal og Kuwait.

Oslo

På denne adressen i Oslo var nordmannen som nå står på FNs sanksjonsliste, sist registrert som bosatt–før han dro til Jemen for å få terrortrening av Al Qaida.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

I juli gjorde Politiets sikkerhetstjeneste PST det kjent at de har siktet og etterlyst Nesodden-mannen fordi han har sluttet seg til den jemenittiske grenen av Al Qaida–Al Qaida på Den arabiske halvøy AQAP. 15. juli ble det kjent at han var ført opp på amerikanske myndigheters liste over globale terrorister.

I et intervju med NRK i 2008 fortalte den etterlyste nordmannen hvorfor han konverterte til islam: « Vold har ingenting med islam å gjøre. »

Lærte å lage bilbomber

Ifølge det amerikanske departementet reiste mannen til Jemen for å verve seg til den jemenittiske grenen av terroristgruppen Al Qaida.

Her skal mannen ha lært å lage bombebelter, eksplosiver og bilbomber, som del av gruppens terroristtrening.

Etter at mannen konverterte til islam i 2008 skal han ha begynt å reise til Jemen. Ifølge det amerikanske utenriksdepartementet foretok han sin første reise i 2008. Han skal ha reist frem og tilbake Norge–Jemen flere ganger. I desember 2011 skal han reist fra Norge siste gang.

USA mener han er farlig

Da det kom frem i 2012 at nordmannen skulle ha fått terrortrening, skrev den britiske avisa The Sunday Times at planen til Al Qaida var å bruke ham mot fly.

Jason Blazakis som er ansvarlig for terrorlisten i det amerikanske utenriksdepartementet sa til NRK i sommer at nordmannen er en person som kan lage bomber og har trening i å gjennomføre terroristangrep.

– Amerikanske myndigheter vurderer det slik at han er farlig, og at han er i stand til å bruke disse ferdighetene mot amerikanske interesser, sa Blazakis. Men han sa også at USA da ikke hadde indikasjoner på at han er spesialtrenet til å lage bomber for plassering på fly.

I USA og Frankrike som ba FN sette mannen på sanksjonslisten, mener at 35-åringen har muligheter til å reise til mange land uten visum, og at dette kan bli utnyttet av AQAP til å gjennomføre angrep i disse landene.

En av de andre på sanksjonslisten fra Sikkerhetsrådet er irakeren Abd al-Rahman Muhammad Mustafa al-Qaduli, en høytstående IS-leder og tidligere nestkommanderende i al-Waida i Irak under Abu Musab al-Zarqawi.

Thomas Blom

Thomas Blom i Politiets sikkerhetstjeneste sier PST lenge har hatt 35-åringen i søkelyset.

Foto: Ellen Borge Kristoffersen / NRK

Siktet og etterlyst

Thomas Blom i Politiets sikkerhetstjeneste PST har tidligere kommentert siktelsen mot 35-åringen slik:

– Vi har over nokså lang tid hatt en pågående etterforskning mot vedkommende, og han er siktet for overtredelse av straffelovens 147d; «for å ha deltatt eller delta i en terrororganisasjon». Vi har også valgt å etterlyse ham gjennom Interpol og Schengen-systemet.

Å delta i en terrororganisasjon ble gjort straffbart først i juli i fjor (se faktaboks). PST mener han er del Al Qaida i Jemen, og at det straffbare forholdet fant sted i fjor sommer.

LES OGSÅ: Står på samme liste som Joseph Kony og Boko Haram-lederen

SISTE NYTT

Siste nytt