Hopp til innhold

– Vold har ingenting med islam å gjøre

Nordmannen som i går havnet på USAs liste over etterlyste terrorister, ble intervjuet av NRK i 2008. Her forteller han om hvorfor han konverterte.

Nordmannen som mistenkes for å ha fått terroropptrening i Jemen, har i et intervju med NRK uttalt at vold ikke har noe med islam å gjøre.

INTERVJUET: NRK møtte den terrorlistede nordmannen i 2008.

Tirsdag ble det kjent at amerikanske myndigheter setter en mann i 30-årene fra Østlandet på sin terrorliste.

NRK møtte nordmannen i Rabita-moskeen i Oslo i 2008, noen dager etter at PSTs daværende sjef Jørn Holme hadde advart om faren for at muslimske ekstremister skulle verve norske konvertitter.

Under følger en fullstendig utskrift av opptaket fra intervjuet:

– Når konverterte du til islam?

– For to uker siden.

– Kan du si noe om hvorfor du konverterte til islam?

– Det er vanskelig å koke ned til ett punkt. Det har vært en veldig lang prosess for meg, varte cirka i hvert fall et halvt år med veldig aktiv tenking på det, og så til slutt dro jeg til Tunisia i januar for å gå enda dypere inn i hva islam var, og når jeg kom tilbake derfra var jeg helt sikker.

– Ikke hørt mye om islam før 11. september

– Jeg vet ikke om du har fått det med deg, men denne uken har det jo vært en del fokus på at etnisk norske gutter konverterer til islam, og at flere gjør det. Hva tenker du om det?

– Hmm. Det er flere og flere som leter etter sannheten, og nå tror jeg flere begynner å forstå at de har blitt løyet til veldig mye om islam, i alle fall i 50 år, her i Vesten, og når man begynner å grave litt dypere enn det du hører gjennom mainstream media, som er i hvert fall VG og Dagbladet og TV 2, og til en viss grad NRK også synes jeg, tror jeg man finner en annen sannhet enn hva de prøver å få oss til å tenke. Som er veldig ferdigprogrammert, stort sett.

– Det er jo også en teori som har vært lansert, at den negative medieoppmerksomheten har fått folk til å ville prøve å finne ut hva det er. Er det slik for deg?

– Ja, jeg tror de fleste i Vesten har den oppfatning av islam om at 11. september er liksom kanonen for vår informasjon om islam. Jeg hadde ikke hørt noe særlig om islam før 11. september, og en av grunnene til det var jo at når jeg gikk på skolen i det norske skolesystemet lærte vi om kristendom, istedenfor kanskje lære om alle religionene, så vi har en forståelse av hva alle religionene er, så fokuserte vi kun på kristendom. Og det er en av grunnene til at folk begynner å våkne, tror jeg.

– Kristendommen har feil utgangspunkt

– Var det et alternativ for deg å bli personlig kristen istedenfor muslim, eller var det et valg noen gang?

– Nei, jeg har vært ateist hele livet. Kristendom har aldri appellert noe særlig til meg. Utgangspunktet for kristendommen er at du er skyldig fra det minuttet du er født. Du lider for Adams fall. Og det blir et veldig feil utgangspunkt for en religion.

– Kan du forklare hva som må til for å konvertere til islam?

– Ikke vær fordomsfull, prøv å finne ut sannheten for deg selv istedenfor det ferdigprogrammerte du hører på radio og TV og leser i avisene, og får gjennom film egentlig fra alle vinkler i media. Finn det ut på egen hånd, ta kontakt med muslimer, les mye, prøv å filtrere alt av informasjon uansett hvor du kommer fra. Og ... inshallah (ved guds vilje, journ.anm.), så finner du frem.

– Men rent konkret: Måtte du gå på koranskole før du kunne si du var muslim, lære arabisk, og så videre?

– Nei. Jeg gjorde akkurat det jeg sa nå: Leste og leste og leste og prøvde å se ting for det de er, de løgnene som er i media, se de for det de er. Og så ... Gå din egen vei, bare les. Les alt. Men hvis du leser Koranen, så finner du frem uansett.

– Positive reaksjoner fra familien

– Kan jeg bare få alder og hvor du er fra?

– 29 år fra Oslo.

– Hvilke reaksjoner har du fått fra familien?

– Bare positive.

– Er det flere i familien som vurderer å konvertere?

– Nei, ikke så vidt jeg har hørt i hvert fall. Men alle i familien min er ateister, selv om de er medlemmer i statskirken, er de ikke troende. Så jeg er den første som har konvertert.

– Hvis du tar store strekk: Hvordan har livet ditt forandret seg?

– Det har egentlig ikke forandret seg så veldig. Be fem ganger om dagen, det er vel den største forandringen. Men så er det jo ... Ikke drikke alkohol, det passet meg egentlig veldig bra. Og ikke bruke narkotika. Så det er en veldig ren livsstil. Men det har ikke forandret meg noe særlig.

– Er det greit å røyke?

– Jeg prøver å slutte. Det er haram (ikke tillatt innen islam, journ.anm.). Så jeg vil ikke røyke igjen.

– Men du sier be fem ganger om dagen, for meg høres det ut som en veldig stor forandring?

– Ja, da er det det. Men det er en god forandring.

– Hva skjedde for to uker siden, var det en «bursdag» for deg som muslim, hvordan ble det markert?

– Det ble ikke markert noe særlig. Du erklærer shahedda, det vil si «Det fins ingen Gud uten Gud og Mohammed er hans sendebud», og det er inngangen.

– Som å be Fader vår eller bekjenne seg til Gud?

– Aldri bedt Fader vår, så det vet jeg ikke.

– Sparer du skjegg?

– Nei, dårlige gener. Nei, jeg gjør ikke det.

– Så det er ikke noen ytre ting?

– Du må ingenting som helst, men det er mange som velger det.

– Leste mye filosofi

– Den prosessen som gjorde at du ble muslim, hvordan begynte den tankeprosessen?

– Var en gang i livet hvor alt egentlig bare stoppet opp, hvor man lurer på hva i all verden skal man bruke livet til. Er det kun materielle goder som er hensikten med livet? Så begynte jeg å søke i bøker som gikk på filosofi, og leste mye filosofi. Og etter jeg følte meg litt ferdig med de store filosofene gikk jeg automatisk over på islam og begynte å studere det. Det har jeg vel lest om aktivt de to siste årene tenker jeg. Så siste halvåret var det jeg begynte aktivt å tenke på å konvertere.

– Du sa du hadde søkt de siste ti årene?

– Ja, du kommer liksom til et punkt i livet der du må spørre deg selv hva er egentlig livet, hva skal man gjøre og så videre. Veldig mange mennesker får den i hvert fall. Om det kommer i form av en stopp eller om det går automatisk over i religion med en gang, er jo individuelt. Men for meg så var det mange veier jeg søkte på, og til slutt ble det islam.

– Islam og vold har ingen sammenheng

– Tror du at du kommer til å endre den veien noen gang?

– Nei.

– Hvorfor ikke det?

– Fordi jeg har aldri vært så sikker på en ting i hele mitt liv. Det er irreversibelt.

– Jørn Holme i PST har også vært ute og vært bekymret for at norske muslimer skal bli vervet til ekstremistiske grupper. Hva tenker du når du ser sånne uttalelser i media?

– Jeg tenker at det er enda et ledd i rekken av propaganda mot islam. Jeg har aldri møtt noen muslimer som de har portrettert i media på den måten. Hvis det fins voldelige muslimer, så er de voldelige, ferdig med det. Det har ikke noe med islam å gjøre. Det er voldelige mennesker. Og hvis en nordmann begår et mord, så sier man ikke at en fundamentalistisk protestant begikk et mord, for eksempel. Så hvorfor gjør de det mot islam?

SISTE NYTT

Siste nytt