Hopp til innhold

Amerikansk UD: Terrorsiktet nordmann (35) er i Jemen

WASHINGTON/OSLO (NRK): 35-åringen som denne uken ble satt på USAs terrorliste, befinner seg i Jemen, forteller det amerikanske utenriksdepartementet til NRK.

Ifølge det amerikanske utenriksdepartementet befinner den terrorsiktede nordmannen seg i Jemen

MENER HAN ER I JEMEN: Jason Blazakis er direktør for Kontoret for sanksjoner og identifisering av terrorister i det amerikanske utenriksdepartementet. Han forteller til NRK at den terrorsiktede nordmannen på 35 år befinner seg i Jemen.

Mens Politiets sikkerhetstjeneste har antydet hvor den terrorsiktede nordmannen befinner seg, mener det amerikanske utenriksdepartementet at de har svaret.

– Vår oppfatning er at denne personene er i Jemen. Vi mener at han fortsatt er medlem Al Qaida på den arabiske halvøy og at han har trening med eksplosiver. Det er alt jeg kan si, sier Jason Blazakis til NRK.

Han er ansvarlig for terrorlisten i det amerikanske utenriksdepartementet, og vil verken bekrefte eller avkrefte om nordmannen allerede har forsøkt å utføre terrorhandlinger.

Tirsdag ble 35-åringen fra Nesodden oppført på USAs terrorliste, og i går ble han siktet og etterlyst internasjonalt av PST.

– En trussel mot USA

Blazakis mener helt klart at nordmannen utgjør en trussel mot USA, og forteller årsaken til at han ble terrorlistet i går.

– Han er person som kan lage bomber og han har trening med å gjennomføre terroristangrep. Amerikanske myndigheter vurderer det slik at han er farlig og at han er i stand til å bruke disse ferdighetene mot amerikanske interesser, forteller Blazakis.

Han legger til at de ikke har indikasjoner på at han er spesialtrenet til å lage bomber for plassering på fly.

Medlemmer av Al Qaida på Den arabiske halvøy

AL QAIDA: Bildet er fra en video som ble offentliggjort tidligere i år og skal vise medlemmer av Al Qaida på Den arabiske halvøy (AQAP) i Jemen. En norsk konvertitt, som er satt på USAs terrorliste, knyttes til gruppen.

Foto: - / Afp

Ingen sammenheng med økt flysikkerhet

I begynnelsen av juli ble det kjent at amerikanske myndigheter ba en rekke flyplasser i Europa og Midtøsten om å skjerpe sikkerhetskontrollen fordi det var frykt for at terrorister ville forsøke å smugle bomber om bord på fly til USA.

I den forbindelse ble sprengstoffmiljøet rundt Al Qaida i Jemen trukket fram som spesielt farlig.

Men Blazakis avviser at dette har noe med USAs terrorliste og den terrorsiktede personen å gjøre.

Vil ikke kommentere mulige terrorangrep

Mannen skal være et vanlig medlem av Al Qaida i Jemen, ifølge det amerikanske utenriksdepartementet.

– Vi vet ikke hvordan han ble rekruttert. Det vi vet er at han begynte å reise fram og tilbake i 2008.

På spørsmål om det er tenkelig at konvertitten ville være i stand til å gå om bord med en bombe på et fly til USA, svarer han at det bare vil være spekulasjoner.

Har han noen gang gjort forsøk på å utføre et angrep?

– Han har trening med sprengstoff, men vi kan ikke kommentere saken utover det.

Al Qaida i Jemen aller farligst

Det amerikanske utenriksdepartementet ser på Al Qaida på den arabiske halvøy, AQAP, som den aller farligste delen av Al Qaida, forteller direktøren.

Det er en organisasjonen som har demonstrert både kapasitet og vilje til å angripe amerikanske mål, spesielt når det gjelder fly.

AQAP har også forbindelser til organisasjoner som har formelt har brutt med dem, som Al Nusra-fronten i Syria, og med ISIL i Irak og Syria.

Blazakis svarer ikke på konkrete spørsmål om samarbeid med andre lands myndigheter.

– Men på generelt grunnlag er det vanlig at vi er i kontakt med myndighetene i hjemlandet til personer som havner på vår liste over terrorister, svarer han.

Han hevder han ikke var informert om at PST onsdag valgte å sikte og etterlyse nordmannen.

Oslo

SISTE BOSTED: På denne adressen i Oslo var nordmannen sist registrert før han dro til Jemen for å få terrortrening av Al Qaida.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Skal ha trent i Jemen

Ifølge det amerikanske departementet reiste mannen til Jemen for å verve seg til den jemenittiske grenen av terroristgruppen Al Qaida.

Her skal mannen ha lært å lage bombebelter, eksplosiver og større eksplosiver til bilbomber, som del av gruppens terroristtrening.

Thomas Blom

ETTERFORSKNING: Thomas Blom i PST har tidligere kommenter overfor NRK at de over lengre tid har hatt en pågående etterforskning mot den nå terrorsiktede mannen.

Foto: Ellen Borge Kristoffersen / NRK

Etter at mannen konverterte til islam i 2008 skal han ha begynt å reise til Jemen. Ifølge det amerikanske departementet foretok han sin første reise i 2008 og skal ha reist frem og tilbake Norge-Jemen flere ganger. Desember 2011 skal ha vært hans siste tur til landet.

Da det kom frem i 2012 at nordmannen skulle ha fått terrortrening, skrev den britiske avisa The Sunday Times at planen til Al Qaida var å bruke ham mot fly.

Siktet og etterlyst

Thomas Blom i PST har tidligere kommentert siktelsen slik:

– Vi har over nokså lang tid hatt en pågående etterforskning mot vedkommende, og han er siktet for overtredelse av straffelovens 147d; for å ha deltatt eller delta i en terrororganisasjon. Vi har også valgt å etterlyse ham gjennom Interpol og Schengen-systemet.

Å delta i en terrororganisasjon ble gjort straffbart først i juli i fjor (se faktaboks).

PST mener han er del Al Qaida i Jemen, og at det straffbare forholdet fant sted i fjor sommer.

Amerikanske myndigheter har satt en norsk statsborger på deres terrorliste.

BRENDE: Utenriksminister Børge Brende (H) om den nordmannen på USAs terrorliste

SISTE NYTT

Siste nytt

Marko havnet i leirskredet: – Bilen bare fløy

Marko Mijatovic var på vei hjem da han svingte inn på E6. I det stummende mørket var det en avgrunn der veien skulle vært.

Slik delte leirskredet E6 i to

Ferske bilder fra kvikkleireskredet nær Göteborg viser hvor dramatisk det var natt til lørdag.