Hopp til innhold

Flere mener «den røde linjen» er krysset

Flere og flere land tar nå til orde for internasjonal maktbruk i Syria, hvis det syriske regimet har brukt kjemiske våpen mot sivile.

Røyk og støv etter luftangrep i Raqqa-provinsen, Syria

Borgerkrigen i Syria raser videre, og de siste dagene har det kommet påstander om angrep med kjemiske våpen som skal ha tatt svært mange liv. Her fra et konvensjonelt rakettangrep tidligere denne måneden.

Foto: Nour Fourat / Reuters

Både Tyskland, Tyrkia og Frankrike åpner for bruk av makt – uten forankring i FN.

Opposisjonen i Syria anklager regjeringsstyrkene for å ha brukt kjemiske våpen til å begå en massakre på over 1300 sivile personer i Damaskus-området. Den syriske regjeringen tilbakeviser anklagene på det sterkeste.

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius på møtet til "Venner av Syria" i Marrakech

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius

Foto: FADEL SENNA / Afp

Den franske utenriksministeren Laurent Fabius sa i dag, torsdag, at hvis FNs sikkerhetsråd ikke makter å fatte en avgjørelse, må de nødvendige beslutningene tas «på annet vis».

FNs sikkerhetsråd klarte ikke i natt å bli enige om et felles krav til det syriske regimet om å få tilgang til stedet, etter at Russland og Kina blokkerte alle forslagene som ble lagt på bordet.

Russland mener det finnes bevis for at det var opposisjonsgrupper og ikke Assad-regimet som stod bak det angivelige gassangrepet i mars, og at anklagene om gårsdagens angrep er «en planlagt provokasjon».

– Verdenssamfunnet må reagere med makt på det som har skjedd i Syria, men det er ikke aktuelt å sende inn soldater på bakken, sa utenriksministeren da han uttalte seg om situasjonen til fjernsynsselskapet BFM.

– Frankrikes standpunkt er at det må komme en reaksjon, og da er det snakk om maktbruk, sa Fabius.

Han gikk imidlertid ikke i detaljer om hva han mente med «maktbruk», utover at det ikke er aktuelt å sende inn utenlandske bakkestyrker.

– Den røde linjen er krysset

Den tyrkiske utenriksministeren Ahmet Davutoglu mener at «den røde linjen» er krysset, hvis anklagene om at regimet har tatt i bruk kjemiske våpen mot sine egne borgere viser seg å være riktige.

Det er vel internasjonalt kjent at Syria sitter på ett av verdens største lager av kjemiske våpen.

Davutoglu, som er på besøk i Berlin, mener at det internasjonale samfunnet i så fall må reagere.

Hans tyske kollega Guido Westerwelle gjentok kravet fra internasjonale ledere i går om at gruppen av FNs inspektører, som allerede er i landet for å granske beskyldningene om bruk av kjemiske våpen ved et angrep i mars, får tilgang til bydelen i Damaskus hvor gårsdagens angrep skal ha funnet sted.

Lederen for FNs inspektører Åke Sellström skal være i dialog med den syriske regjeringen om tilgang, uten at det foreløpig har kommet noe ut av det.

Aktivister ved lik etter påståtte angrep med kjemiske våpen ved Damaskus, Syria

Et stort antall døde mennesker fotografert av en Reuters-tilknyttet fotograf etter angrep som påstås å ha inkludert kjemiske våpen natt til 21. august 2013.

Foto: STRINGER / Reuters

Krav om gransking av åstedet

Amnesty International, Human Rights Watch og andre menneskerettighetsorganisasjoner krever at regimet i Damaskus lar FNs inspektører få besøke åstedet for angrepet.

Hvis det virkelig ble brukt kjemiske våpen, er dette en krigsforbrytelse, understreker organisasjonene.

FNs visegeneralsekretær Jan Eliasson sa i går kveld at det er svært nødvendig at FN-inspektørene får komme til åstedet innen kort tid, og at FN fortsatt vil jobbe for å få dette til.

FNs tidligere våpeninspektør i Irak, Hans Blix, sier at uansett om FN slipper til er nesten umulig å bevise hvem som stod bak angrepet.

– Men de kan fastslå om bruk av kjemiske våpen har funnet sted, sier Blix til SVT.

– De kan undersøke pasienter og de døde og lete etter eventuelle rester som er igjen av stoffene. Men dette blir vanskeligere ettersom tiden går.

Snart har 1 million barn flyktet fra Syria

Samtidig er norske hjelpeorganisasjoner dypt bekymret.

Antall barn som har flyktet fra Syria, nærmer seg 1 million. Men aller verst er det for dem som er igjen i landet.

Hjelpeorganisasjonene skal fredag møte utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) for å diskutere hva som kan gjøres for å avhjelpe krisen.

Uroen over barnas situasjon er ikke blitt mindre etter påstandene om bruk av nervegass mot sivilbefolkningen i forsteder ved Damaskus. Mange barn skal være blant ofrene.

Les også: Denne flyktningleiren har på ett år blitt Jordans fjerde største «by»

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Mor og barn i leir for syriske flyktninger i Irak

Svært mange barn er rammet av krigen, og må flykte landet.

Foto: Thaier al-Sudani / Reuters

Ber Eide skaffe mer penger til humanitær hjelp

Espen Barth Eide

Espen Barth Eide

Foto: Ida Titlestad Dahlback / NRK

Eide bør be Stortinget om mer penger til å hjelpe de rundt 7 millioner menneskene som har desperat behov for hjelp, skriver Redd Barna i en pressemelding.

I tillegg til Redd Barna kommer Kirkens Nødhjelp, Norsk Folkehjelp, Flyktninghjelpen, Norges Røde Kors og Norwac til å delta på møtet med Eide.

Mange sivile er fanget i områder der krigen raser, og partene har vært lite villige til å etablere humanitære korridorer slik at de kommer seg ut.

Også i de overfylte flyktningleirene i Syrias naboland er situasjonen svært vanskelig, ikke minst for barna.

Onsdag måtte Danmarks kronprinsesse Mary forlate en leir nord i Jordan i all hast ettersom rasende syriske demonstranter nærmet seg teltet der hun var i ferd med å bli intervjuet av dansk presse.

SISTE NYTT

Siste nytt