Anklager Assad for kjemisk massedrap: – Over 1300 drept

Syriske aktivister anklager Assads styrker for et omfattende angrep med kjemiske våpen øst i Damaskus. Angrepet skal ha skjedd i natt, og antallet døde spriker fra 30 til over 1300. Nå ber flere stormakter om hastemøte i FN.

Skadde etter mulig angrep med kjemiske våpen

SKADDE: I dette bildet tatt av en Reuters-tilknyttet fotograf sees skadde får behandling på et sykehus i områder øst for Damaskus etter det som mange ulike aktivister påstår var et stort angrep med kjemiske våpen natt til onsdag.

Foto: Bassam Khabieh / Reuters

Mann sammen med barn skadd under påstått angrep med kjemiske våpen

BARN: Meldinger sier at mange barn skal være drept og skadd i angrepet. En Reuters-tilknyttet fotograf har tatt dette bildet av barn som er innlagt på et sykehus i området med skader.

Foto: Bassam Khabieh / Reuters

At det er brukt kjemiske våpen er ikke bekreftet, og stammer fra aktivister som står i opposisjon til Assad-regimet. Samtidig som anklagene kommer er FNs egne eksperter på kjemiske våpen på plass i Syria for å undersøke tidligere påstander om slike overgrep.

Både regimet og opprørerne er tidligere blitt beskyldt for å ha brukt slike våpen, men det har aldri tidligere kommet meldinger om så høye dødstall i en enkelthendelse.

Les også: FN-observatører får tilgang i Syria

30 døde personer er blitt brakt til et feltsykehus i bydelen Kafr Batna, som ligger noen få kilometer øst for Damaskus sentrum, ifølge lokale aktivister, som har snakket med Reuters.

Flere titalls mennesker skal ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights ha blitt drept i bombardementene ved Damaskus. De siterer lokale aktivister inne i Syria på at granater med giftig gass ble brukt i angrepet.

– Over 1000 døde

Andre aktivister opplyser om svært mye høyere dødstall.

Syrias største opposisjonsgruppe, Nasjonalkoalisjonen, hevder under en pressekonferanse i Tyrkia onsdag ettermiddag at nærmere 1300 personer er døde som følge av angrep med kjemiske våpen.

Da pressekonferansen startet hevder gruppen at de hadde fått bekreftet 1188 døde, og mot slutten hadde de fått inn nye meldinger. Da var tallet oppe i 1193.

– Vi venter at dødstallene vil stige ettersom redningsarbeidere går fra hus til hus, og finner nye ofre, sier talsmann George Sabra i Nasjonalkoalisjonen.

Opposisjonen raser mot angrepet.

– I dag tidlig angrep Assad-regimet i kaldt blod en massakre mot syriske borgere i et område øst for Damaskus. Dette er det sanne ansiktet til Assad som en tyrann, sier talsmannen.

Nå ber de verdenssamfunnet om at det nå opprettes en flyforbudssone.

– Alle organisasjoner og land i verden må nå forstå hvilke forbrytelser som Assad er villig til å begå. Vi ber om en FN-resolusjon for å få det syriske regimet til å stoppe alle angrep på sivile, få til humanitær hjelp og få på plass en internasjonal flyforbudssone for å støtte dette, sier Sabra.

Ber FN besøke områdene

En gruppe tilknyttet til opposisjonen som overvåker krigshandlingene i Syria hevder å ha klart å telle 494 bekreftet døde ved å kontakte sykehus og helseklinikker i området.

Gruppen The Damascus Media Office lister de døde etter hvilket sykehus de ble sendt til, sier de til Reuters.

Blant de drepte skal det også være mange kvinner og barn.

Gruppa Syrian Observatory for Human Rights ber også FN-ekspertene om å besøke de aktuelle områdene.

En av ekspertene er svensk, og til det svenske nyhetsbyrået TT opplyser han at han ennå ikke har sett annet en videobilder som skal være knyttet til angrepet.

Likevel sier Åke Sellström at hendelsen kan kreve gransking.

– Det hele høres ut som noe som bør undersøkes, sier Selltröm på telefon fra Damaskus til nyhetsbyrået TT.

Han understreker likevel at ekspertgruppen på kjemiske våpen da må få i oppdrag fra FN å gjøre det. Det kan skje hvis medlemsland får saken behandlet i FN.

Planen til ekspertgruppen på kjemiske våpen fra FN da de reiste inn til Syria var å undersøke flere andre hendelser som har skjedd for noen måneder siden.

Krever hastemøte i FN

Flere aktører har reagert sterkt etter at meldingene om angrepet begynte å tikke inn.

USA-SURVEILLANCE/BRITAIN Britain's Foreign Secretary William Hague is seen making a statement to the House of Commons in this still image taken from video, in central London

William Hague

Foto: POOL / Reuters

Både representanter for Den frie syriske hæren og Den arabiske liga har krevd hastemøte i FNs sikkerhetsråd.

Storbritannia som er medlem av sikkerhetsrådet sier at de nå ber FN om et hastemøte.

Britene ønsker å ta opp hendelsen øst for Damaskus, melder Reuters.

– Jeg er svært bekymret over rapportene om at hundrevis av mennesker, inkludert barn, har blitt drept i bombing og bruk av kjemiske våpen i nærheten av Damaskus, sier utenriksminister William Hague i en uttalelse.

Hague understreker at om meldingene er riktige er dette en sjokkerende og skremmende utvikling i bruk av kjemiske våpen i Syria. Den britiske utenriksministeren ber myndighetene i landet om å gi FNs inspektører tilgang til området.

Også Frankrikes president François Hollande støtter kravet om at FN må få tilgang til de berørte områdene ved Damaskus for å undersøke påstandene om bruk av kjemiske våpen, sier en talskvinne for presidenten.

Tyrkia uttrykker, at hvis det som meldes fra Syria er sant, er det etter deres syn en forbrytelse mot menneskeheten.

Les også: Dødstallet i Syria har passert 100.000
Les også: USA: Ved kjemiske våpen går en rød linje

Myndighetene avviser

Syriske myndigheter gikk derimot ut tidligere onsdag på statlig tv for å avvise anklagene.

– Meldingene om bruk av kjemiske våpen i Ghouta er fullstendig feilaktige, sa den statligkontrollerte kanalen.

Myndighetene påstår selv at anklagene er framsatt av grupper som er terrorister med syrisk blod på hendene.

Aktivister ved lik etter påståtte angrep med kjemiske våpen ved Damaskus, Syria

MANGE DØDE: Dette bildet som er tatt av en fotograf tilknyttet Reuters skal vise døde etter angrepet der aktivister påstår at det er brukt kjemiske våpen.

Foto: Bassam Khabieh / Reuters

Stort sprik i dødstall

En annen gruppe, Lokale koordineringskomiteer, opplyser til nyhetsbyrået AP at det skal være snakk om flere hundre døde.

– Minst 213 personer, inkludert kvinner og barn, ble drept i angrepet, sier en sykepleier til Reuters. Nyhetsbyrået opplyser at de har fått beskjed om at tallet stammer fra innsamlet informasjon fra lokale helsesentre i området.

Til Al Arabyia sier aktivister fra Syrian Revolutionary Command Council at minst 640 personer er drept i gassangrepene.

Det er ikke uvanlig at dødstall spriker veldig i meldinger fra Syria i tidlig fase etter angrep og kamphandlinger.

CNN siterer en lege fra området på at de skadde har symptomer som bevisstløshet, skum fra munn og nese, sammentrukne pupiller, høy puls og problemer med åndedrettet.

– De skadde begynte å strømme inn hit like etter bønnetid ved daggry. Vi har fått inn rundt 200, og 40 av dem er nå døde, sier lege Abu Said ifølge CNN.

Les også: Russerne mener Syria-opprørerne har brukt sarin

Zamalka-området ved Damaskus, Syria

Angrepet skal ha skjedd i blant annet Zamalka-området i utkanten av Damaskus. Dette bildet skal vise utbombede bygg i området sist helg.

Foto: syrisk opposisjon Shaam News Network / Afp

Ubekreftede videoer av døde

Flere medier melder at aktivister har lastet opp videoer på nettet med bilder av et stort antall døde.

Videoer sett av CNN skal vise livløse kropper, uten synlige skader. Andre personer virker å være skadet og skal ifølge kanalen riste på opptakene.

NRK har også sett at et stort antall videoklipp er lastet opp på Youtube i dag med henvisning til angrep i Syria. Klippene viser mennesker som enten er døde eller med svært liten respons når helsepersonell prøver å få kontakt. Personene har likevel ikke synlige ytre skader eller blør. Det er likevel ikke mulig å få bekreftet når eller hvor videoene faktisk er filmet.

BBC skriver at videoer de har sett på nettstedet Youtube viser et stort antall mennesker som behandles for skader på et feltsykehus.

SISTE NYTT

Siste nytt

Blinken: – Diplomatiet fortsetter, USA vil svare på russiske sikkerhetskrav

Russland og USA vil fortsette å snakke om Ukraina-konflikten og om russiske sikkerhetsgarantier. Det sa utenriksministrene Sergej Lavrov og Antony Blinken etter møtet i Genève i dag.