NRK Meny
Normal

- Finanskrisen skaper uværsskyer

Utenriksminister Jonas Gahr Støre slår fast at finanskrisen har ført til større EU-skepsis i Norge. Den skaper også uværsskyer på den internasjonale arena.

Jonas Gahr Støre på talerstolen i Stortinget

Utenriksminister Jonas Gahr Støre skal redegjøre for utenrikspolitikken i Stortinget i dag

Foto: Heiko Junge / Scanpix

Støre var sammen med Høyres Ine Marie Eriksen Søreide gjest P2s nyhetsmorgen.

Her kan du høre Politisk kvarter

Det blir stadig færre EU-tilhengere her i landet. En katastrofemåling for ja-siden ble lagt fram i dag . Mars-målingen viser at bare 30 prosent av norske velgere ønsker EU-medlemskap. Samtidig fosser nei-siden fram.

Både utenriksministeren og lederen av Stortingets utenrikskomite, Ine Marie Eriksen Søreide (H), slår fast at "når det går godt i Norge, går det ikke fullt så godt på EU-siden". Det viser også EU-barometeret i klartekst.

EU-barometer

- Norge ingen spurv

Etter finanskrisen er det en ny maktsituasjon i verden, og her er vel Norge som en spurv å regne? spurte programleder Bjørn Bø.

- Vi er med som støttespiller gjennom Verdensbanken. Norge er ikke bare en spurv. Vi er blant annet en stor energileverandør, sier Jonas Gahr Støre.

Men han er opptatt av den nye maktforskyvningen i verden. Asia og Kina får en stadig sterkere stilling.

- Det kommer et G 20, som erstatter G 8-landene, hvor verken Norge eller Norden er med, sier Støre.

Frykter proteksjonisme

Leder i Stortingets utenrikskomite, Ine Marie Eriksen Søreide, sier at finanskrisen har ført til at mange land blir mer proteksjonistiske.

Ine Eriksen Søreide

Ine Marie Eriksen Søreide (H)

Foto: Høyre

- Finanskrisen har stor innvirkning på den internasjonale arena. Vi trenger felles kjøreregler for økonomien, samtidig som vi tar vare på norske interesser, sier hun.

Nett-tv :

Video Nei-siden vinner frem

Klikk på bildet for å se video.

Blinker rødt

Hva skjer med solidariteten? Er Kina nå så viktig for Norge at spørsmålet om menneskerettigheter bare er en formalitet? spør Bjørn Bø i Politisk kvarter.

- Vi skal forholde oss til Kina og Asia. Men vi har også et ansvar, og i fremste rekke står vårt forhold til Island, Norden og Baltikum. Mange land opplever høye underskudd og stor gjeld. Det blinker rødt for mange stater.

- Finanskrisen løfter fram nye land og trekker ned andre land. Går det dårlig i EU går det dårlig for oss, sier Støre.

- Sprer oss for mye

Ine Marie Eriksen Søreide har forventninger til den utenrikspolitiske utredningen i Stortinget i dag. - Høyre mener vi må konsentrere innsatsen mer. Vi foreslår at vi øker støtten til Afrika og kutter støøten til Latin-Amerika. I dag sprer vi bistanden til veldig mange land, sier hun.

- Vi skal ta vare på norske interesser, samtidig må vi vise solidaritet, sier Jonas Gahr Støre.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt