Opprørene filmer egne overgrep mot Shabiha-ledere

Antakya (NRK.no): En ny video viser det som skal være opprørssoldater som regelrett henretter regimevennelige Shabiha-lederne i Aleppo. Nå rapporter menneskerettighets-organisasjoner om massive overgrep fra begge sider i Syria-konflikten.

Mye tyder på at begge parter i Syria tar i bruk metoder som bryter med Geneve-konvensjonen.

Det som trolig er en ung syrisk opprører skyter mot tre ubevæpnede menn som skal være ledere for den lokale Shabhia-militsen. Se innslaget fra Dagsrevyen om den tilspissede krigføringen i Syria. NRK advarer mot sterke bilder.

Sidsel Wold
Foto: NRK

I en to minutter lang video som er lagt ut på YouTube, filmes det som skal være lederen for Shabiha-militsen i Aleppo i den han og to andre føres ut av et bygg. De er blodige og bakbundet.

Ingen av dem later til å være bevæpnet.

Ifølge videoen heter hovedmannen Ali Zain Al Abdeen Barre. Han skal være en beryktet leder for den fryktede Shabiha-militsen som har stått bak mange grufulle handlinger mot sivile syrere.

Militsen antas blant annet stå bak massakren i Houla i mai. Der 108 mennesker ble regelrett henrettet.

Filmen viser det som skal være utførelsen av en dom mot Barre. Ifølge filmen er han nettopp funnet skyldig i voldtekt og drap på sivile syrere, melder Sky.

Dommen er dødsstraff.

Mens tilhørerne roper Allah Akbar (Gud er stor), runger skuddsalvene. En mann forsøker å hindre mannen som filmer. Men videoen viser Barre og to andre menn som ligger livløse på bakken mens en ung gutt fyrer løs med et maskingevær.

Kan bli sendt til Haag

Ole Solvang i HRW

Ole Solvang i HRW er inne i Syria for å undersøke de antatte bruddene på menneskerettighetene i landet.

Foto: Sidsel Wold / NRK

Tidligere har det kommet rapporter om menneskerettighetsbrudd fra Assad-regimet. Nå begår også opprørshæren grove overgrep.

– Vi vet at opprørshæren har tatt en god del fanger. Spesielt i de sist par ukene har vi fått rapporter om fanger som de har tatt. Vi vet også at det er stor forskjell i forhold til praksis. De ulike gruppene behandler fanger på forskjellige måter, Ole Solvang, som er researcher for Human Reights Watch.

NRK møtte ham i Tyrkia før han og et team dro inn til Aleppo for å se litt nærmere på Den frie Syriske Hærens fremferd.

Human Rights Watch dokumenterer overgrep på begge sider i Syria, og ga for fire uker siden ut en rapport, der menneskerettighets-organisasjonen dokumenterte Assad-regimets overgrep i blant annet i 27 tortursentre.

Hensikten med å kartlegge overgrepene er å gjøre opprørssoldatene ansvarlige, og gjøre det klart for dem at den som begår krigsforbrytelser kan stilles for retten i krigsforbrytersomstolen i Haag.

– Vår filosofi er at folk oppfører seg bedre når noen ser dem. Risen bak speilet er at det kan være konsekvenser for denne typen overgrep. Det er det ikke i dag, sier Solvang.

Samler fanger på skoler

Også den amerikanske nyhetskanalen CNN har vært inne i Syria, og rapporterer om skolebygninger fulle av det som hevdes å være Shabiha-milits og regimetro soldater.

En av de påståtte Shabiha-medlemmene blir bedt om å ta av seg skjorta, og vise sine tatoveringer av Assad-familien. De tatoverte portrettene er skåret opp.

– Han skar seg selv fordi han ønsket å gi blod til opprørene, er forklaringen CNN får fra en av fangevokterne.

Avgjørende slag

I en sjelden uttalelse fra president Bashar al-Assad kalte han i dag slaget i Aleppo for det avgjørende slaget for landets fremtid.

– Dette er en kamp om ledets skjebne, heter det i en skriftlig tale fra presidenten.

Han berømmet hæren for deres «heltemot» på det som i Syria er hærens dag.

En soldat fra Den frie syriske hære kjemper i Aleppo

Kampene i Syria nest største by, Aleppo, har blitt kjempet fra gatehjørne til gatehjørne.

Foto: ZOHRA BENSEMRA / Reuters

Millionbyen Aleppo har frem til de siste ukene vært skånet for voldsomme krigshandlinger, men den siste tiden har 200.000 mennesker flyktet fra byen og rene gateslag har blitt utkjempet i den som omtales som landets økonomiske senter.

Angriper helsepersonell

– Særlig sjokkerende er hvordan det syriske regimet spesielt angriper helsepersonell for å utføre sin fredelige og livsviktige gjerning. Under normale omstendigheter ville syke og sårede fra hele regionen blitt fraktet til Aleppos sykehus, men disse sykehusene er under streng overvåkning. Et uavhengig nettverk av helsearbeidere jobber derfor på spreng i vilkårlige feltsykehus, ofte i private hjem, med dårlig utstyr og uhygieniske forhold, sier Ingvild Lyberg i Amnesty på deres egne hjemmesider.

Amnesty har lagt frem en ny rapport som legger frem bevis for at familiemedlemmer av demonstranter og tilskuere som ble skutt og drept av sikkerhetsstyrkene, er blitt presset til å underskrive erklæringer om at deres kjære var blitt drept av «væpnede terrorister».

De arresterte skal ha blitt rutinemessig torturert og truet under fangenskapet.

Amnesty-rapporten beskriver også i detalj en rekke systematiske statlige menneskerettighetsbrudd, blant annet målrettede angrep mot fredelige demonstranter og aktivister, jakt på sårede demonstranter og helsepersonell som behandlet sårede, rutinemessig bruk av tortur, vilkårlige arrestasjoner og forsvinninger.

Hatet mellom de ulike gruppene som kjemper om makten i Syria later ikke til å bli mindre etter hvert som konflikten utvikler seg, og et post-Assad Syria kan fort utvikle seg til å bli en åpen konflikt mellom de mange ulike gruppene i landet.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt