Normal

– Syrerne må ordne opp i dette selv

Den tidligere svenske toppdiplomaten og våpeninspektøren Hans Blix støtter den vestlige passivitetet, og mener gulrot er bedre enn pisk i Syria.

Syrisk opprører med en RPG i Aleppo

I den syriske byen Aleppo har det de siste tre dagene foregått kraftige kamper.

Foto: PIERRE TORRES / AFP

Tidlegare IAEA-sjef Hans Blix

Tidligere IAEA-sjef, Hans Blix tror konflikten i Syra kan bli langvarig.

Foto: JUSSI NUKARI / AFP

– Det er bedre at syrerne løser denne konflikten selv, enn en stor militær intervensjon som kan sette hele regionen i brann, sier Hans Blix til NRK.no.

I dag ble det kjent at Tyrkia sender flere stridsvogner og raketter til den syriske grensen, men fortsatt later det til å drøye før tyrkerne krysser grensen til nabolandet i sør.

– Jeg tror det er sterke krefter mot en militær intervensjon. Tyrkerne er redd for en samrøre mellom kurdere i Syria og Irak, amerikanerne frykter et nytt Iran-vennelig styre, og det er ingenting med Russernes troppeforflyttninger i Middelhavet som tyder på at de vil bidra militært, sier Blix, som har lang erfaring fra regionen som blant annet våpeninspektør i Irak i forkant av Irak-krigen i 2003.

Må trekke seg

Mange har fremholdt Kofi Annans sekspunktsplan som løsningen for konflikten, og at president Bashir al-Assad og hans familie må trekke seg. Men løsningen er nok ikke så enkel.

– Et rent regimeskifte uten bred støtte i befolkningen, har USA dårlige erfaringer med fra Irak. Noe som kan føre til fortsatt store uroligheter, sier Blix, og får støtte av generalmajor Robert Mood som før helgen pekte på de samme problemene.

– Regimet i Syria er komplekst og består av langt mer enn presidenten. Selv om Assad skulle gå av, vil ikke dette endre det store bildet umiddelbart. Bak ham står det sterke krefter som fortsatt har interesse av å beholde makten, sa Robert Mood til NRK på fredag.

Harde kamper

Før helgen kom det til skuddveksling mellom syriske og jordanske styrker, noe som markerte nok en opptrapping av konflikten som nå har vart i ett og ett halvt år.

De kraftigste kampene har nå stått rundt den Nord-Syriske byen Aleppo. Der det nå på tredje dagen har blitt meldt om store tap på begge sider.

Tanks Aleppo

I Aleppo har det vært harde kamper og store deler av byen er totaltskadet.

Foto: Fadi Zaidan / Ap

200.000 mennesker har flyktet fra byen, og ifølge FN står byen overfor en humanitær katastrofe. Og Frankrike har nå bedt om en nytt møte i FNs sikkerhetsråd.

Sanksjoner

I forrige uke ble det klart at Norge slutter seg til EUs innstramminger om å fryse bankkontoene til 26 syrere og 49 selskaper med tette bånd til regimet. Fra før er 129 syrere og 49 selskaper svartelistet. Også USA og Den arabiske liga har innført sanksjoner mot president Basher al-Assad og hans regime.

EU-landene og Norge vil også inspisere fly og skip som mistenkes for å frakte våpen til Syria.

Blix på sin side er ikke så begeistret for sanksjoner.

– Jeg tror ikke det ville gjort noen forskjell om Russland og Kina hadde stemt for en våpen-embargo. Assad-regimet har nok våpen i utgangspunktet. De har forberedt seg på krig mot Israel i en årrekke, og det er ikke utenkelig at de også har sett for seg et borgerkrigslignende scenario. Opposisjonen derimot har vært helt avhenging av våpenimporten fra utlandet, sier Blix.

– Her i Sverige har utenriksminister Carl Bildt fått mye kritikk for at han ikke har vært så begeistret for å innføre sanksjoner mot Syria. Jeg generelt enig med Bildt at det er bedre med gulrøtter enn pisk, men jeg tror denne konflikten kommer til å bli langvarig.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt