Fedon Lindberg: – Feig og unødvendig avstemning

ATHEN (NRK): Fedon Lindberg avga i dag sin «ja»-stemme under folkeavstemningen i Hellas, men mener at regjeringens beslutning om å ha avstemningen var feig.

Fedon Lindberg Hellas

Fedon Lindberg er tilbake på barnehagen han gikk i for 50 år siden for å avgi sin stemme under den greske folkeavstemningen.

Foto: Åse Marit Befring / NRK

– Jeg skal faktisk avgi min stemme her på denne skolen hvor jeg gikk i barnehage for 50 år siden. Det var litt spesielt å komme tilbake akkurat her og stemme, forteller den kjente legen og kostholdseksperten til NRK.

– Men jeg synes denne folkeavstemningen er unødvendig og en feig beslutning fra regjeringen. Det er et altfor komplekst spørsmål, med altfor kort tid å ta en avgjørelse på, legger han til.

– Verdivalg

Lindberg er tilbake på gamle trakter i den athenske bydelen Ambelokiti. Han er ofte i landet hvor han ble født og vokste opp i, og tilfeldighetene ville ha det til at han nå er der under denne historiske folkeavstemningen.

Den vil avgjøre Hellas' videre fremtid i eurosamarbeidet og Lindberg lot ikke sjansen gå fra seg til å stemme «ja».

– Det er på mange måter også et verdivalg. Det er ikke bare økonomi dette gjelder, men også plasseringen av dette landet fremover. Vi er i et urolig geopolitisk hjørne, og vår historie har vært preget av det. Det er veldig viktig at vi forblir et normalt medlem av den europeiske familien, sier han.

– Blir politiske endringer

Tsipras avlegger sin stemme

Statsminister Alexis Tsipras avlegger sin stemme søndag. Regjeringens avgjørelse om å holde en folkeavstemning var feig, mener Fedon Lindberg.

Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters/NTB Scanpix

Lindberg er ikke i tvil om at det kommer til å bli en vanskelig periode for landet uansett hvem som vinner. Men han tror det blir mer forutsigbart og mindre turbulent hvis det blir «ja»-seier.

– Men det kommer til å bli politiske endringer. Regjeringen kommer ikke til å bli sittende uansett utfall, sier han.

– Hvis det blir «ja», så vil folket gå imot det regjering så tydelig har ønsket og oppfordret til. Blir det «nei», tror jeg det ikke kommer til å bli en avtale fordi våre partnere i EU og kreditorene ikke stoler på regjeringen.

Lindberg synes at ting har gått rolig for seg selv om folkeavstemning har virket splittende på det greske folket. Han har så langt ikke sett noe opptøyer eller folk som har blitt uvenner, selv om de har ulike meninger i den betente diskusjonen.

– Alle grekere er i samme båt uansett resultat. Derfor må man jobbe for å få dette landet ut av uføret det har havnet. Jeg håper alle ser på det som en positiv måte å komme videre på, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt