Hopp til innhold

Fare for nye terrorangrep i Algerie

– Det ville vært katastrofe for Algerie om terroristene hadde lyktes å komme seg inn på gassanlegget Kreschba som ble angrepet i dag. Det mener redaktør og ekspert på olje-/gassikkerhet i Algerie.

ALGERIA GREEN GAS FIELD

ANGREPET: Gassanlegget Kreschba i Algerie ble i morgentimene beskutt av raketter. Anlegget driftes blant annet av Statoil. Nå frykter myndighetene nye angrep fra terrorister

Foto: ALFRED DE MONTESQUIOU / AP

Da gassanlegget Kreschba som driftes av oljeselskapene Statoil, britiske BP og algeriske Sonatrach i dag morges ble angrepet av en terroristgruppe kom det ikke som en overraskelse på myndighetene i Algerie. Det hevder redaktør for nettsiden Algerie i dag, Abbelouhab Boukrouh. Han er også ekspert på olje og gassikkerhet i Algerie.

– Viseforsvarsministeren sa tidligere denne uke at han fryktet at det var planlagt et stort angrep mot anlegget, sier Boukrouh til NRK.

Ifølge Abbelouhab Boukrouh har viseforsvarsministeren vært i det aktuelle området fra

Abbelouhab Boukrouh, redaktør for Algerie Today

Redaktør for nettsiden Algerie i dag og ekspert på olje-/gasssikkerhet Abbelouhab Boukrouh hevder myndighetene frykter flere terroraksjoner i Algerie

Foto: Privat

mandag til onsdag denne uken, for å snakke med offiserer og soldater for å oppfordre dem til å følge ekstra godt med pga. terrorfare.

Årsaken til frykten skal skyldes at myndighetene i Algerie den siste tiden har funnet store mengder våpen smuglet inn fra utlandet. Både bombekastere, bombebelter og stinger raketter av avdekket.

Hva sier det om situasjonen i landet når myndighetene finner så store mengder våpen?

– Eksperter vi har snakket med denne uken er overrasket over mengden våpen som oppdages nå, sier Abbelouhab Boukrouh til NRK.

– Hæren i Algerie har den siste tiden fått 500 satellittbilder fra russerne. Det har gjort at forsvaret har kunnet følge med på terroristenes bevegelser. Det har også medført at hæren har kunnet stoppe to andre angrep i grenseområdene mellom Libya og Tunisia denne uken, hevder Boukrouh.

Den algeriske hæren er godt forberedt og har gjort flere sikkerhetstiltak, men dagens angrep mot gassanlegget Kreschba er det vanskeligste så langt

- Hadde terroristene greid å komme inn på anlegget ville det vært katastrofe.

Det aktuelle området i Algerie står for 60 prosent av olje og gassproduksjonen i landet. Og all produksjon skjer i samarbeid med vestlige, russiske og kinesiske partnere.

– Terroristene vet hvordan de skal bruke media for å svartmale Algerie. Vellykkede angrep på slike anlegg ville fått store konsekvenser for landet. Det svake punktet for Algerie er olje og gassproduksjonen sier Abbelouhab Boukrouh.

Våpnene er forsøkt smuglet inn i landet, hvor vanskelig er det å kontrollere grensen mellom Libya og Algerie i dag?

– 60 prosent av hæren er mobilisert i disse områdene. Det er et 1900 km ørkenområde. Hæren har fått mye utstyr i det siste blant annet helikopter fra Russland og overvåkningsutstyr fra USA. Det er også akkurat bestemt at Algerie skal kjøpe 40 angrepshelikoptre fra Russland.

Myndighetene i landet tar truslene på alvor, men det er utfordrende at sikkerhetssituasjonen i Mali og Niger også er vanskelig å kontrollere. Dermed får vi problemer i Algerie også, sier redaktør Boukrouh til NRK.

Les også: Statoil-anlegg i Algerie angrepet med raketter