NRK Meny
Normal

Får ti timer på å komme seg ut av Aleppo

Russland og Syria har gitt opprørsstyrkene i Aleppo beskjed om å forlate Aleppo innen fredag kveld, samtidig som sivile skal evakueres.

Ruiner i Aleppo, Syria

Det syriske sivilforsvaret leter etter overlevende og omkomne i ruinene etter et luftangrep i Qatarji-distriktet i Aleppo.

Foto: KARAM AL-MASRI / Afp

Fredag åpnes seks korridorer ut av byen. Fire for sivile, syke og sårede, og to for opprørerne.

Det russiske forsvarsdepartementet lover at opprørerne skal få forlate byen uskadd med våpnene sine.

Den syriske hæren sier den ber alle bevæpnede opprørere om å «gripe muligheten som tilbys av humanitær nåde», og forlate byen via Castello-veien nordover eller sørvest mot Idlib.

Korridorene vil være åpne fra klokken 9 til klokken 19 lokal tid.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov opplyser ifølge BBC at president Vladimir Putin har beordret tiltaket for å unngå unødvendige tap av liv.

Ifølge Lavrov ønsker Russland «et ærlig samarbeid og en politisk prosess som involverer både regjeringen og opposisjonen».

Opprørsgruppe: – Helt utelukket

Opprørerne har allerede avvist tilbudet.

– Dette er helt utelukket. Vi vil ikke gi fra oss Aleppo til russerne, og vi vil ikke overgi oss, sier Zakaria Malahifji i opprørsgruppen Fastaqim til nyhetsbyrået Reuters.

Malahifji mener det ikke finnes noen trygge veier ut av byen.

– Det er ikke sant. Verken sivile eller krigere kommer til å forlate byen. Sivile er redde for regimet, de stoler ikke på dem. Og krigerne nekter å overgi seg, sier han.

Syriske regjeringsstyrker har beleiret den østlige delen av Aleppo, og forsøker å ta tilbake kontrollen fra opprørsstyrkene. De har fått støtte av russiske luftangrep, men både Russland og Syria hevder de ikke har bombet Aleppo på over to uker.

Samtidig har opprørsgrupper gått til angrep på den vestlige delen av Aleppo, der regjeringen har hatt kontroll frem til nå.

– Terroristene har lidd kraftige tap i form av liv, våpen og utstyr. De har ingen mulighet til å bryte ut av byen, heter det i en uttalelse fra Russlands forsvarsdepartement.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt