Solgte politisk reklame til russisk selskap før presidentvalgkampen

Washington Post: Facebook sier selv at de har solgt politiske annonser til et russisk selskap under presidentvalgkampen i 2016.

Facebook.

ANNONSESALG: Facebook har sporet opp annonsesalget, i alt 3300 annonser til en total verdi på 100.000 dollar, til et russisk «troll-selskap» som er kjent for å fremme Kreml-vennlig propaganda, skriver Washington Post.

Foto: Loic Venance / AFP

Onsdag viderebrakte Facebook informasjonen til granskere fra den amerikanske Kongressen, skriver Washington Post. Avisen henviser til flere personer med kjennskap til saken.

I løpet av den amerikanske presidentvalgkampen skal det russiske selskapet ha forsøkt å treffe velgere på Facebook.

Facebook har sporet opp annonsesalget, i alt 3300 annonser til en total verdi på 100.000 dollar, til å stamme fra et russisk «troll-selskap» som er kjent for å fremme Kreml-vennlig propaganda, skriver avisen.

Betente temaer

Noen av annonsene, som kom første gang sommeren 2015, skal ha navngitt den republikanske kandidaten Donald Trump og motkandidat Hillary Clinton.

Donald Trump

FIKK HJELP: Amerikansk etterretning konkluderte i januar med at Russland har blandet seg inn i det amerikanske valget for å hjelpe Trump.

Foto: Charlie Neibergall / AP

Mange av annonsene skal ha handlet om betente politiske temaer som våpenloven og innvandringsfrykt, homofiles rettigheter og rasediskriminering.

Amerikansk etterretning konkluderte i januar med at Russland har blandet seg inn i det amerikanske valget for å hjelpe Trump. Blant annet har landet betalt «troll» i sosiale medier for å spre falske nyheter, ment for å påvirke opinionen.

Selv om 100.000 dollar til annonsesalg er lite i forhold til de enorme samlede kostnadene for presidentkampanjene til Clinton og Trump, sier Facebook at det russiske selskapet var i stand til å målrette de politiske annonsene.

Russland-etterforskning

Kongressen er, under ledelse av spesialetterforsker Robert Mueller, i gang med en bred Russland-etterforskning. Blant spørsmålene er hvorvidt president Donald Trumps valgkampteam samarbeidet med Russland for å påvirke presidentvalget under valgkampen.

Donald Trump Jr.

GIR VITNEFORKLARING: Torsdag gir Donald Trump jr. vitneforklaring i Senatets juridiske komité.

Foto: Carolyn Kaster / AP

Målet er å fortelle offentligheten hva russerne gjorde og komme med tiltak for å hindre at det skjer på nytt. Komiteene har ikke ressurser eller kompetanse til å etterforske potensielle lovbrudd, men kan gi opplysningene videre til Muellers team.

I ytterste konsekvens kan komitegranskingene føre til at presidenten stilles for riksrett hvis de mener det er bevis for at Trump var involvert i, eller var klar over, Russlands forsøk på å påvirke valget. Riksrett er usannsynlig under en republikansk-styrt kongress.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt