F-16-fly kunne skutt ned Erdogan

To jagerfly som var rekvirert av kuppmakerne i Tyrkia, hadde flyet til president Recep Tayyip Erdogan i siktet, men lot være å skyte det ned, sier en tidligere offiser til Reuters.

Recep Tayyip Erdogan

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan var søndag til stede ved begravelsen til en av de som ble drept under kuppet.

Foto: Emrah Gurel / Ap

Erdogan var på ferie i Marmaris sør i landet, men fløy til Istanbul natt til lørdag, mens kuppforsøket fortsatt var i gang.

– Jagerflypiloter som fløy på oppdrag for kuppmakerne hadde mulighet til å skyte ned presidentens fly, sier en anonym offiser til Reuters.

Minst to F-16-fly forstyrret presidentens fly mens det var i luften på vei til Istanbul.

– De låste radaren sin på hans fly og på to andre F-16-fly som beskyttet presidenten, sier den tidligere offiseren, som har kjennskap til hendelsen.

Å låse radaren er et steg i prosessen fram til avfyring av skudd eller raketter mot et mål.

– Hvorfor de lot være å skyte, er et mysterium, legger han til.

En høytstående tjenestemann bekrefter at presidentens fly ble forstyrret i luften, og en annen offiser sier flyet hadde problemer i luften, men går ikke nærmere inn på hva han legger i dette.

Angrep Erdogans hotell

Presidenten sier selv at kuppmakerne forsøkte å angripe ham på hotellet der han ferierte.

Rundt 25 soldater senket seg til hotellet i tau fra helikoptre mens de skjøt, i et forsøk på å fange ham, men da hadde han forlatt hotellet, melder CNN Turk.

– Presidenten unnslapp døden med bare noen minutters margin, sier tjenestemannen Reuters har snakket med.

Også statsminister Binali Yildrim skal så vidt ha sluppet unna et angrep, sier tjenestemannen, uten å komme med nærmere detaljer.

Spesialpolitistyrker sendt til Istanbul

Regjeringen har nå sendt 1800 medlemmer av det tyrkiske politiets spesialstyrker til Istanbul, ifølge landets statlige nyhetsbyrå.

Politifolkene er hentet inn fra naboprovinsene og patruljerer i byen i tillegg til at de bevokter viktige installasjoner, opplyser nyhetsbyrået Anadolu.

Ifølge nyhetsmeldingen har storbyens politisjef, Mustafa Caliskan, gitt ordre om at helikoptre som flyr over byen skal skytes ned uten forvarsel.

Samtidig har president Recep Tayyip Erdogan gitt beskjed om at F-16-fly skal patruljere i hele det tyrkiske luftrommet. L

SISTE NYTT

Siste nytt