Hopp til innhold

Etterretningskomiteen vil frigi demokratenes notat

Etterretningskomiteen i Representantenes hus stemte mandag ja til å offentliggjøre demokratenes notat om FBIs håndtering av Russland-etterforskningen.

Adam Schiff

VIL OFFENTLIGGJØRE: – Vi tror dette er informasjon den amerikanske befolkningen vil ha nytte av å se, sier demokraten Adam Schiffs om demokratenes notat.

Foto: Susan Walsh / AP

Demokraten Adam Schiff sier at det var en enstemmig avgjørelse,

– Republikanerne befant seg plutselig i en situasjon som ikke kunne forsvares, da de offentliggjorde et villedende notat og nektet å offentliggjøre demokratenes svar. Så jeg tror de følte seg tvunget til å komme til denne avgjørelsen i dag, sier Schiff.

For at notatet skal kunne offentliggjøres, må avgjørelsen også godkjennes av president Donald Trump. Han har fem dager på seg til å ta en endelig beslutning.

En talsperson ved Det hvite hus sier Trump vil vurdere offentliggjøringen av demokratenes notat på lik linje som han vurderte republikanernes dokument.

Donald Trump

BESTEMMER: Det er president Donald Trump som må ta den endelige avgjørelsen om demokratenes notat skal offentliggjøres.

Foto: Saul Loeb / AFP

Omstridt

Etterretningskomiteens avgjørelse kommer etter at et omstridt dokument om FBIs Russland-etterforskning ble offentliggjort fredag.

Devin Nunes

SKREV NOTAT: Det omstridte notatet er skrevet av staben til republikaneren Devin Nunes.

Foto: Mark Wilson / AFP

Notatet, ført i pennen av staben til republikaneren Devin Nunes, kritiserer FBIs avlytting av en sentral rådgiver i Trumps valgkampstab.

Nunes er leder av etterretningskomiteen i Representantenes hus, og har tidligere fått kritikk for sine nære bånd til Trump.

Trump hevder notatet, som er en sammenfatning av et flere tusen sider langt dokument, renvasker ham for anklagene om at han fikk russisk bistand i valgkampen – noe Schiff, andre demokrater og FBI har avvist.

FBI har uttalt at de mener vesentlige fakta er utelatt.

Frarådet offentliggjøring

Dokumentet ble offentliggjort av etterretningskomiteen kort tid etter at det ble nedgradert av Trump. Dette gjorde presidenten gjorde på tross av at FBI og det amerikanske justisdepartementet var sterkt imot det.

Det var også demokratene i Representantenes hus, som stemte nei til offentliggjøring da etterretningskomiteen stemte over saken. De hevder det er forfattet og offentliggjort for å så tvil om Russland-etterforskningen.

Tilbakeviser påstander

Demokratenes notat tar sikte på å tilbakevise påstandene om at FBI og justisdepartementet har misbrukt sine posisjoner.

– Vi tror dette er informasjon den amerikanske befolkningen vil ha nytte av å se, sier Schiff.

– En stor løgner

Mandag var det Schiffs tur til å delta i en ordkrig med presidenten på Twitter.

Kort tid før avstemningen i etterretningskomiteen, anklaget Trump Schiff for å være en av Washingtons største løgnere.

«Lille Adam Schiff, som forsøker desperat å sikre seg en høyere stilling, er en av de største løgnere og lekkere i Washington, helt på høyde med Comey, Warner, Brennan og Clapper!», tvitret presidenten mandag.

Laster Twitter-innhold

Schiff var rask med å komme med et tilsvar, hvor han blant annet beskyldte Trump for falske anklager.

Laster Twitter-innhold
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt