Hopp til innhold

Trump gir grønt lys for offentliggjøring av omstridt notat

President Donald Trump skal ha gitt grønt lys for offentliggjøringen av et omstridt republikansk notat om FBIs gransking av den russiske innblandingen i presidentvalget i 2016.

President Donald Trump på plenen utenfor Det hvite hus

President Donald Trump skal ha lovet etter sin tale om rikets tilstand at det republikanske notatet om FBIs etterforskning av Russlands påvirkning av valget skulle offentliggjøres.

Foto: Evan Vucci / AP

Det sterkt omstridte notatet med påstander om maktmisbruk fra FBIs side, er skrevet av staben til republikaneren Devin Nunes, lederen for etterretningskomiteen i Representantenes hus. Nunes er en nær alliert av president Donald Trump.

Notatet omtaler det Trumps støttespillere mener er urettmessig overvåking fra FBI og justisdepartementets side i den tidlige fasen av etterforskningen av mulig samarbeid mellom Donald Trumps valgkampstab og russiske aktører.

Kritikerne, særlig på Demokratenes side, kaller offentliggjøringen av notatet et forsøk på å så tvil om Russland-etterforskningen. Notatet skal angivelig vise at både Justisdepartementet og FBI har opptrådt partisk og mot Trump.

Devin Nunes, Adam Schiff

Republikaneren Devin Nunes (t.h.) og demokraten Adam Schiff er de to ledende politikerne i etterretningskomiteen til Representantenes hus, men rivende uenig om notatet som Nunes står bak.

Foto: J. Scott Applewhite / AP

Utelot opplysninger for retten

Notatet skal være en sammenfatning av et hemmelig dokument på flere tusen sider fra Kongressens gransking av den russiske innblandingen i presidentvalgkampen i 2016.

Ifølge New York Times dreier notatet seg konkret om en begjæring om telefonavlytting av Carter Page, en rådgiver i president Donald Trumps valgkampstab som var mistenkt for å opptre som russisk agent.

Carter Page

Carter Page skal være i sentrum for det omstridte notatet.

Foto: Pavel Golovkin / AP

I begjæringen skal informasjon skaffet til veie av den tidligere britiske etterretningsagenten Christopher Steele være tatt med.

I notatet rettes det kritikk mot at etterforskerne tok med informasjonen uten å gjøre det klart nok for retten at Demokratene hadde betalt for Steeles rapport, som ledd i sin valgkampresearch.

Demokratene mener staben til Nunes har tatt med det som tjener Republikanernes og president Trumps interesser, og utelater opplysninger som ikke passer inn i deres bilde.

Endret etter vedtak?

Det er også strid om notatet er blitt endret, etter at det republikanske flertallet i etterretningskomiteen i Representantenes hus – mot Demokratenes stemmer – stemte for å offentliggjøre det.

– Det hvite hus har siden mandag hatt et dokument til vurdering som komiteen aldri har godkjent for offentliggjøring, sa Adam Schiff, den fremste demokraten i etterretningskomiteen på onsdag.

En talsmann for Nunes svarte at endringene var «mindre redigeringer i notatet, noen grammatiske rettelser og to endringer som FBI selv og minoriteten har bedt om».

Demokratenes mindretallsleder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, mener Devin Nunes må fjernes som etterretningskomiteens leder.

Tviler på korrektheten

I går uttrykte FBI at det er alvorlig tvil om hvor korrekt informasjonen i notatet er. Det synet deles av det amerikanske justisdepartementet.

Visejustisminister Rod J. Rosenstein har uttalt at departementet ikke er overbevist om at notatet inneholder en korrekt beskrivelse av hvordan FBI driver sin gransking av Russlands innblanding.

Rod Rosenstein

Visejustisminister Rod J. Rosenstein trekker korrektheten i notatet i tvil.

Foto: Zach Gibson / AFP
FBI-sjef Christopher Wray

Det samme gjør FBI-sjef Christopher Wray.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

Ledere i justisdepartementet har de siste dagene prøvd å snakke Det hvite hus fra å offentliggjøre notatet, blant annet fordi hemmeligstemplet informasjon kan komme på avveie.

Både FBI-sjefen Christopher Wray og Rosenstein har vært på møter med Trumps stabssjef John Kelly.

Tror på sammensvergelse

President Trump selv skal ha uttalt at han mener notatet beviser at FBI og justisdepartementet sammensverget seg mot ham.

– Presidenten er «OK» med en offentliggjøring av notatet, sa en av presidentens medarbeidere i Det hvite hus i dag, torsdag. Han la til at presidenten «vil gi grønt lys for offentliggjøring til Kongressen» på fredag, og at saken deretter er tilbake i de folkevalgtes hender.

Visejustisministeren ryker?

Mange frykter notatet kan føre til at både FBI-sjef Christopher Wray og/eller visejustisminister Rod J. Rosenstein sparkes. Rosenstein har tilsynsansvaret med Russland-gransking til spesialetterforsker Robert Mueller.

Ifølge Washington Post skal Trump ha sagt at notatet kan gi ham belegg for å sparke eller tvinge visejustisministeren til å gå av. Med Rosenstein ute av veien, kan det være enklere for Trump å stanse Muellers etterforskning.

SISTE NYTT

Siste nytt