Hopp til innhold

Erdogan: Vi har full kontroll over Afrin

Over 1500 kurdiske krigere skal være drept etter at tyrkisk-støttede opprørere tok kontroll over byen Afrin nord i Syria.

Tyrkiske og tyrkisstøttede styrker inntok byen Afrin i Syria

KONTROLL OVER BYEN: Tyrkia-støttede opprørsstyrker tok kontroll over byen Afrin sentrum søndag.

Foto: Omar Haj Kadour / AFP

Kunngjøringen kom like etter at det ble meldt at tyrkiskstøttede styrker hadde rykket dypt inn i den syriske byen hvor de fleste av innbyggerne er kurdere.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan

SEIER: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan erklærer at tyrkisk-støttede opprørere har tatt kontroll over den syriske byen Afrin. Bildet er tatt tidligere i mars.

Foto: Kayhan Ozer / AP

– Enheter fra Den frie syriske hæren, som støttes av tyrkiske væpnede styrker, tok kontroll over sentrum av Afrin klokka 8.30 i morges, sier Erdogan og la til at «terroristene hadde flyktet med halen mellom beina».

Erdogans utsagn ble tilbakevist av kurdiske kilder, men bekreftet av eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Eksilgruppen meldte om at tyrkiskstøttede styrker hadde tatt kontroll over flere nabolag etter harde kamper.

Kontroll over byen

Det franske nyhetsbyrået AFP har flere journalister inne i Afrin by, og alle har rapportert om at syrisk-arabiske opprørere og tyrkiske regjeringssoldater har kontroll over alle områder i byen.

Sivile som skjulte seg i kjellere fortalte AFPs reportere at de kunne høre lyden av harde kamper utenfor og at folk ropte «Gud er størst». Innbyggere fortalte også at styrker tilhørende den syriskkurdiske YPG-militsen hadde trukket seg ut av byen.

Tyrkiske stridsvogner ble avbildet utenfor offentlige bygninger. Det skal ha blitt skutt i luften og veivet med tyrkiske flagg for å feire seieren, mens statuen av en historisk kurdisk person ble revet ned ved hjelp av en bulldoser.

En syrisk opprørssoldat jubler i Afrin

KONTROLL OVER BYEN: En syrisk opprørssoldat jubler i Afrin. Tyrkia-støttede opprørsstyrker tok kontroll over Afrin sentrum søndag.

Foto: BULENT KILIC / AFP

En kurdisk kilde sier imidlertid at YPG fortsatt kontrollerer enkelte nabolag, men at det er riktig at tyrkiske og tyrkisk-støttede styrker har tatt store deler av byen.

Tyrkias mål har vært å drive vekk YPG, som har spilt en viktig rolle i kampen mot IS, men som Tyrkia regner som en terrororganisasjon og anklager for å stå i ledtog med den kurdiske PKK-geriljaen på tyrkisk siden av grensen.

YPG, som er støttet av USA, benekter noen organiserte forbindelser til PKK, selv om de begge representerer kurderne.

Vil fortsette kampene

En talsmann for innbyggerne i Afrin sa søndag ettermiddag på en pressekonferanse at Tyrkias mål er å drive ut alle kurdere fra Afrin. Men at de vil motsette seg «den tyrkiske okkupasjonen».

YPG-styrkene vil skifte fra direkte konfrontasjon til geriljaangrep.

– Våre styrker vil bli et mareritt for dem, sa Othman Sheikh Issa.

Sivile flykter fra angrep og eksplosjoner i Afrin, Syria

Sivile flykter fra angrep og eksplosjoner søndag 18. mars i Afrin da tyrkiske og tyrkiskstøttede opprørere tok kontrollen over byen.

Foto: Bulent Kilic / AFP

Urix forklarer: Åtte viktige spørsmål og svar om hva som skjer i Syria

Flyktet sørover

SOHR melder at over 1500 kurdiske krigere er drept i løpet av den to måneder lange tyrkiske offensiven, som den tyrkiske presidenten døpte «Operasjon olivengren». De fleste skal ha blitt drept i luftangrep og artilleriild.

I tillegg over 400 tyrkiskstøttede opprørere drept i den samme perioden, ifølge SOHR.

Det tyrkiske militæret opplyser at 46 tyrkiske soldater har mistet livet i kampene om Afrin.

Lørdag ble det meldt at 200.000 av Afrins innbyggere hadde flyktet sørover til områder som fortsatt kontrolleres av YPG eller til områder hvor styrker som er alliert med det syriske regimet har kontrollen.

Offensiven har krevd minst 280 sivile liv, ifølge SOHR, men dette er kategorisk avvist av tyrkiske myndigheter, som har framholdt at de gjør alt for å skjerme sivile.

Kurderne har drømt om sitt eget land i hundre år. Nå har de også stemt for et fritt Kurdistan. Men hvem er de egentlig? Og hvor bor de?

VIDEO OM KURDERNES SITUASJON: Kurderne er kalt verdens største folkeslag uten eget hjemland.

Har sviktet kurderne

Flesteparten av innbyggerne i Afrin er kurdere, og de siste dagene har tusenvis av kurdere demonstrert i en rekke vestlige byer i protest mot den tyrkiske offensiven. Også i Oslo demonstrerte kurdere utenfor Utenriksdepartementet lørdag.

Angrepet mot Afrin blir også en sak for det norske Stortinget. SV mener Tyrkia har brutt folkeretten.

– Dette er et angrep fra Tyrkia rettet mot kurdere. Kurderne var en av de viktigste allierte i kampen mot IS, men sviktes nå av vestlige allierte, sier SV-leder Audun Lysbakken til NTB.

– Norge må få Nato til å si at dette angrepet mot kurderne ikke er akseptabelt, mener SV-lederen.

SISTE NYTT

Siste nytt