Hopp til innhold

Erdogan: – Hitlers styresystem var effektivt

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan viser til Adolf Hitlers Tyskland under krigen som eksempel på et effektivt styresystem der den statlige strukturen ivaretas.

Tyrkias president på en talerstol i Ankara

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ønsker mer makt, og han trekker fram Hitler-Tyskland som et godt eksempel på et effektivt styresystem.

Foto: HANDOUT / Reuters

Erdogan ønsker mer kontroll i Tyrkia og gi sitt eget presidentembete mer utøvende makt som i USA, Frankrike og Russland. I dag er den tyrkiske presidentrollen mest seremoniell.

Erdogan trekker linjene tilbake i historien, til Nazi-Tyskland, når han snakker om effektive styresystem.

– Det finnes mange eksempler i verden. Det er bare å se på Hitler, men det finnes også senere eksempler i en rekke andre land, sier Erdogan ifølge et opptak med nyhetsbyrået Dogan og oversatt av Reuters.

Vil ha ny grunnlov

Kommentaren var svar på et spørsmål han ble stilt nyttårsaften da han kom tilbake til Tyrkia etter et besøk i Saudi-Arabia. Han ble spurt om hvorvidt et system med utøvende presidentmakt er mulig, samtidig som helheten i en statlig struktur kan ivaretas.

Den kontroversielle uttalelsen distribueres også i sosiale medier:

Laster Twitter-innhold

Det regjerende AK-partiet, grunnlagt av Erdogan, vant tilbake et flertall i valget i november i fjor og har en ny grunnlov som en av sine store kampsaker.

Frykter maktmisbruk

Erdogan har den siste tida presset på for å endre presidentens stilling. Han har offentlig debattert med kritikere, som beskylder ham for å ta til seg mer makt.

Opposisjonen i Tyrkia er enig med Erdogan i at det er behov for å endre grunnloven. Den bærer fortsatt preg av landets militære fortid og ble sist revidert etter kuppet i 1980. En folkeavstemning i 2010 viste også flertall for grunnlovsendringer.

Kritikerne støtter derimot ikke Erdogans ønske om utvidet presidentmakt. De frykter at for mye makt skal bli samlet på presidentens hender.

Onsdag denne uka ble AK-partiet og det største opposisjonspartiet CHP enige om å gjenoppta forsøkene på å skrive om grunnloven.

Omstridte teorier og sitater

Erdogan har provosert flere miljøer med sine uttalelser tidligere. Han har blant annet beskyldt Israel for å være «akkurat som Hitler».

Den mektige lederen mener også at muslimer oppdaget Amerika og ønsker å få den kontroversielle teorien inn i skolebøkene.

Misforstått

Presidentens kontor har i kveld sendt ut en erklæring, ifølge Reuters, der det heter at enkelte mediekanaler har forvridd Erdogans Hitler-metafor slik at den har fått motsatt betydning.

– Det er uakseptabelt å antyde at Erdogan framstiller Hitlers Tyskland i et positivt lys, heter det.

Presidentens kontor mener kommentarene var ment å forklare at et system med utøvende presidentmakt ikke er avhengig av et føderalt system, og at verken et president- eller et parlamentssystem er en garanti mot maktmisbruk.

SISTE NYTT

Siste nytt