Russland mener dette bildet beviser Tyrkias IS-samarbeid

MOSKVA/OSLO (NRK) Russlands forsvarsdepartement sier de har bevis på at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og hans familie er involvert i ulovlig oljehandel med IS.

Russland mener bildet viser IS-kontrollerte vogntog fulle av olje

Dette bildet ble offentliggjort av Russland i dag. De mener bildet viser IS-kontrollerte vogntog lastet med olje. Bildene er ikke datert, men skal være fra grensen mellom Tyrkia og Syria.

Foto: HANDOUT / Reuters

Det var slått på stortrommen i det nybygde russiske forsvarsdepartementet i Moskva ettermiddag. Hele forsvarsattaché-korpset og utenlandske journalister var invitert for å høre hvorfor russiske bombefly og helikoptre nå går til angrep i grenseområdene mellom Syria og Tyrkia.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan avviser Russlands påstander om at landet kjøper olje av IS

ANKLAGES: Ifølge Russland har Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan deltatt i oljehandel med IS. Dette avviste derimot Erdogan forrige uke.

Foto: Kayhan Ozer / Ap

Og ledelsen i det russiske forsvaret mener Tyrkia nå må bære hovedansvaret for at terrororganisasjonen Den islamske staten har framgang, fordi Tyrkia ulovlig kjøper olje organisasjonen og selger den videre.

Departementet sier de har klare bevis på at Tyrkia og president Recep Tayyip Erdogan bruker olje som er stjålet av terrorgruppa IS.

– Hovedbrukeren av oljen som er stjålet fra Syria og Irak, er Tyrkia. Ifølge tilgjengelig informasjon, er president Erdogan og hans familie med på denne kriminelle virksomheten, sa viseforsvarsminister Anatoly Antonov til journalistene som var til stede.

Bevisene skal presenteres neste uke, opplyser departementet. Påstandene blir bestemt avvist av Erdogan, som sier han ville gått av umiddelbart dersom noen kunne bevise påstandene.

IS får 20 milliarder i året

Antoly Antonov

Viseforsvarsminister Antoly Antonov går hardt ut mot Tyrkias president.

Foto: MANAN VATSYAYANA / Afp

Forsvarsdepartementet viste til satellittbilder som visstnok viser tankbiler med olje på vei fra IS-territorier til Tyrkia. Russiske myndigheter hevder de vet om minst tre ruter som blir brukt når oljen fraktes til Tyrkia.

Satellittbildene som ble lagt frem er tatt i løpet av de siste ukene og viser visstnok hvilket omfang det er på oljen som blir fraktet fra den syriske grensen til Tyrkia, og solgt videre ut på verdensmarkedet.

Ifølge viseforsvarsministeren tjener IS så mye som 20 milliarder norske kroner i året på denne virksomheten, og det er derfor de kan handle så effektivt som de gjør i Syria.

Russland mener også at luftangrepene deres i Syria har bidratt til å nesten halvere den ulovlige omsetningen av olje. De vil fortsette bombingen av disse områdene som en del av bombestrategien mot IS, sa Antonov på pressekonferansen.

Ordkrig mellom landene

​Forrige uke hevdet den russiske presidenten Vladimir Putin at Tyrkia skjøt ned det russiske kampflyet fordi de ønsket å beskytte oljen landet får fra nettopp IS. Tyrkia har på sin side avvist at landet kjøper olje fra terrorgruppa.

Det har vært spent stemning mellom landene etter nedskytingen der et russisk fly ble skutt ned fordi Tyrkia mente de krenket tyrkisk luftrom. En av de russiske pilotene ble drept av nedskytingen, og Putin har bedt Tyrkia om å beklage.

Det er lite som tyder på at det er forsoning i lufta etter dagens aggressive pressekonferanse. Antonov ble spurt om Erdogan burde gå av, men til det svarte han at det ikke er deres sak.

Mideast Turkey Syria Plane

Det russiske flyet som ble skutt ned over Tyrkia har ført til ordkrig mellom landene. En av pilotene døde av nedskytingen.

Foto: Uncredited / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt