En lang klimareise til Paris

PARIS (NRK): Erlend Moster Knudsen og Daniel Price har reist over 20.000 kilometer til fots og på sykkel fra polområdene til Paris for å fremme klimasaken. Nå håper de at politikerne klarer å bli enige om en ny klimaavtale.

Erlend Moster Knudsen og Daniel Price
Foto: Pole to Paris

Mandag 03. august. Erlend Moster Knudsen står foran Polaria-museet i Tromsø. Klimaforskeren er kledd i fullt joggeutstyr og begynner å jogge langs veien, i retning Paris.

Fire måneder senere møter NRK en smilende Knudsen inne på COP21-området i den franske hovedstaden.

– Jeg har løpt hit fra Tromsø. Det er vel omtrent 2500 kilometer, sier han fornøyd.

Samtidig som Knudsen har jogget Norge og Europa på langs, har forskerkollega Daniel Price brukt 7, 5 måneder på å sykle over 10.000 kilometer fra New Zealand til Paris.

Erlend Moster Knudsen har brukt fire måneder på å komme seg til klimatoppmøtet i Paris. http://www.nrk.no/urix/en-lang-klimareise-til-paris-1.12699954

Publisert av NRK Nyheter Lørdag 12. desember 2015

Pole to Paris

Bak de strabasiøse reiserutene, ligger et ønske om å skape oppmerksomhet om klimasaken.

– Når man jobber innenfor forskning, blir man utrolig frustrert over mangelen på handling fra politikerne. Vi ville prøve å skape engasjement blant de vi møtte langs veien, sier Daniel Price til NRK.

Forskerduoen står bak klimaprosjektet «Pole to Paris». Gjennom sosiale medier har de oppfordret folk til å bli med på deler av reisen for å skape blest om klimaendringene.

– Folk har hjulpet oss med gratis overnatting, gitt oss mat og kommet med støttende ord, sier Knudsen.

Erlend Moster Knudsen og Daniel Price har reist over 20.000 kilometer til fots og på sykkel fra polområdene til Paris for å fremme klimasaken. Nå håper de at politikerne klarer å bli enige om en ny klimaavtale.

STOR GJENSYNSGLEDE: Gjensynsgleden var stor da Knudsen og Price endelig møtte hverandre igjen i sentrum av Paris.

Rendez-vous i Paris

Etter en lang, men miljøvennlig reise, møttes de til slutt i Paris sentrum. Nå er de opptatt med å holde foredrag om sine opplevelser.

– Jeg lærte mye om meg selv. Det gjorde sterkt inntrykk å møte folk som opplever klimaendringene på kroppen, sier Price.

Knudsen på sin side er lei av store, men tomme løfter fra klimatoppene.

– Politikere må gjøre ord til handlinger. Resultatet av klimatoppmøtet må bli en bindende og tilstrekkelig ambisiøs klimaavtale, sier han.

Nøyaktig hva klimaavtalen vil inneholde, gjenstår å se.

– Ny avtaletekst kommer i morgen, men det kan bli mange endringer i avtaleteksten i løpet av natta, sier forhandlingsleder Aslak Brun fredag kveld i Paris.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt