NRK Meny
Normal

En av dem blir Finlands president

Det meste tyder på at Finlands 12. president kommer til å hete Sauli Niinistö og kommer fra de konservatives rekker. Men den grønne motkandidaten med mannlig ektefelle, Pekka Haavisto, har overrasket og kan gi uventet kamp.

Sauli Niinisto og Pekka Haavisto

Etter 12 år med kvinnelig president står valget mellom to menn, Sauli Niinisto og Pekka Haavisto som på hvert sitt vis har sprengt grenser i det finske samfunnet.

Foto: LEHTIKUVA / Reuters

Morten Jentoft
Foto: NRK

Andre runde i det finske presidentvalget søndag 5. februar er et oppgjør mellom den konservative Sauli Niinistö og De grønnes Pekka Haavisto.

Den 63 år gamle juristen Niinistö har i flere år vært favoritt til å overta som finsk president etter Tarja Halonen, som har sittet siden 2000.

Niinistö fikk 37 prosent av stemmene i første valgomgang, nesten dobbelt så mange som Pekka Haavisto.

Begge kandidatene har stått fram som varme tilhengere av et fortsatt sterkt finsk engasjement i EU, og tendensen til isolasjonisme og fremmedhat som var framtredende i parlamentsvalget i april 2011, har ikke dominert presidentvalgkampen.

FINLAND-VOTE -

Pekka Haavisto sammen med ektemannen Nexar Antonio Flores har skapt et moderne og liberalt bilde av Finland, noe velgerne responderer positivt på. Her fra valgnatten 22. januar da det ble klart at Pekka Haavisto fikk nest flest stemmer.

Foto: KIMMO MANTYLA / Afp

EU-oppgjøret som aldri kom

Mens kulden har lagt seg som et lokk over Finland, går presidentvalgkampen inn i sin sluttfase.

Sauli Niinistö og Pekka Haavisto har de siste dagene møtt både unge og gamle velgere på tradisjonelle valgmøter, i TV-debatter og gjennom chatting i de store avisene.

I utgangspunktet burde være grunnlag for friske meningsutvekslinger mellom den konservative Niinistö fra Samlingspartiet og den grønne tidligere miljøaktivisten Haavisto.

Men valgkampen har vist at det ikke er så store forskjeller mellom de to, særlig i utenrikspolitikken, som er en av de viktigste oppgavene for en finsk president.

Begge står fjellstøtt på den tradisjonelle svært EU-vennlige linjen Finland har lagt seg på etter at landet i 1995 ble medlem av unionen.

Pekka Haavisto vant knepent over Senterparti-veteranen Paavo Väyrynen i kampen om andre plassen bak Niinistö i første runde av presidentvalget 22. januar.

Dermed ble ikke valget det oppgjøret om EU-politikken mange på forhånd hadde spådd. Paavo Väyrynen har vært svært kritisk til utviklingen i EU, og flere ganger antydet at Finland burde trekke seg ut av valutasamarbeidet.

I stedet har valgkampen blitt et spørsmål om kandidatenes personlighet og grunnverdier, og om hvordan de kan stå fram som samlende figurer innad og på best mulig måte representere Finland og finske interesser i utlandet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Sauli Niinisto og Jenni Haukio

Sauli Niinisto sammen med sin nåværende kone Jenni Hauko. De kan bli Finlands neste presidentpar.

Foto: MIKKO STIG / Afp

Den sikre klippen

Sauli Niinistö framstår for mange finner som et trygt og sikkert valg.

Han har lang erfaring som politiker, blant annet som finansminister. Han har også internasjonal erfaring fra Den europeiske investeringsbanken, og han har en personlig historie som gjør inntrykk på mange.

Hans første kone ble drept i en bilulykke i 1995, og selv overlevde Sauli Niinistö så vidt tsunamien i Thailand i 2004.

Da NRK møtte ham foran første runde i presidentvalget sa han at disse hendelsene var noe han ikke kunne løpe fra, men at han det nå var så lenge siden at de ikke hadde noen praktisk betydning i dag.

Tanja Karpela fra finske Centerpartiet

Det skapte store titler da Sauli Niinistö som finansminister forlovet seg med opposisjons- og Centerparti-politikeren Tanja Karpela, som siden ble kulturminister. Hun er også tidligere Miss Finland, og representerte landet i skjønnhetskonkurranser.

Foto: Markku Ulander / SCANPIX

Sauli Niinistö er i dag gift med den 29 år yngre Jenni Haukio, og selv om han har holdt på med politikk i nesten 40 år, så virket han energisk og full av pågangsmot da NRK reiste sammen med ham på valgmøter i Nyland.

– Direkte kontakt med velgerne er noe av det viktigste med en slik valgkamp, sa Niinistö, som trolig går mot en sikker seier i valget på søndag.

Meningsmålingene denne uken har gitt ham mellom 60 og 65 prosents oppslutning, og flere politikere fra andre partier, blant dem det populistiske Sannfinnenes leder Timo Soini og Svenska Folkepartiets Stefan Wallin har sagt at de støtter Niinistö.

Fargeklatten

Den 53 år gamle Pekka Haavisto er den store fargeklatten i dette finske presidentvalget, og den grønne politikeren har funnet sympati og støtte i deler av befolkningen som for bare noen uker siden aldri kunne tenkt seg å stemme på en grønn presidentkandidat.

De grønne er et lite parti i Finland, og Haavisto har hatt langt mindre ressurser å rutte med enn Sauli Niinistö og det velstående konservative Samlingspartiet.

Men bak Haavisto har det grodd opp en grasrotbevegelse.

Denne uken klarte de å fylle en av de største sportshallene i hovedstaden Helsingfors med 8000 mennesker, og med mange av de mest kjente navnene innenfor finsk underholdning på plakaten.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Pekka Haavisto, ektemannen Nexar Antonio Flores og moren Antonio Flores

Pekka Haavisto sammen med ektemannen Nexar Antonio Flores og moren Anja Haavisto under valgkampen.

Foto: KIMMO MANTYLA / Afp

Det har også poppet opp spontane støttegrupper, og Haavistos tilhengere har vært flinke til å bruke de sosiale mediene i valgkampen.

Et av de siste påfunnene er den opprinnelige engelske ideen om spontane korkonserter. Framføringen av den kjente Finlandiahymnen på jernbanestasjonen i Helsingfors har i løpet av få dager blitt en hit på Internett.

De siste dagene har også kjente politikere som tidligere statsminister Paavo Lipponen og Elisabeth Rehn gått ut og sagt at de har forhåndsstemt på Pekka Haavisto.

Dette kan gi grunnlag for en sterk valgkampinnspurt for den grønne presidentkandidaten.

Pekka Haavisto er homofil og har vært helt åpen om dette i valgkampen. Hans ektefelle Antonio Flores fra Ecuador er 20 år yngre, og hans noe mer ungdommelige livsstil har blitt et tema i valgkampen.

Flores ble i oktober tatt for fyllekjøringen, og han var også for noen år siden innblandet i en voldsepisode.

Likevel mener mange at Haavistos åpne homofili har betydd et gjennombrudd for å akseptere seksuelle minoriteter i Finland, og at langt flere enn bare for få uker siden nå har en positiv innstilling til homofile.

Vinner på siste indre?

Men meningsmålingene gir altså Sauli Niinistö et så klart forsprang at det virker nesten utenkelig at han ikke vil vinne valget på søndag.

I meningsmålingen som finsk radio og TV YLE offentliggjorde torsdag sa riktig nok hele 23 prosent av velgerne at de ikke hadde bestemt seg for hvem de ville stemme på eller at de kanskje ikke ville delta i valget.

Stemmer alle disse på Haavisto har han en mulighet til å utfordre Niinistö. Men ingen ting tyder på at det kommer til å gå slik.

Dermed heter Finlands president de neste seks årene Sauli Niinistö.

SE VIDEO: Spontane korkonserter har vært brukt som et virkemiddel i Pekka Haavistos valgkamp. Finlandiahymnen er blitt en nett-hit.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt