Hopp til innhold

Eks-spion forsøkt drept med nervegift

Britisk politi tror at den russiske dobbeltagenten, Sergej Skripal, og datteren ble forgiftet med nervegift. Hensikten var å drepe dem.

Britain Spy

Sjefen for antiterror seksjonen i Scotland Yard, Mark Rowley, ville ikke spekulere på hvem som står bak angrepet med nervegift.

Foto: Kirsty O'Connor / AP

– Vi behandler forgiftningen som et forsøk på drap, sa Mark Rowley fra Scotland Yard på en pressekonferanse nå i kveld.

Han sa også at situasjonen er kritisk for én av politimennene som deltok i arbeidet med å redde Sergej Skripal og hans datter Julia.

– De to var helt klart utpekt som mål for handlingen, sa Rowley.

Politiet vil ikke si mer om hvilket stoff det kan dreie seg om.

Korrespondent Øyvind Nyborg om etterforskningen

Se NRKs korrespondents rapport fra stedet.

Ingen risiko for befolkningen

– Sikkerhet for befolkningen er viktig, men det finnes ingen tegn på at det er forhøyet risiko, sa Rowley. Han sa også at hundrevis av politifolk og spesialister nå jobber med saken.

– Folk i beskyttelsesklær vil bevege seg rundt i Salisbury for å lete etter nye bevis. Vi gjør alt for å beskytte befolkningen samtidig som vi fortsetter å lete etter tekniske bevis, sa Rowley.

Han ba om at personer som var i nærheten av Zizzi restaurant og parken der de to ble funnet mellom klokka 13 og 16 søndag melder seg.

Det var stort oppmøte av presse utenfor Scotland Yard i kveld. Det var på forhånd varslet at britiske myndigheter visste noe mer om hva slags stoff som forgiftet den tidligere dobbeltagenten Sergej Skripal (66), og datteren Julia (33) søndag kveld.

Les også: Britisk antiterrorpoliti leder etterforskningen

Utenriksminister Boris Johnson kommenterer forgiftningssaken

Utenriksminister Boris Johnson kommenterer forgiftningssaken

Holdt krisemøte

Tidligere i dag kalte innenriksminister Amber Rudd inn til et krisemøte der sentrale regjeringsmedlemmer ble brifet om situasjonen.

– Vi må holde hodet kaldt og gjøre det vi kan for å samle inn alle bevis, sa Rudd etter møtet. Hun sa også at det er viktig å ikke reagere ut fra rykter, men at det dreier seg om en «grusom hendelse» og at etterforskningen er ventet å bli langvarig.

sergei skripal

ARRESTERT: Sergej Skripal ble arrestert i Moskva i 2004 for spionasje mot hjemlandet. Det er ikke klart når dette bildet er tatt.

Foto: Yuri Senatorov / AFP

Fryktet for livet

Det var søndag ettermiddag Sergej Skripal og datteren Julia Skripal ble funnet bevisstløse i den lille byen Salisbury i England.

De to falt om på en benk i en park i Salisbury der Skripal bor.

Julia Skripal

KJEMPER FOR LIVET: Julia Skripal ble funnet ved siden av sin far søndag ettermiddag. Hun skal ha flyttet fra Moskva til London i 2010.

Foto: Yulia Skripal/Facebook via AP

Før parkbesøket hadde de vært innom en pizzarestaurant like ved, og ifølge flere britiske medier kan det ha vært noe i drikken eller maten som gjorde at de kollapset.

Etter måltidet på pizzarestauranten hadde de et besøk på en lokal pub.

Tilstanden deres er fortsatt å regne som kritisk.

Ifølge den britiske avisen, Telegraph, skal Sergej Skripal den siste tiden ha meldt fra til politiet at han fryktet for livet sitt.

Det har vært flere dødsfall i Skripal-familien de siste årene. Kona til Skripal, Ljudmila, døde av kreft i 2012. Deres 43 år gamle sønn døde for kort tid siden under et besøk i St. Petersburg. Mens datteren, 33 år gamle Julia nå kjemper for sitt liv på samme sykehus som faren

The grave of Liudmila Skripal, wife of Sergei Skripal, is seen in London Road Cemetary in Salisbury

DØD: Kona Ljudmila døde av kreft i 2012. Her er graven hennes i Salisbury. Deres 43 år gamle sønn døde for kort tid siden under et besøk i St. Petersburg.

Foto: Toby Melville / Reuters

Se Urix sin sending om dobbeltagenten (tirsdag):

Den tidligere russiske spionen Sergei Skripal og datteren er kritisk skadet på sykehus i Storbritannia, etter at de ble funnet bevisstløse på en benk søndag kveld. Hva skjedde?
Programleder er Gry Blekastad Almås.

HVA SKJEDDE? En tidligere russiske spionen Sergej Skripal og datteren er kritisk skadet på sykehus i Storbritannia, etter at de ble funnet bevisstløse på en benk søndag kveld. Hva skjedde? Programleder er Gry Blekastad Almås.

SISTE NYTT

Siste nytt