NRK Meny
Normal

Tidligere hærsjef i Rwanda dømt til 30 års fengsel

FN-domstolen for Rwanda har dømt den tidligere hærsjefen for landet, Augustin Bizimungu, til 30 år i fengsel for hans rolle i folkemordet i 1994.

Augustin Bizimungu, tidligere hærsjef i Rwanda

Augustin Bizimungu, tidligere hærsjef i Rwanda, ble arrestert i Angola i 2002. Bildet er fra FN-domstolen for Rwanda det samme året.

Foto: Internews Network / REUTERS

Domstolen har også dømt den tidligere sjefen for Rwandas paramilitære styrker, Augustin Ndindiliyimana. Han vil bli løslatt, siden han allerede har sittet elleve år i fengsel.

Både Bizimungu og Ndindiliyimana ble funnet skyldig i folkemord og forbrytelser mot menneskeheten.

To andre offiserer er dømt til 20 års fengsel for medvirkning til folkemordet i landet.

Høytstående

Vel 800.000 mennesker, de fleste tutsier, ble drept i det hundre dager lange folkemordet.

Bizimungu og Ndindiliyimana er to av de mest høytstående personene som har blitt dømt av FN-domstolen for Rwanda (ICTR).

Ved domstolen, som holder til i Arusha i nabolandet Tanzania, skal hovedpersonene bak folkemordet stilles for retten.

– Vi ønsker domfellelsen fra ICTR velkommen. Isolert sett er det en stor straff, selv om mange folk ville mene at Bizimungu fortjente den strengeste straffen, sier Rwandas sjefanklager Martin Ngoga til nyhetsbyrået Reuters.

(Saken fortsetter under bildet)

Hodeskaller fra ofre for folkemordet i Rwanda

Vel 800.000 mennesker, de fleste tutsier, ble drept i det hundre dager lange folkemordet i Rwanda.

Foto: GIANLUIGI GUERCIA / AFP

«Kakkerlakker»

Ifølge retten hadde Bizimungu, som ble arrestert i Angola i 2002, fullstendig kontroll over mennene han ledet i 1994. Det melder nyhetsbyrået AFP.

59-åringen var anklaget for å gå til hjemmene til militssoldater, og for å gi dem ordre om å drepe alle tutsier. Bizimungu kalte folkegruppen for «kakkerlakker».

Han skal ha lovt militssoldatene våpen, samt brennstoff for å tenne på hus med, ifølge BBCs korrespondent i Nairobi.

Dansk-rwandisk offiser dømt

En av offiserene som ble dømt til 20 års fengsel er dansk-rwandiske Innocent Sagahutu.

Sagahutu er kjent under tilnavnet «Slakteren fra Skjern». Offiseren ble frifunnet for å ha deltatt i forbrytelser som senere førte til folkemordet. Men domstolen fant ham blant annet skyldig i delaktighet i drapet på statsminister Agatha Uwukubgiyimana.

Sagahutu, som var kaptein i Rwandas hær, ble i 2000 utlevert fra Danmark og har sittet fengslet ved domstolen siden. Han har hele tiden hevdet sin uskyld.

Systematiske drap

Åtte belgiske fredsbevarende soldater ble drept på jobb for å beskytte statsminister Uwukubgiyimana. Det førte til at FN trakk ut sine styrker fra Rwanda.

Folkemordet i landet tok til etter at tidligere president Juvenal Habyarimana ble drept da flyet han satt i ble skutt ned 6. april 1994.

Få timer angrepet begynte hutu-militssoldater, organisert av regjeringen, med å drepe tutsier systematisk.

Hutu-regjeringen beskyldte tutsi-opprørerne i RPF for å drepe Habyarimana. RPF-leder Paul Kagame, som i dag er Rwandas president, sier at flyet ble skutt ned for å gi et påskudd for en forhåndsplanlagt nedslakting.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt