Folkemordssiktet tatt i Bergen

En 45 år gammel mann er siktet for folkemord i Rwanda i 1994. Mannen varetektsfengsles torsdag.

Video Folkemord

45-åringen som er siktet av rwandiske myndigheter for delaktighet i folkemord i landet i 1994, ble fremstilt for varetektsfengsling i Bergen torsdag.

Mannen skal ha planlagt og vært medansvarlig for drapet på rundt 800.000 mennesker fordelt på flere folkemord i Rwanda.

I Bergen tingrett ble mannen varetektsfenglset i fire uker med brev og besøksforbud. De første 14 dagene skal han sitte i total isolasjon.

45-åringen nekter straffskyld.

Han sier at han ikke har hatt noe rolle under denne krigen. Han mener at han har hjulpet folk, og at han ikke har begått noen form for lovbrudd, sier mannens forsvarer, Harald Stabell.

Ble utpekt i vitneavhør

Det er vitneavhør i Rwanda som er bakgrunnen for siktelsen som nå er rettet mot mannen.

Mannen skal også ha sendt en del penger til hjemlandet den siste tiden. Dette gjør at aktor Marit Formo frykter for at 45-åringen kan forsøke å påvirke vitner i saken.

– Vi mener at det er konkrete holdepunkter som peker i retning mot at han vil unndra seg og forspille beviser, forteller Formo.

Profilert militsmedlem

Ifølge BT.no skal mannen ha blitt pågrepet tirsdag. Rwandiske myndigheter mener 45-åringen var et profilert militsmedlem i Kibungo-distriktet. Militsen skal ha stått bak flere massedrap.

I 2008 sendte landets myndigheter en begjæring til norsk politi om å pågripe mannen, som har bodd her siden 2002. Sammen med kona og flere barn bor han nå i Bergen.

Norsk politi dro til det sentralafrikanske landet i fjor.

– Vi ga dem bevis som de nå har brukt for å arrestere ham, sier John Bosco Siboyintore, til allafrica.com. Han er fungerende leder for den rwandiske enheten ansvarlig for å oppspore rømte folkemordmistenkte.